Ezekre az élelmiszerekre van valójában szükséged a szakemberek szerint

Teljesen érthető, ha nem szeretnénk napi szinten boltba menni, ezért szakemberek segítenek eldönteni, miből mennyi legyen otthon.

Azért, hogy ne kerüljünk abba a helyzetbe, mint tavasszal, amikor szinte kapacitásaik végét járták az online áruházi rendelések, érdemes ésszerű mennyiséget vásárolni mindenből, és nem felhalmozni az egyes termékeket.

Erre a jelenségre reagált még a járvány kezdetén egy dietetikusokból, táplálkozástudományi szakértőkből, élelmiszermérnökökből álló csapat, és összeállítottak egy javaslatot, hogy miként tudunk racionálisan vásárolni, miből mennyit érdemes otthon tárolnunk.

1. Krumpli, tészta, rizs pipa - de mi legyen MÉG otthon?

Az alábbi mennyiségi ajánlások egy átlagos aktivitású felnőttre vonatkoznak, 2 hétre. Mindenki maga ismeri a családi szokásokat, étvágyat, rendszeresen fogyasztott élelmiszereket, úgyhogy az alábbi ajánlásokból kiindulva már könnyebben családra lehet szabni. Szerintem egyébként nem érdemes mindenből két hétre bespájzolni, az alábbi két hetes ajánlás az már a konkrét karantén időszakra vonatkozik.

Nyilván, ha senki nem iszik a családból tejet, akkor abból ne vásárolj be, de ha szeretitek a sajtot, kefirt, joghurtot, akkor abból gondold át a heti mennyiséget (beleértve egy melegszendvics vagy egy sk. pizza sajtrészét is).

2. Lavírozz ügyesen a friss és a tartós élelmiszerek között!

Amúgy is maximálisan kerülendő az élelmiszerpazarlás, de ebben az időszakban különösen fontos, hogy ne dobjunk ki ételt! Gondoljuk át alaposan a tárolási kapacitásainkat - hűvös spájz/pince, hűtő, fagyasztó, és ennek megfelelően is vásároljunk. Ha olyan zöldséget veszünk, ami frissen csak 1-2 napig bírja, akkor azokat készítsük el először! Ha valamiből túl sokat vásároltunk (mert még nem jöttünk bele a mennyiségbe), akkor használjuk fel azt az alapanyagot változatosan vagy készítsünk belőlük fagyasztható ételt. Inkább együnk 2-3- napig cukkinit, minthogy hagyjuk megrohadni, és ki kelljen dobnunk.

3. Vásárolj ésszel!
  • Tartós cikkek tekintetében is max. 1-2 hétre készülj egy vásárlással, ne hónapokra! Ha ésszel vásárolunk, akkor folyamatos lesz az áruellátás, és egy-két hét múlva újra tudsz rendelni.
  • Mérd fel a jelenlegi készleteid, és ezek beszámításával vásárolj!
  • Ne vásárolj olyan terméket, amit nem szeret a család!Bár ez lehet az az időszak, amikor sok alapanyag átértékelődik, és biztosan nincs helye a finnyáskodásnak, azért ha senki nem szereti a spenótot a családban, akkor ne vegyél fagyasztott parajpürét.
  • Egyszerre készíts nagyobb adag ételt! Egy főzelék, egy pörkölt, egy ragu jól fagyasztható.
  • Nyilván kell némi csoki és keksz is, de ne ezek legyenek a központban.
  • Nézz körül, ha tudsz házhoz rendelni, rendelj! De ne csak a nagy áruházakat figyeld!
  • Ha nem jönnek házhoz, nézd meg, lehet-e az előrendelt/összepakolt áruért menni (a mi településünkön pl. a hentes is és a zöldséges is biztosítja ezt a szolgáltatást, plusz idősekhez , kisgyerekesekhez házhoz is mennek)
  • Ha boltba kell menned, menj konkrét listával, légy gyors, és tartsd be a higiéniai és távolságtartási szabályokat!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...