Ezekre a szűrésekre menj el egészséged megőrzése érdekében!

Egészségünk megőrzésének a legfontosabb pontja a megelőzés. Ebben segítenek minket az egészségügyi szűrések - persze, csak, ha elmegyünk rájuk.

A rendszeres szűrés az egészségtudatos életmód fontos része. Célja nem csak a betegségek korai stádiumban történő felfedezése, hanem a szűrések során könnyen kezelhető problémákra is fény derülhet, amelyek kezelésével javulhat az életminőségünk.

Fontos, hogy feleslegesen ne vessük alá magunkat vizsgálatoknak, csak olyan szűréseket végeztessünk el, amelyek valóban szükségesek. A Rózsakert Medical Center orvosai hazai és nemzetközi protokollok alapján összegyűjtötték, melyik életkorban milyen szűrővizsgálatok ajánlottak.

Mindenkinek ajánlott szűrések

1. Fogászati szűrés és szájüregi rákszűrés

  • félévente állapotfelmérés és kontroll, ami szájüregi rákszűrő vizsgálat is egyben
  • fogorvosi javaslat szerint félévente/évente fogkő eltávolítás
  • 40 év felett parodontológiai státusz felvétele

2. Bőrrákszűrés

  • dermatoszkópos anyajegyszűrés: 18 éves kor felett évente

3. Komplex belgyógyászati szűrés

  • 60 perces fizikális vizsgálat, nyugalmi EKG, életkorra és nemre vonatkozó laborvizsgálat: 40 év felett évente, 40 év alatt kétévente
  • krónikus betegségek esetén (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, kardiológiai rizikó) egyedi szűrőprogram a belgyógyász javaslatának megfelelően.

40 év felett ajánlott szűrések

1. Szemészeti szűrés

  • alapszűrés: 40 éves életkorban

2. Fül-orr-gégészeti és fej-nyaki onkológiai szűrés

  • Szájüreg, garat, gége és nyak átvizsgálása, szükség esetén további vizsgálatok kezdeményezése (pl. nyaki UH, CT, MR, citológia, szövettan): 50-55 év felett
  • Nagy kockázatú személyek (dohányosok, rendszeres alkoholfogyasztók, ártalmas/ karcinogén anyagokkal foglalkozó, illetve elhanyagolt szájhigiénés személyek): 40-45 év felett évente

3. Vastagbélrák-szűrés

  • 45 éves korban alapvizsgálat (korábban, ha a családban fordult elő már ez a betegség)
  • 45 éves kor felett 8 évente

4. Csontsűrűség mérés

  • 50 év felett: egyszeri alapszűrésként, majd
  • 2 évente: korai menopausa, családi ill. egyéni osteoporoticus törések, pajzsmirigybetegség, tartós steroidszedés esetén
  • 65 év felett: évente

5. Tüdőrákszűrés

Alacsony dózisú mellkas-CT évente azoknak, akik:

  • 55 év felettiek és
  • 30 éven keresztül napi 1 doboz, vagy 15 éven keresztül napi 2 doboz cigarettát szívtak el.

Nőknek ajánlott szűrések

1. Nőgyógyászati rákszűrés

  • 25 év alatt: citológia alapú szűrés évente, az első szexuális együttlét után
  • 25-65 éves korban: citológia + HPV alapú szűrés 3 évente
  • 65 év felett: citológia alapú szűrés évente.

2. Mellrákszűrés

  • 35 éves korig: ha panasza van, a családi anamnézis pozitív vagy már szült
  • 35-40 év között: első alapvizsgálat
  • 40 év felett: évente
  • 65 év felett: 2 évente (évente, ha a családi anamnézis pozitív, vagy hormont szed).

Férfiaknak ajánlott szűrések

1. Prosztataszűrés

  • 45 éves kor felett évente urológiai komplex vizsgálat, teljes vizeletvizsgálat, PSA szint meghatározása

Bár a fenti lista meglehetősen hosszú, látható, hogy egyes szűrésekre bizonyos életkorokban van szükség. Ne halogassuk ezeket az alkalmakat, figyeljünk oda rájuk, hiszen a megelőzés kiemelten fontos, az időben felismert betegségek sokkal jobban kezelhetőek, mint ha már későn jutunk el a tünetekkel az orvoshoz.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...