Ezért jó ötlet lepirítani a rizst és a tarhonyát főzés előtt

Veled is előfordul néha, hogy a rizs ragacsos lesz a főzés során, pedig nem az a cél? Ha igazán pergős köretet szeretnél, akkor megvan a megoldás!

A rizs a világ egyik legegyszerűbb körete, mégis könnyen elrontható, ha nem figyelünk oda néhány apró részletre. Manapság sokan a zacskós rizst preferálják, mert időt akarnak nyerni, de most azokhoz szólnánk, akik hagyományos módon főzik ezt a köretet és szeretnék, ha az igazán pergős és ízletes lenne. Arról már többször cikkeztünk,hogyan érdemes főzni a rizst, hogy biztosan jó végeredményt kapjunk, de a lepirítását nem mindenki ejti meg.

Pirítsuk vagy ne?

Ha nem zacskós rizst főzöl, akkor bizony a legjobb döntés a rizsszemek lepirítása. Hogy miért? Két nem elhanyagolható előny miatt: a rizs tutira pergős és ízletesebb lesz. A pirításhoz használhatsz hagyományos napraforgóolajat, de ha fel szeretnéd turbózni az ízét, akkor a szezámolaj, olívaolaj, kókuszolaj vagy a vaj is jó választás. Zsiradékból nem kell sok, csak éppen annyi, amennyi bevonja a rizsszemeket.

Ez is érdekelhet!

9 hihetetlen háztartási trükk, amit csak SZÁRAZ RIZZSEL tudsz megcsinálni

Ha még ízesebb rizst akarsz, akkor már a pirítás során tehetsz hozzá mogyoróhagymát, fokhagymát, esetleg gyömbért. Ezekből a hozzávalókból sem kell túl sok. Miután egy pici színt kapott, és a konyhát már bejárja a pirított rizs illata, mehet a köretre a szükséges mennyiségű víz. Arra figyelj, hogy a főzési idő így kevesebb lesz, mint általában, ezért érdemes maradnod a konyhában, míg a rizs megfő.

Rizses egytálételek:

A rizs pirítása erősen javasolt, ha olasz rizottót vagy spanyol paella-t főzöl.

Hagyma és vaj a tarhonya alá

A legtöbben tudják, hogy a rizs mellett a tarhonyát is érdemes megpirítani, mielőtt megfőznénk. Így kerülhetjük el, hogy a szemek összeragadjanak, és némi ízt is kölcsönözhetünk a köretnek. Olaj helyett használj inkább vajat, és a hagymáról se feledkezz meg! A plusz íz elérése érdekében tehetsz még fűszert is mellé, például szegfűszeget.

Gombás lecsó tarhonyával

Lecsó extrákkal? Naná! Ha már kicsit unod a hagyományos lecsót, akkor bolondítsd meg gombával, és készíts hozzá tarhonyát!

Serpenyős pásztortarhonya készítésekor a szalonna zsírját használhatod pirításra. Kár lenne megfosztani a tarhonyát ettől az ízbombától!

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...