Ezekre kell figyelnünk, ha zsemlét és kenyeret vásárolunk

A csomagolatlan pékáruk vásárlásánál most különösen fontos, hogy betartsuk a higiéniai szabályokat. Mutatjuk, mi a vásárló dolga, és mi mindent kell biztosítania a boltoknak. 

A koronavírus-járvány miatt rengeteg új előírást, szigorítást vezettek be a boltok, azon belül is az élelmiszerboltok és szupermarketek. Most különösen fontos odafigyelnünk arra is, hogyan válogatunk a csomagolatlan termékek, azon belül is a pékáruk között. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakértői most összeállítottak egy listát arról, mire kell nekünk figyelni zsemle- és kiflivásárlás közben, illetve azt is elmondják, milyen körülményeket kell biztosítania az élelmiszerboltok üzemeltetőinek.

A Nébih szerint a következőket kell betartani:

  • A csomagolatlan pékáru kézzel történő közvetlen megfogását kerülni kell mind az eladók, mind a vásárlók részéről.
  • Pultból történő értékesítés esetén az eladó által helyben becsomagolt terméket a pultra kell helyezni, ahonnan a vásárló el tudja venni, a pultot fokozottan és rendszeresen tisztán kell tartani, fertőtleníteni.

Ezt is olvasd el!

Ezekre kell figyelned, ha bevásárolni indulsz!

  • A pénz kezelésére külön személyt kell biztosítani, aki kesztyűt visel, és a pénzt lehetőleg a vásárló kezének érintése nélkül veszi át. Ahol megoldható, célszerű előnyben részesíteni a bankkártyás fizetést.
  • Önkiszolgáló értékesítésnél meg kell akadályozni, hogy a vásárlók köhögése, tüsszentése útján fertőző anyag (kórokozót tartalmazó nyálcseppek) kerülhessen a péktermékekre, például cseppfertőzés elleni védelemre alkalmazott plexi vagy egyéb védő-, légterelő burkolatok, tárolók alkalmazásával.
  • A csomagolatlan termékek megfogására kihelyezett eszközöket (például csipeszt)a forgalomtól függően, de legalább óránként cserélni kell, és azokat az eszközmosásra kijelölt helyen tisztítani és fertőtleníteni kell. Ennek megvalósítása érdekében elegendő eszközzel és megfelelő hatékonyságú (virucid) fertőtlenítőszerrel kell rendelkezni.
  • Ha a csomagolatlan termékek megfogására kihelyezett eszközök rendszeres cseréje és fertőtlenítése nem biztosítható, azokat a csomagolásra szánt elegendő nylonzacskó kihelyezésével kell helyettesíteni.
  • A termékek megfogásához, csomagolásához a vásárlók részére biztosított csomagolóanyagot oly módon kell kihelyezni, hogy felhasználása során a vásárló csak az általa felhasználandó zacskót érintse meg. Ezt a meglévő adagolók használatával lehet biztosítani.
  • Minden eszközzel törekedni kell arra, hogy a vásárlókat a helyes vásárlói magatartásra ösztönözzék, például ábrákkal szemléltetni a higiénikus megoldásokat és/vagy a helytelen gyakorlatot, áruházi hangosbemondókon keresztül felhívni a vásárlók figyelmét a legfontosabb tudnivalókra, a termékek felesleges érintésének (összefogdosásának) elkerülésére, a javasolt várakozási távolságra.
  • A dolgozók részére a kiszolgálás helyén virucid hatásspektrummal rendelkező, min. 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítő szert kell biztosítani melyet kötelesek rendszeresen használni.
  • Fokozott figyelmet kell fordítani a dolgozók egészségi állapotára. Kizárólag olyan személy végezhet munkát, aki egészséges, valamint a vele egy háztartásban élő sem mutat fertőzésre gyanús tüneteket. Megbetegedés gyanúja esetén haladéktalanul alkalmazni kell a humán járványvédelmi intézkedéseket.
  • Amennyiben a betegség tünetei munkaidő alatt jelentkeznek, a dolgozót haladéktalanul el kell különíteni, és azonnal értesíteni kell a háziorvost, aki a további teendőket elrendeli. Minden csomagolatlan pékárut, amire köhögése, tüsszentése útján fertőző anyag kerülhetett, el kell különíteni.
  • Az üzemeltető felelőssége, hogy a dolgozók egészségi állapotát fokozottan monitorozza, és a betegség gyanúja esetén intézkedjen.

A fentebb olvasható előírásokat a boltoknak be kell tartania, a hatóság pedig folyamatosan ellenőrzi, megfelelnek-e a szabályzatnak a most is működő üzletek.

Ezeket olvastad már?

Via oksz.hu

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...