Ezeket fogadd meg, ha ételt vagy alapanyagot rendelsz a járvány alatt

A Felelős Gasztrohős Alapítvány infografikákba foglalta a hasznos információkat, jó higiéniai gyakorlatokat, melyekre érdemes odafigyelnünk a koronavírus-járvány idején.

Elkaphatom a betegséget az élelmiszereken keresztül? Elég, ha csak vízzel mosom meg a nyersen fogyasztandó zöldségeket, gyümölcsöket? Mit egyek, hogy a lehető legjobban támogassam az immunrendszerem, a testi és lelki egészségem a járvány ideje alatt?

Az elmúlt hetekben, hónapokban sokakban felmerülhettek a fenti kérdések, sok fórumon, csoportban olvashattunk hasonló felvetéseket. A környezetbarát étkezéssel foglalkozó, hasznos tippjeiről, színes infografikáiról, a Fenntartható Vendéglátóhely Minősítés kidolgozásáról ismert szervezet, a Felelős Gasztrohős Alapítvány csapatához is több, a témával kapcsolatos kérdés futott be. Ezért úgy döntöttek, hiteles forrásokat megvizsgálva, szakértőket bevonva állítanak össze egy-egy útmutatót a biztonságos készétel- és alapanyag-rendeléshez.

“Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság szerint jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az étel a vírus terjedésének forrása vagy útja, azonban fontosnak tartottuk, hogy felhívjuk a figyelmet néhány “óvintézkedés” bevezetésére, és eloszlassunk tévhiteket. Emellett nem titkolt célunk, hogy felhívjuk a lakossági figyelmét arra is, hogy most is érdemes a helyi termelőket, valamint a környezetbarát megoldásokkal működő éttermeket választani, a saját és a bolygónk egészségének érdekében. Mi így próbálunk segíteni a helyi vállalkozásoknak, termelőknek átvészelni ezt a nehéz időszakot” - mondta el az alapítvány igazgatója, Varga Judit.

Vida Katalin, pszichológus, a Babramegy blog szerzője elmondta:

“Az étkezés alapvető szükségletünk, azonban a vírushelyzet okozta feszültebb időkben még fontosabb, hogy milyen forrásból, milyen alapanyagokat fogyasztunk, hiszen az étkezésünk, az emésztésünk nagyban hozzájárul a mentális állapotunkhoz is. A stresszesebb, megterhelőbb időszakok átvészelésében, mint amilyen a mostani is, sokat segíthet, ha étrendünkbe minél több helyi, szezonális zöldséget-gyümölcsöt építünk be. ”

"Az otthon töltött időkben az ember hajlamos egész nap nassolni. Érdemes odafigyelni, hogy legyen mellettünk mindig egy pohár víz, először ebből kortyoljunk, ez is csökkentheti a nassolás mennyiségét. Ha mégis bekapnánk valamit, az egészségtelen, feldolgozott élelmiszerek, édességek helyett inkább egy-egy répát, almát, vagy pár szem olajos magot ropogtassunk el” - tette hozzá Papp Andrea, táplálkozástudományi szakember, a Napi Táptudás blog szerzője.

Ételt rendelni tehát a jelenlegi álláspontok szerint nem veszélyes, azonban fontos, hogy bevezessünk néhány új szokást, például melegítsük újra a rendelt ételt, tegyük tálcára vagy egy újságpapírra a megvásárolt termékeket, alapanyagokat, alaposan mossuk meg a zöldségeket, gyümölcsöket és alaposan mossunk kezet a kipakolás előtt, után, és minden étkezés előtt is. További tippekért pedig böngésszük át az elkészült infografikákat, vagy látogassunk el a Felelős Gasztrohős Alapítvány oldalára. Élvezzük ki, hogy házhoz jönnek a termelői finomságok, a Fenntartható Vendéglátóhelyek mesés ételei, és segítsünk a vírus visszaszorításában azzal, hogy otthon maradunk!

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...