A kíméletes ételek diétája elsősorban akkor ajánlott, ha valamilyen gyomor-vagy bélfertőzésben szenvedünk, de léböjtkúrák után is ajánlatos ezekkel az ételekkel kezdeni a normál táplálkozást.
A kímélő ételek, mind hasmenés, mind szorulás, de bármilyen gyulladásos emésztőrendszeri fertőzés esetén javasoltak. Ezek olyan módon tehermentesítik az emésztőrendszert, hogy egyrészt úgy készítjük el őket, hogy a lehető legtöbb tápanyag maradjon meg a nyers ételből, másrészt eleve olyan alapanyagokat használunk, melyek könnyen emészthetőek.
A házi módszerek közül hasfájásra sokszor alkalmazunk kétszersültdiétát, vannak, akik a levesre vagy a sima főtt krumplira esküsznek. Ezekkel a régimódi gyógymódokkal az a baj, hogy egyoldalú tápanyagbevitelt jelentenek, ami még rövid távon sem a legszerencsésebb.
Így indítsunk
Ha fáj a hasunk, először érdemes valóban nagyon egyszerű ételekkel kezdeni a táplálkozást. Komoly hasmenés és hasfájás esetén segít, ha fekete teát, zabpelyhet, üres rizst, illetve a jól bevált kétszersültet esszük. Ezek az ételek könnyen emészthető szénhidrátokat tartalmaznak, viszont zsírt nem, és ez tehermentesíti az emésztőrendszert a legjobban.
Így folytassuk
Ha már egy kicsit jobban vagyunk, az előbb említett ételekhez hozzá lehet adni a sovány túrót, mely már tartalmaz egy kis zsírt és fehérjét is. Erre a szervezetnek szüksége van, és a túró helyettesíthető krumplipürével is, ha nem vagyunk laktózérzékenyek (bár tejtermék nélkül is elkészíthető). Soványabb húsokat vagy halat is lehet enni kis mennyiségben, valamint főtt zöldséget.
A rostokat csak fokozatosan
Ha néhány nap alatt ezektől az ételektől elmúlnak a panaszaink, akkor is érdemes lassanként visszaállni a normál étkezésre. Ez azt jelenti, hogy fokozatosan adjuk az étrendünkhöz a további ételeket, figyelve, hogy esetlegesen melyik okoz még mindig panaszokat.
Ilyenkor kell a rostokat lassan újra elkezdeni fogyasztani, de a nyers zöldség és a saláta az utolsó ételek, melyeket újra az étrendbe vehetünk, mert ezek a legnehezebben emészthetőek.
Főzzük, nem sütjük!
A kímélő étrendnél fontos, hogy nem lehet zsíros az alapanyag, és számít az elkészítési mód is. A kímélő ételeket nem sütjük, hanem főzzük, nem használunk semmilyen csípős fűszert, de igazából minél kevesebb fűszert fogyasztunk, annál jobb.
Az alkohol is tiltólistás, ha gyomorbántalmaink vannak: még a gyomorkeserűnek nevezett alkoholok is csupán az emésztést hivatottak elősegíteni egészséges embereknél, nem pedig a betegségeket gyógyítani.
Ezeket olvastad már?
Itt a PADLIZSÁN: a legjobb tippek, mibe rakd bele, és...
A padlizsán talán a legnagyobb zöldségkedvencek dobogójára is felállhatna, annyian imádjuk. Itt a szezon, érnek a zsenge példányok - recepteket, tippeket mutatunk!
Brecz JuditSchrot-kúra: buta és veszélyes régi módszer a méregtelenítésre
Ez az igen veszélyes kúra úgy kíván méregteleníteni, hogy vízhajtó hatást gyakorol.
KesselEzt eszik a rabok a világ börtöneiben
Minden országban szabályozzák, mit ehetnek az elítéltek a börtönökben. Most megmutatjuk, mi a menü a világ különböző pontjain.
Liptai Lilla3 olcsó házi praktika, amitől újra hófehérek lesznek a lepedők
Ne cseréld le a kicsit megfakult, sárgás lepedőidet! Mutatunk pár trükköt, amivel újra hófehérré varázsolhatod őket.
Liptai Lilla