Ezekre figyelj, ha nem szeretnéd túltolni a cukrot karácsonykor

Csökkentenéd az ünnepi cukorbeviteled? Akkor ezekre figyelj a bevásárláskor!

A cukormentes étkezés első ránézésre nagyon egyszerűnek tűnik: nem eszünk semmit, amiben cukor van. Ez addig rendben is van, amíg azt kell eldöntenünk, hogy cukorral készítjük-e el az ünnepi süteményt, vagy teszünk-e cukrot a kávénkba. De mire figyeljünk a bevásárlásnál?

Ahogy azt már korábbi cikkemben bemutattam, az, hogy egy termék tartalmaz-e hozzáadott cukrot, a csomagoláson található összetevőlistából derül ki. Ha jól szeretnénk választani, akkor mindenképpen ki kell silabizálni az apró betűket, arra azonban nagyon oda kell figyelni, hogy ne csak a "cukor" szót keressük!

Legjellemzőbb "álnevek":

  • Szirup. Bármilyen. Kukorica-, glükóz-, fruktóz-, juhar-, agávé-, invertcukor-, rizs- és társaik, glükóz-fruktóz szörp.
  • Maltodextrin, dextróz - ezekre úgy érdemes tekinteni, mint feldarabolt szénhidrátláncokra. Tipikusan a húsipari termékekben találkozunk velük, ott rejtőznek, ahol nem is gondolnánk.
  • Egészségesebbnek gondolt cukorfajták - nádcukor, -melasz, barna cukor, pálmacukor, karamell cukor, glükóz, fruktóz, invertcukor stb.

Ha a fent felsoroltak közül bármelyiket is látod az összetevőlistában, akkor a termék nem tekinthető hozzáadottcukor-mentesnek.

Gyors mintavételként körbejártam az irodában, és megnéztem, hogy a hűtőben, az asztalokon, a szekrényben található élelmiszerek milyen elnevezéssel rejtik el a cukrot.

Ezekben mind van rejtett cukor:

  • glükózszirup - csokiban,
  • füstölt dextróz - BBQ szószban,
  • fruktóz - halszószban,
  • dextróz - szalámiban,
  • glükózszirup, invertcukor, nádcukormelasz - fitnesz gabonapehelyben,
  • dextróz - májkrém,
  • karamellszirup, maltodextrin - leveskocka,
  • glükózszirup - gabonapehely.

Van mire figyelni, ugye?

Ezeket olvastad már?

címlapfotó

Címlapról ajánljuk

További cikkek