Ezeket az undorító betegségeket szedheted össze, ha nem törlöd le a dobozos üdítő tetejét

Dobozos üdítőket és söröket nyáron még többször vásárolunk, egy fontos dolgot azonban sok ember elfelejt megtenni ivás előtt: letörölni a doboz tetejét. 

Egy jéghideg üdítő vagy sör felciccentése a nyári forróságban igazán frissítő tud lenni, ha azonban dobozos kiszerelést választunk, érdemes odafigyelni egy igazán fontos dologra, mégpedig arra, hogy fogyasztás előtt alaposan töröljük le az üdítős doboz tetejét.

Személyes emlék, de néhány évvel ezelőtt még vagy tucatnyi embertől hallottam, hogy:,,Ne igyál dobozos üdítőből, mert a teteje patkányvizeletes lehet, tele van baktériumokkal!"

Ha patkányvizelet nem is, vagy csak nagyon ritka esetben, de tucatnyi más baktérium tényleg előszeretettel telepszik meg az alumíniumdobozok tetején, erről a Thekitchn egyik újságírója készített részletes gyűjtést.

Milyen betegségeket szedhetsz össze, ha nem törlöd le doboz tetejét?

Az Amerikai CBS televíziós társaság néhány évvel ezelőtt egy amerikai laboratóriumban vizsgáltatott be dobozos üdítőket: volt, amelyiket automatából, egy másikat étteremből, a harmadikat boltból és benzinkútról hozták el kivizsgálásra, és valóban: Az eredmények mondhatni, undorítóak voltak.

Staphylococcus

Kezdjük a gyorséttermi itallal. A dobozonStaphylococcus nevő baktériumot találtak, amely hányással, hasmenéssel és lázzal jelentkező ételmérgezéssel járhat, dekórházi, főleg szülészeti, csecsemő- és műtétes osztályokon gyakran okoz sebfertőzéseket is.

Peudomonas aeruginosa

Az italautomatából szerzett üdítős dobozonpseudomonas aeruginosa-t találtak. Ez az a baktérium, amely 2014-ben több magyar palackozott ásványvízben is fellelhető volt, és ami bár gyakori kórokozónak számít, az emberi szervezetben óriási károkat tud tenni: megfertőzi a sérült szöveteket, gyulladásokat, húgyúti fertőzéseket, égési sérüléseket de akár vérmérgezést és tüdőgyulladást is okozhat.

Coliform

A benzinkúton vásárolt energiaital tetején a nagy mennyiségű poron kívül coliform részecskéket találtak, amely pedig nem más, mint ürülékből származó baktérium.

Amesh Adalja, aJohns Hopkins Center for Health Security fertőző betegségekkel foglalkozó kutatója szerint ezek a baktériumok gyorsan és egyszerű módon tapadnak meg a felületeken, elég hozzá egyetlen ember, aki a dolga végezte után nem mos kezet, majd úgy pakolja fel az árukat a boltok polcaira, de persze a már korábban említett teória is szóba jöhet, mi szerint egy állat hagyhatta rajta a piszkát, például a raktárban.
Ezek a felületek úgy is tartogathatnak magukon ürülékből származó baktériumot, hogy végül nem okoznak rosszullétet, mivel azonban ez nincs ráírva egy üdítős dobozra sem, nem érdemes kockáztatni. Bár a kórokozók nagy része nem képes hidegben életeben maradni, a legtöbb hűtőben tárolt üdítő legalább 5°C-on van tárolva, ez a hőmérséklet azonban még nem garancia a baktériummentes dobozokra.
Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...