Ezért dühösek a vegánokra az emberek

Nem mindenkinek megy fel a vérnyomása, ha azzal szembesül, hogy embertársa nem fogyaszt állati eredetű termékeket. De sokaknak igen.

Bár a vegetáriánusok és a vegánok aránya viszonylag elenyésző, mégis ők azok, akik a legtöbb lehetőséggel élnek, hogy hirdessék táplálkozási formájuk előnyeit. Azonban az, hogy néha kicsit idegesítőek, vagy majdhogynem erőszakosak, még nem indokolja a velük szemben felmerülő zsigeri dühöt.

Mivel ez a düh egy pszichés reakció, a magyarázata semmiképpen sem egyszerű és egyértelmű. A sok lehetséges ok közül az első, hogy a média nagyrészt negatív módon festi le a vegánokat és vegetáriánusokat, mondván, hogy megkérdőjelezhetetlen butaság, amit csinálnak. Ennek az lehet az oka, hogy a húsevő szerzők ilyen módon dolgozzák fel a lelkiismeretfurdalásukat, amiért úgymond „ártatlan” állatokat esznek meg. Ha valaki nem vállalja fel, hogy nem érdekli az állatok és a bolygó sorsa, akkor a húsevéssel szinte biztosan morális hátrányba kerül.

Azért a kérdés nem ilyen egyszerű: tegyük fel, hogy a vegán étkezés káros hatással van az emberi szervezetre. A vegánok ezt persze hevesen tagadják, de sok olyan történet létezik, melyben egy vegánnak nem sikerült magához vennie a szükséges tápanyagokat, és mindenféle kellemetlen tünettel kellett szembesülnie. Vagyis, ha a vegán étrend nagy tömegeknek és hosszútávon esetleg nem fenntartható, akkor állatok élethez való joga áll szemben az emberekével. Így az erkölcsi felsőbbrendűség pozíciója elveszik, de mivel a legtöbb vegán nem ismeri el, hogy az embernek lehetséges, hogy jót tesznek az állati eredetű ételek, ezt a vitát nehéz lefolytatni, így a húsevők eleve defenzívából indulnak.

Egy másik lehetséges ok, hogy a veganizmus, mint relatíve új táplálkozási mód, szimbolikusan a társadalmi normák és az állatok az emberhez képest a természetben elfoglalt helyét kérdőjelezi meg. Évszázadokig nem volt kérdés, hogy eszünk-e hústvagy nem, és akkor megjelentek olyan emberek, elsősorban ráadásul nők, akik egy alapvető változtatás lehetőségét vetették fel. Mondjuk úgy, hogy a társadalmi többség nem igazán kedveli a forradalmi jellegű változtatásokat, különösképpen, ha azokat kisebbségek próbálják meg megvalósítani.

Csicseripörkölt

Íme a mi ultimate csicseriprököltünk! Ha vegán vagy, ha nem, ha unod a húst, ha nem, érdemes kipróbálni, mert nagyszerű fehérjeforrás, az íze pedig csodálatos! Akárcsak egy jó ...

Zöld vegán shakshuka

Egy jó shakshuka mindig jó ötlet, hiszen egyszerű és finom, tele finomnál finomabb zöldségfélékkel. Klasszikus, paradicsomos receptből jó pár verziót mutattunk már nektek, így ...

Vegán mac and cheese

Az év elején egy gyors, de annál finomabb vegán recepttel is jelentkezünk. Nagy kedvencünk a sajtos makaróni, ami a tökéletes téli “comfort food”, viszont sajnos nem sorolható a ...

Visszatérve a lelkiismereti kérdésekre: nehéz amellett érvelni, hogy a sertést meg lehet enni, a cicákat pedig nem. Látjuk, hogy a világ egyes pontjain az emberek más-más állatokat esznek meg, a kínaiak például a napokban jutottak el oda, hogy betiltják a kutyák elfogyasztását. Egy átlagos európainak felfordul a gyomra a gondolattól, hogy cuki kutyákat egyen, ugyanakkor, ha a cukiság lenne az alapja annak, hogy az állatokat a 'nem ehető' kategóriába soroljuk, akkor egyrészt valószínű, hogy kategóriahibát követnénk el, másrészt például azonnal abba kéne hagynunk a kacsa fogyasztását is. Illetve lehetne érveket felhozni amellett is, hogy a sertés nem csak nagyon okos állat, de valamilyen módon cuki is.

Mindenesetre a vegánok, akik nem csupán az állatok érdekeit védik, hanem egyéb erőszakellenes ideológiákat is magukévá tettek, talán pont azért, mert a módszerük az elérendő cél nehézségéből és követőinek kis létszámából adódóan militáns, sokszor negatív érzéseket váltanak ki. Sajnos azonban már a húsevési kérdés „elméleti” része is túl sokrétű ahhoz, hogy mindenkire érvényes megoldás legyen rá, a vegán életmód gyakorlati megvalósítása pedig szintén nem egyszerű feladat.

De érdemes indulatok nélkül is elgondolkodni rajta.

Ezeket olvastad már?

via

via

Címlapkép: Getty

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...