Ezekkel helyettesítsd környezetbarát módon az alufóliát és a celofánt!

Összegyűjtöttünk pár környezetbarát megoldást, amivel kiválthatod csomagoláskor a rengeteg feleslegesen feltornyosuló műanyag hulladékot.

Csomagolóanyagokat nemcsak a boltban használunk, de otthon is, hogy eltegyük az megmaradt ebédet vagy hogy vigyünk magunkkal egy szendvicset, édességet, gyümölcsöt a munkába, iskolába, kirándulásra. A sok nejlon zacskó, celofán és alufólia, amit ehhez használunk a rövid használat után szemétként a kukában végzi. Ezt a rengeteg felesleges hulladékot a többször használatos csomagolási megoldásokkal egyszerűen ki lehet küszöbölni, miközben az étel is biztonságban van és a természet is jól jár.

Méhviaszos biotextil – a természetes

A méhviasszal borított textil kissé merev, de még könnyen hajtható, formálható anyagának köszönhetően alkalmas tálak lefedésére, a piacon a sajtot vagy felvágottat is tudod ebbe kérni, de akár a gyerekek, akár a felnőttek tízórai szendvicsét is bele tudod csomagolni. Használat után mindössze egy kis szappanos, langyos vízzel kell leöblíteni – arra azonban fontos ügyelni, hogy nem szabad túl meleg vizet ráengedni, mert attól leolvad róla a méhviasz réteg.

Ezt is nézd meg!

Így úszhatod meg fillérekből a mosogatást!

A Cibi volt az első márka, amelyik méhivasszal bevont biotextileket készített ételcsomagoláshoz, de ma már több, zero waste háztartási eszközökkel foglalkozó hazai kézműves kínálatában megtalálhatók ezek.

A méhviaszos kendőt ráadásul te magad is készíthetsz otthon, ha érzed magadban a kreativitást hozzá. ITT lépésről-lépésre bemutatják ennek menetét.

Mosható újraszalvéta – a praktikus

A mosható újraszalvéta kifejezetten az ételek szállításához lett kitalálva – nyugodtan mehet bele a szendvics, nápolyi, szeletelt gyümölcsök, a vízlepergető, mosható belsőnek köszönhetően egyszerűen tisztítható, ráadásul a szalvéta kiterítve kis asztalkaként is szolgál. Ha pedig biztosra szeretnél menni, hogy semmi sem morzsázza össze a táskádat, akkor a cipzáras tasak a kézenfekvő választás. A BogBag alkotójánál tudsz tépőzáras újraszalvétát, vagy a Cibinél újratasakot rendelni. Évi Design Smart Solutions pedig nagyméretű uzsonnás táskákat is készít, amikben a tízóraitól az ebédig minden elfér.

Tál takaró – a retró

A hűtőben ugyan elállnak az ételek, de ehhez az is kell, hogy megfelelően be legyenek csomagolva. A méhviaszos kendő merevsége miatt van, akinek nem áll kézre, ilyen esetben az Eco Kultúránál kapható tál takaró jöhet szóba alternatívaként. A nagymamáink korában már bevált praktikát hozza vissza a szélein gumírozott pamut anyagból készült takaró, amit szinte minden méretű tálra rá tudsz húzni a légmentes záródás érdekében.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Facebook

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...