Ezekre az élelmiszerekre van valójában szükséged a szakemberek szerint

Teljesen érthető, ha nem szeretnénk napi szinten boltba menni, ezért szakemberek segítenek eldönteni, miből mennyi legyen otthon.

Azért, hogy ne kerüljünk abba a helyzetbe, mint tavasszal, amikor szinte kapacitásaik végét járták az online áruházi rendelések, érdemes ésszerű mennyiséget vásárolni mindenből, és nem felhalmozni az egyes termékeket.

Erre a jelenségre reagált még a járvány kezdetén egy dietetikusokból, táplálkozástudományi szakértőkből, élelmiszermérnökökből álló csapat, és összeállítottak egy javaslatot, hogy miként tudunk racionálisan vásárolni, miből mennyit érdemes otthon tárolnunk.

1. Krumpli, tészta, rizs pipa - de mi legyen MÉG otthon?

Az alábbi mennyiségi ajánlások egy átlagos aktivitású felnőttre vonatkoznak, 2 hétre. Mindenki maga ismeri a családi szokásokat, étvágyat, rendszeresen fogyasztott élelmiszereket, úgyhogy az alábbi ajánlásokból kiindulva már könnyebben családra lehet szabni. Szerintem egyébként nem érdemes mindenből két hétre bespájzolni, az alábbi két hetes ajánlás az már a konkrét karantén időszakra vonatkozik.

Nyilván, ha senki nem iszik a családból tejet, akkor abból ne vásárolj be, de ha szeretitek a sajtot, kefirt, joghurtot, akkor abból gondold át a heti mennyiséget (beleértve egy melegszendvics vagy egy sk. pizza sajtrészét is).

2. Lavírozz ügyesen a friss és a tartós élelmiszerek között!

Amúgy is maximálisan kerülendő az élelmiszerpazarlás, de ebben az időszakban különösen fontos, hogy ne dobjunk ki ételt! Gondoljuk át alaposan a tárolási kapacitásainkat - hűvös spájz/pince, hűtő, fagyasztó, és ennek megfelelően is vásároljunk. Ha olyan zöldséget veszünk, ami frissen csak 1-2 napig bírja, akkor azokat készítsük el először! Ha valamiből túl sokat vásároltunk (mert még nem jöttünk bele a mennyiségbe), akkor használjuk fel azt az alapanyagot változatosan vagy készítsünk belőlük fagyasztható ételt. Inkább együnk 2-3- napig cukkinit, minthogy hagyjuk megrohadni, és ki kelljen dobnunk.

3. Vásárolj ésszel!
  • Tartós cikkek tekintetében is max. 1-2 hétre készülj egy vásárlással, ne hónapokra! Ha ésszel vásárolunk, akkor folyamatos lesz az áruellátás, és egy-két hét múlva újra tudsz rendelni.
  • Mérd fel a jelenlegi készleteid, és ezek beszámításával vásárolj!
  • Ne vásárolj olyan terméket, amit nem szeret a család!Bár ez lehet az az időszak, amikor sok alapanyag átértékelődik, és biztosan nincs helye a finnyáskodásnak, azért ha senki nem szereti a spenótot a családban, akkor ne vegyél fagyasztott parajpürét.
  • Egyszerre készíts nagyobb adag ételt! Egy főzelék, egy pörkölt, egy ragu jól fagyasztható.
  • Nyilván kell némi csoki és keksz is, de ne ezek legyenek a központban.
  • Nézz körül, ha tudsz házhoz rendelni, rendelj! De ne csak a nagy áruházakat figyeld!
  • Ha nem jönnek házhoz, nézd meg, lehet-e az előrendelt/összepakolt áruért menni (a mi településünkön pl. a hentes is és a zöldséges is biztosítja ezt a szolgáltatást, plusz idősekhez , kisgyerekesekhez házhoz is mennek)
  • Ha boltba kell menned, menj konkrét listával, légy gyors, és tartsd be a higiéniai és távolságtartási szabályokat!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...