Ezeket a dolgokat tudnod kell, ha idén BOLTI bejglit vásárolsz

A karácsonyi ünnepek elmaradhatatlan édessége a bejgli. Sokan maguk készítik el odahaza a diós, a mákos és a mindenféle ízesítésű tekercseket, de egyre többen vannak azok is, akik készen, a boltból szerzik be. A JÓkenyér pékség összeállította a legfontosabb tudnivalókat, amiket a bejgli vásárlásakor nem árt észben tartani.

Az eladásra szánt bejglik előállítására és minőségi követelményeire vonatkozó regulákat a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza, és elég szigorúan veszi, hogy mit szabad valóban ezzel a névvel illetni. A szabályozás szerint a kész sütemény legalább 250 grammos, a tészta alapjául pedig búzafinomliszt, élesztő, só, zsiradék, cukor, tej (vagy tejpor), tojás és víz szolgál. A zsír-és cukormennyiségére is oda kell figyelni. A se túl sok, se túl kevés arányt betartva, a zsiradéknak a bejgli szárazanyag-tartalmának 22 százalékát, míg a cukor esetében annak 7 százalékát kell elérnie.

A töltelékkel sem lehet fukarkodni

Előírás szerint a töltelék mennyisége legalább a késztermék 40 százaléka kell, hogy legyen. Ez ugyanakkor nem befolyásolja azt, hogyan kell belülről kinéznie a süteménynek, miután a bejgli készülhet sok tésztával, de akár a töltelék is lehet látványosabban több, mint a tészta. Az viszont mindenképpen fontos és kikerülhetetlen, hogy a bejglitöltelék fajtája a csomagoláson és a termék nevében is szerepeljen.

„A vásárlók akkor járnak el a lehető legalaposabban, ha mindig elolvassák a bejglik csomagolásán az összetevők listáját. A legjobb olyan terméket választani a boltokban, amelyek a leginkább hasonlítanak arra, amit otthon is elkészítenénk" – hangsúlyozta Ludwig Klára, a JÓkenyér pékmestere.

A szakember hozzátette, hogy ezeknek a süteményeknek az ízélményét a természetes, minőségi alapanyagok biztosítják, azaz semmi szükség adalékokra, színezékekre tartósító- és sütőszerekre vagy aromákra hozzájuk. A bejglitészta esetében a sertészsír vagy valódi vaj használatát ajánlják. Hasonlóképp oda kell figyelni arra is, hogy a töltelék jó minőségű dióból, mákból vagy más alapanyagból készüljön, és azt hozzáértéssel főzzék, mert ezek kihatnak a tészta szerkezetére.

Stollen

A másik, egyre kedveltebb ünnepi finomság a bejgli mellett a stollen, vagy más néven karácsonyi kalács, aminél szintén érdemes odafigyelni arra, hogy miből készült. Ennél a süteménynél a vaj kulcsfontosságú összetevő, hogy a késztermék omlós és sokáig élvezhető maradjon. A minőségi alapanyagok pedig a megfelelő ízélményről gondoskodnak. Figyelni kell például arra, hogy rumaroma helyett valódi, jóféle rummal süssék ki a stollent, ami a készítés során ínycsiklandó fűszerekkel, fahéjjal, gyömbérrel, korianderrel és szegfűszeggel, valamint kandírozott gyümölccsel is ízesíthető.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek