Ezeket SOSE kend a leégett bőrödre

Ha leégünk a napon, azonnal hűsíteni szeretnénk a bőrünket, azonban nem mindegy, mit kenünk rá, ugyanis akár fertőzést is kaphatunk.

Az ember mindent megtesz egy leégés után azért, hogy valamivel enyhítse a fájdalmát. Utánaolvas a neten, hátha van valami új tipp, ami csillapítja az égető érzést, vagy egy régi,otthonról hozott házi praktikával próbálkozik. Azonban legtöbbször ezek a módszerek pont nem segítenek, sőt, még rontanak is a helyzeten.

Tejtermékek

Az egyik legelterjedtebb módszer, hogy tejfölt, kefirt vagy esetleg más tejterméket kenünk a leégett bőrfelületre. Ez azonban az egyik legnagyobb tévhit. Bár átmenetileg lehűtheti a bőrt mondjuk egy hűtőből kivett tejföl, és ez kellemes érzés lehet, de ha felmelegszik és megszárad, lényegében fojtogatni kezdi a bőrt, sőt, még fertőzéseket is okozhat.

A rossz keverék

Sokan használják az aloe vera és a vazelin keverékét leégésre. Bár az aloe vera önmagában jó erre a problémára gyulladáscsökkentő hatása miatt, vazelinnel keverve már nem működik, ez a kombináció ugyanis nem engedi távozni a hőt a bőből, és még irritációt is okozhat.

Alkohol

Semmilyen alkohol tartalmú terméket, tonikot, lemosót ne kenj a bőrödre ilyenkor, hiszen az alkohol eltávolítja a bőrben található természetes olajokat, még jobban kiszárítja a bőrt, és lassítja a gyógyulási folyamatot!

Ne forrósodj fel még jobban!

Vannak, akik esküdni mernének a forró vizes zuhanyra – bár részemről ennél fájdalmasabbat el sem tudok képzelni. Egyébként sem tesz jót, hiszen amellett, hogy kellemetlen,tovább szárítja a bőrt, és növeli a hámlás kockázatát.

via GIPHY

Rossz praktikák

Azecetés aszódabikarbónakülön-külön és együtt is rengeteg problémára nyújt megoldást, azonban a napégés nem tartozik ezek közé. Az ecetes borogatás vagy a szódabikarbónás fürdő egyaránt szárítják, sőt, akárki is marhatják a bőrödet.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...