Joulupukki, vagyis az igazi nagyszakállú télapó az év 365 napján Mikulásként dolgozik és a közhiedelemmel ellentétben nem az Északi-sarkon él. Eredeti lakhelye Lappföld, azon belül is a főváros, Rovaniemi Santa Claus Village nevű része. A hely mára teljesen a Mikulás birodalmává vált, ráadásul egész évben látogatható és megannyi izgalmas programmal várja a nagyszakállú rajongóit.
A Télapó hivatalos műhelye valaha a Fül-hegyen volt, ide viszont egy egyszerű látogató nem tehette be a lábát. Az elmúlt években Rovaniemi városában szinte minden a Mikulásról szól, legyen tél vagy nyár, a Pukki (a finnek sokszor csak így hívják) hazáját bármikor meglátogathatjuk.
Mit is kezdhetünk magunkkal Joulupukki birtokán?
Santa Claus Village-ben több szórakoztatóközpont és ajándékbolt is található, így a Mikulásnak például egy földalatti vidámparkja is van.
A falu látogatói részt vehetnek egy igazi téli szafarin is, ahol kutyaszánon süvítve nézhetjük végig a gyönyörű természeti adottságokkal megáldott Rovaniemit. Természetesen rénszarvasokkal is találkozhatunk, hiszen Finnországban nagy kultúrája van a rénszarvastenyésztésnek. Néha maga Pukki is megsétáltatja kedvenc állatait, és akár mi magunk is megismerkedhetünk ezekkel a gyönyörű és óriási szánhúzókkal.
A falu leglátogatottabb része természetesen maga Joulupukki lakóháza és irodája, ide ugyanis bárki benézhet. A Mikulásnak természetesen saját postája is van, ide várja a gyerekek (és persze a felnőttek) kívánságait.
Rovaniemi városának több látványossága is akad, így például ha a Mikulásnál járunk, átléphetjük az Északi sarkkört, amely éppen Joulupukki faluját is átszeli. A város főterét a Lordi nevű heavy metal zenekarról nevezték el, akik 2006-ban megnyerték az eurovíziós dalfesztivált.
Szeretnéd elkészíteni Mikulás csizmáját? Vagy az arcát festenéd meg egy finom kekszen? És mit szólnál egy kelt tésztás Mikulás-apóhoz? Nézz körül, és süsd meg a kedvenced!
Karácsony az évnek azon része, amikor a reklámszakemberek kiélhetik kreativitásukat és egy-egy megható vagy megnevettető történettel dobják fel az ünnepi készülődést.
A finnek palacsintája, vagyis a pannukakku egy roppant praktikus recept: az összeállított tésztát tepsiben, sütőben süthetjük készre, nem kell órákig a serpenyő mellett strázsálni. A ...
A dutch baby névre hallgató palacsinta igen különleges édesség: serpenyőben sül, de a sütőben, és cseppet sem hasonlít egy klasszikus, lapos palacsintára. Helyette magas peremmel ...
Ha finom, ropogós hekket szeretnénk, akkor ez az étel remek választás. Nem kell olajban megsütni, hisz így is épp olyan nyálcsorgató sült halat kapunk.... :-))
Nyolc éves kihagyás után újraalakul és visszatér Magyarországra a Gault&Millau étteremkalauz. Harmath Csaba gasztronómiai szakértő vezetésével megindul az éttermek tesztelése, amelynek 2025-re egy bemutató kiadvány lesz majd a végeredménye.
Ősszel amúgy is sűrűbben nyúlunk az illusztris lilakáposztáért, bár a legtöbbször köretet készítünk belőle ünnepi húsokhoz, egyéb főételekhez. Az alábbi receptekkel főszerepben tetszeleghet, adjunk neki egy esélyt!
Ugyan szép őszünk van, de a hideg csak be-bekúszik a napjainkba. Védekezhetünk ellene sállal-sapkával, meleg teával, vagy talán a módszerek leghatásosabbikával: ízletes és melengető komfortételekkel.
Zöldségek több formában is kerülnek ma az ebédlőasztalra: először a minestronét pakoljuk tele velük, majd a főételként szolgáló fasírtba is teszünk belőlük bőven. Az édes zárásról pedig egy áfonyás sportszelet gondoskodik.
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...