Ezeket az ételeket ne kombináld egymással

Vannak olyan élelmiszer-kombinációk, melyek szimplán csak nem finomak együtt, de némelyik páros egyenesen egészségtelen!

Az ember nem túl sokat gondolkodik azon, hogy mit mivel eszik - ezek a dolgok megszokásból adódnak. A rossz hír viszont az, hogy egyes ételek negatívan reagálnak egymásra a szervezetünkben vagy éppen a szánkban. Ennek következménye lehet a rossz emésztés, a vitaminok és ásványi anyagok felszívódási nehézsége, valamint a már említett kellemetlen ízhatás.

Kivi és tejtermékek

Ha a kivit próbáljuk meg házi úton keverni tejtermékekkel, mint például natúr joghurttal, akkor nem ugyanaz az íz fog kijönni, mintha kiviaromával készült joghurtot ennénk, ugyanis keserű ízt fogunk érezni. Ennek oka, hogy a kiviben található actinadin nevű enzim bontja a tejben található fehérjét, és ennek keserű íz az eredménye.

Imádnivaló zöld smoothie

Az új munkatársam egy igazi hard-core zöld smoothie fanatikus. Ő mutatta meg, hogy attól még, mert valami zöld és egészséges, igenis lehet finom. A zöld turmixok azért hihetetlenül jók, ...

Saláta és zsírszegény dresszing

Megtehetjük, hogy például fogyókúrás céllal salátát eszünk, és nem teszünk rá öntetet, vagy csak egy keveset a zsírszegény variációból, de egészségünk szempontjából nem teszünk vele jót magunknak. Ahhoz, hogy a zsírban oldódó vitaminok, azaz az A, D, E és K-vitaminok felszívódjanak, értelemszerűen zsír kell, tehát ne az önteten spóroljunk, ha salátát eszünk, vagy használjunk kevés olíva-/repce-/tökmagolajas/ecetes öntetet!

Tejtermékek és hús

Mivel mind a tejtermékek, mind a húsok fehérjében gazdagok, együtt nagyon nehéz megemészteni a kétféle fehérjét. Ha valaki pedig csak egy kicsit is érzékeny a tejcukorra, azaz a laktózra, akkor pedig igazán kellemetlen hasfájást tapasztalhat, ha húst eszik bármilyen tejtermék mellé.

Spenót és sajt

Lehet, hogy finom együtt a két étel, de nem olyan egészségesek együtt, mint külön. A sajtban található kalciumot a szervezet nem tudja beépíteni, ha spenóttal esszük. Ennek az oka az, hogy a spenótban található oxalát akadályozza a felszívódását.

Spenótfőzelék egyszerűen

A spenótfőzelék egy megosztó étel, van aki nagyon, van aki egyáltalán nem szereti. Én egy kicsit másképp szoktam készíteni, több fokhagymával és tejjel, de így is nagyon finom lesz.

Fekete tea és tej

Az angoloknak kifejezetten rossz hír, hogy a teában található egészséges antioxidánsok elvesznek, ha tejjel isszuk. A tej megköti ezeket, és így a szervezetbe már nem jut belőlük.

Ötórai tea

A tejes tea (angolul milk tea) valószínűleg az egyik legmegosztóbb dolog a világon, szerintem azonban csodálatos találmány. A legtöbben a britek délutáni tearituáléjához kötik, pedig a ...

Házi rizstej

Akik nem fogyaszthatnak állati eredetű tejterméket, azoknak tökéletes megoldás a rizstej, de ettől függetlenül is lehetne fogyasztani, mert nagyon finom. Egy a baj vele, hogy a boltokban ...

Dalgona kávé egyszerűen

A Dalgona kávé egy felhabosított kávé valójában. Instant kávé, cukor és víz elegye. Egy titka van, hogy mindenből ugyanannyi kell bele. Az indiai eredetű "felvert kávét" az internet ...

Alkohol és koffein

Ez a kombináció azért nem túl szerencsés, mert a koffein élénkké teszi az embert, így nehezebben tudja lekövetni az alkohol hatását, azaz nem veszi észre, ha esetleg többet ivott a kelleténél. Emellett pedig mindkét ital kiszárít, így, ha nem fogyasztunk hozzájuk vizet is, másnap megnézhetjük magunkat.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...