Az állandó éhségérzet nemcsak kényelmetlen, hanem hatással lehet a mindennapi munkakedvre is. Ha folyamatosan azon jár az eszed, hogy rágcsálni kellene valamit, az eltereli a figyelmedet, megzavarja a munkafolyamatot. Ahhoz, hogy tartósan jóllakottnak érezd magad, célszerű olyan ételeket fogyasztani, amelyekben különösen magas a rosttartalom.
Reggeli
A kiadós reggeli megakadályozza az éhségérzetet is: készíts magadnak müzlit zabpehellyel és lenmaggal. A zabpehely egészséges szénhidrátforrás, a lenmag pedig szuperélelmiszer. Ezek az ételek fehérjékkel, omega-3 zsírsavakkal és antioxidánsokkal látják el a testet. Tehát nemcsak energiával kezded a napot, hanem az éhségérzete is elűzöd jó darabig.
A sárgarépában található rostok kevesebb gyomorsavat termelnek, ami azt jelenti, hogy a jóllakottság érzése tovább tart. A sárgarépából készülhet köret vagy gyümölcslé. Ne felejtsd el, hogy a nyers zöldségekhez érdemes egy csepp olívaolajat adni, hogy azok könnyebben emészthetők legyenek. Az árpa, amellett, hogy hosszabb ideig teltségérzete ad, jót tesz a szív egészségének is. Az árpa könnyen bekapcsolható az étkezésekbe, például ebédidőben egy evőkanálnyi a salátára szórva ízletes és egészséges is. A borsó nemcsak rostokban, hanem fehérjében is gazdag. A sárgarépához hasonlóan ez a kombináció azt is jelenti, hogy kevesebb gyomorsav termelődik, tehát tovább maradsz telve.
Mandula, mint csokihelyettesítő?
A citrusfélék, például a citrom, a lime és a narancs is megfékezik az étvágyat, mert a bennük található pektinekkel sokáig jóllakottnak érezzük magunkat. Mivel a fehérje gátolja az éhségérzetet, a mandula tökéletes snack két étkezés között, ha a csokoládét szeretnénk helyettesíteni. A hüvelyesek, mint a lencse és a borsó sok fehérjét és rostot tartalmaznak, amelyek egészséges töltőanyagok. A paradicsomban magas a krómtartalom. A króm szabályozza a vércukorszintet és ezáltal szabályozza a ez étel utáni vágyakozásunkat. Uzsonnaként, levesként vagy salátában a paradicsom remek étvágycsökkentő lehet.
Ezeket olvastad már?
Mandarin, a kedvenc téli csemege: ezért jó, ha gyakran eszed
Tudtad, hogy a mandarin az ókori Kínából származik?
Jenei GrétaMajoránna, a szuperfűszer - elmondjuk, hogyan tárold
Tudtad, hogy a legtöbb szakács a szárított majoránnát részesíti előnyben a friss változattal szemben, és ennek oka van?
Jenei GrétaMiért érdemes tárkonnyal fűszerezni az ételeket?
A tárkony zamatos, évelő fűszernövény, amely leginkább az erdélyi, a francia és az angol konyhában népszerű. A főzéshez, sütéshez a francia tárkonyt (Artemisia dracunculus) használjuk.
Jenei GrétaHogyan süssünk, főzzünk együtt a gyerekkel?
A gyerekekkel közös főzés nagyszerű módja annak, hogy felfedezzük a világukat, és hogy segítsünk nekik abban, hogy ők is felfedezhessék a felnőttek életét.
Jenei Gréta