Ezek voltak nagyanyó kedvenc süteményei - nektek melyik a befutó?

A sparheltben sült kuglóf és a menzás tea legjobb barátja, a tekerős keksz a békebeli ízek koronázatlan császárai. Neked melyik retro süti volt a kedvenced?  

Nagyi egyszerű süteményei ugyan külcsínben meg sem közelítik a mostani tortacsodákat és a szebbnél szebb süteményeket, de az ízüket még ma is imádjuk!

Gurábli, a retro teasütemény

Guráblit nagymamánk nagymamája is készített már, és ugyan azóta sokféle recept napvilágot látott, egyben mindegyik közös volt: nagyon gyorsan elfogyott. Mivel ez a sváb sütemény sokáig eláll, laktató és gazdaságos, régen ezt vitték a férfiak vadászatra, hosszabb útra, de a gurábli megjárta a frontvonalat is. Később a háziasszonyok általában karácsony környékén sütötték, de az év bármely szakában rekord gyorsasággal eltűnt az alföldi porcelántányérokról.

Ezt imádtátok!

TOP 10 retró menzakaja - ezeket ettük régen...és még ma is

Kuglóf - a legfinomabb uzsonna

Habár a kuglóf körül olyan legendák is keringenek, amelyek szerint a formáját a Betlehembe látogató három királyok turbánja ihlette, annyi biztos, hogy már az 1500-as években ismert és kedvelt sütemény volt. Eleinte főleg Kelet-Európában és a német ajkú településeken hódított, de később uralma alá vonta az egész világot. Gyerekkorunkban létezett barázdált és sima felületű, kakaós-vaníliás és mazsolás is. Ha korán és gyakran nyitogattuk a sütő ajtaját, a közepe jó eséllyel beesett, így nagy önuralomra volt szükség, ha megéreztük az illatát. Az omlós kuglóf kakaóval igazi reggeli finomság volt, de uzsonnára is remek alternatívát jelentett.

Tekerős/Darálós keksz - minden alkalomra

A tekerős keksz, vagy más néven a darálós keksz az egyik legegyszerűbb és legnagyszerűbb találmány. A húsdarálóra szerelhető formákon kitüremkedő tészta sokáig elállt – volna, ha titokban nem járt volna rá minden családtag. A tekerős keksz finom volt teával, még jobb házi tejjel, kakaóval pedig egyenesen verhetetlen volt. Ez a sütemény remek vendégváró, még jobb nassolni való, és a tésztáját szinte bármivel feldobhatod: citromhéjjal, fahéjjal, kakaóporral vagy kókuszreszelékkel. Te melyik változatot kedveled?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...