Elkaphatom a betegséget az élelmiszereken keresztül? Elég, ha csak vízzel mosom meg a nyersen fogyasztandó zöldségeket, gyümölcsöket? Mit egyek, hogy a lehető legjobban támogassam az immunrendszerem, a testi és lelki egészségem a járvány ideje alatt?
Az elmúlt hetekben, hónapokban sokakban felmerülhettek a fenti kérdések, sok fórumon, csoportban olvashattunk hasonló felvetéseket. A környezetbarát étkezéssel foglalkozó, hasznos tippjeiről, színes infografikáiról, a Fenntartható Vendéglátóhely Minősítés kidolgozásáról ismert szervezet, a Felelős Gasztrohős Alapítvány csapatához is több, a témával kapcsolatos kérdés futott be. Ezért úgy döntöttek, hiteles forrásokat megvizsgálva, szakértőket bevonva állítanak össze egy-egy útmutatót a biztonságos készétel- és alapanyag-rendeléshez.
“Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság szerint jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az étel a vírus terjedésének forrása vagy útja, azonban fontosnak tartottuk, hogy felhívjuk a figyelmet néhány “óvintézkedés” bevezetésére, és eloszlassunk tévhiteket. Emellett nem titkolt célunk, hogy felhívjuk a lakossági figyelmét arra is, hogy most is érdemes a helyi termelőket, valamint a környezetbarát megoldásokkal működő éttermeket választani, a saját és a bolygónk egészségének érdekében. Mi így próbálunk segíteni a helyi vállalkozásoknak, termelőknek átvészelni ezt a nehéz időszakot” - mondta el az alapítvány igazgatója, Varga Judit.
Vida Katalin, pszichológus, a Babramegy blog szerzője elmondta:
“Az étkezés alapvető szükségletünk, azonban a vírushelyzet okozta feszültebb időkben még fontosabb, hogy milyen forrásból, milyen alapanyagokat fogyasztunk, hiszen az étkezésünk, az emésztésünk nagyban hozzájárul a mentális állapotunkhoz is. A stresszesebb, megterhelőbb időszakok átvészelésében, mint amilyen a mostani is, sokat segíthet, ha étrendünkbe minél több helyi, szezonális zöldséget-gyümölcsöt építünk be. ”
"Az otthon töltött időkben az ember hajlamos egész nap nassolni. Érdemes odafigyelni, hogy legyen mellettünk mindig egy pohár víz, először ebből kortyoljunk, ez is csökkentheti a nassolás mennyiségét. Ha mégis bekapnánk valamit, az egészségtelen, feldolgozott élelmiszerek, édességek helyett inkább egy-egy répát, almát, vagy pár szem olajos magot ropogtassunk el” - tette hozzá Papp Andrea, táplálkozástudományi szakember, a Napi Táptudás blog szerzője.
Ételt rendelni tehát a jelenlegi álláspontok szerint nem veszélyes, azonban fontos, hogy bevezessünk néhány új szokást, például melegítsük újra a rendelt ételt, tegyük tálcára vagy egy újságpapírra a megvásárolt termékeket, alapanyagokat, alaposan mossuk meg a zöldségeket, gyümölcsöket és alaposan mossunk kezet a kipakolás előtt, után, és minden étkezés előtt is. További tippekért pedig böngésszük át az elkészült infografikákat, vagy látogassunk el a Felelős Gasztrohős Alapítvány oldalára. Élvezzük ki, hogy házhoz jönnek a termelői finomságok, a Fenntartható Vendéglátóhelyek mesés ételei, és segítsünk a vírus visszaszorításában azzal, hogy otthon maradunk!
Ezeket olvastad már?
Nyitott ablakkal a vírusok ellen - a szellőztetés megkérdőjelezhetetlen előnyeiről
Szellőztetni mindig fontos, járványidőkben pedig különösen sokat nyomhat a latba egy-két nyitott ablak.
adminEzért nincsen elég élesztő a boltok polcain – Ütős válasszal...
Az elmúlt hetekben te is őrült tempóban próbáltad levadászni az élesztőt? Nem találtál egyet sem? Vajon hol a hiba?
NosaltyKiderült, mi lesz a magyar Vapiano éttermek sorsa
Az elmúlt hetekben több híroldalon is megjelent, hogy csődbe ment a Vapiano étteremlánc. Ezt azt jelentené, hogy bezárnak a magyar éttermek? Íme a sokkal árnyaltabb igazság.
Masszi- Rigó CsillaCímlapkép: Getty Images