Korábban már írtunk róla, hogy mik a legmocskosabb dolgok egy háztartásban. A bacik miatt nem árt takarítani, azonban a lakáson kívül nagyobb veszély leselkedhet ránk, mondjuk egy étteremben. A Taste of Home oldal összegyűjtötte, melyek azok az eszközök, amiket ha nem takarítanak, akkor komoly baciforrások lehetnek. Íme a lista:
1. Só- és borstartó
Lehet, hogy nem olyan jó ötlet utólag sózni és borsozni az ételt. A só- és borstartót rengetegen fogják a kezükbe, ezért sok baktérium tud rajta megragadni. Egy néhány évvel ezelőtti kutatásban a legveszélyesebbnek a borstartót titulálták, amin e. coli baktériumot is találtak.
2. Étlap
Dr. Chuck Gerba, az Arizónai Egyetem kutatója szerint egy étlapon százszor több baktérium ragadhat meg, mint egy vécéülőkén. Ha kicsit belegondolunk, akkor lehet ebben némi igazság, mivel az étlapok is kézről kézre járnak az étteremben. Néha tehát ezeket sem árt áttörölni.
3. Székek
Egy 2012-es kutatásbanmegvizsgálták az éttermi székeket is. Az esetek 70%-ban találtak veszélyes baktériumokat. Miért? Mert sokan húzzák ki, és ülnek rá.
4. Snackes tálak
A mexikói éttermekben gyakran adják piros műanyag tálkában a tortillát, vagy más finomságokat. Ezeket sem árt jól elmosni, mert megragadhatnak rajtuk a szennyeződések. Ugyanez igaz fa tálakra és a fonott kis kosárkákra is.
5. Ételcsipesz a svédasztalon
A svédasztalos étkezések leginkább a hotelekben elterjedtek, de az önkiszolgáló éttermekben is találkozhatunk a különböző ételcsipeszekkel, és adagoló kanalakkal. Talán nem kell nagyon magyarázni, miért ragad meg ezeken is sok bacilus, ha nem takarítják, vagy cserélik le őket. Semmi sem garantálja, hogy mindenki kezet mos, mielőtt sonkát, vagy salátát szed magának a tányérjára.
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
Felszolgálók árulták el, mi az a 10 dolog, ami idegesíti...
A vendégek igényeinek néha nagyon nehéz megfelelni. Ezt a pincérek tudják a legjobban...
Fenes Gábriel5 mondat, amit SOHA ne mondj egy pincérnek
Ha étterembe megyünk, be kell tartanunk néhány írott és íratlan szabályt. Nézzük, mit nem szabadna mondanunk például a pincéreknek...
Fenes GábrielEbben az észak-alföldi városban nagyon le akarnak számolni a műanyag...
Kézzel varrott textilszatyrokra cserélik a műanyag zacskókat a túrkeveiek. A helyiek nagyon elkötelezettek, és szerencsére a boltosok is pozitívan fogadják a változást.
NosaltyVégre egy magyar étterem, ahol ingyen ehet a gyerek -...
Egy budapesti étterem ingyenes gyerekmenüt ígér, ha a szülők elzárják a mobiljaikat, és nem nyúlnak hozzájuk az étkezés alatt.
Fenes Gábrielvia Taste of Home