Gyakran magunk sem tudjuk pontosan, mit, miért eszünk, de követjük a trendeket, és egyre inkább szeretnénk megérteni, hogy miért jobb a barna tészta, mint a fehér, vagy, hogy jó-e, ha marokszámra esszük a chia magot. Az alapanyag-kínálat igazodik az egészséges táplálkozás iránt egyre növekvő igényekhez, valamint egyre több alternatívát nyújt az ételallergiások számára. Európai statisztikák szerint a világon nagyjából 220-250 millió ember szenvedhet ételallergiában és az embereknek körülbelül 60%-a túlérzékenységet vagy intoleranciát mutat egyes összetevőkkel szemben.
A preferenciák egyre jobban az egészséges étkezés irányába mutatnak, ezért a piac is mindinkább a könnyen és gyorsan elkészíthető, friss és jótékony alapanyagokból készült ételek felé mozdul, és már a vendéglátóhelyeken is fontos szempont, hogy ki tudják elégíteni ezeket a fogyasztói igényeket. A hagyományos tejtermékeket felváltják a növényi tejek, az állati eredetű ételeket sokan szintén inkább növényi eredetűekkel helyettesítik. Sokkal szélesebb alapanyag-választékkal találkozhatunk, így ma már gyakorlatilag nincs olyan étel, amelyet ne helyettesíthetnénk egy egészségesebb alternatívával. Az elsősorban a vendéglátó szektor partnere, a METRO a következő trendeket látja:
1. Gabonák – vissza a kezdetekhez
Idén a divatos hozzávalók között kiemelkedő helyen szerepelnek az olyan ősi gabonafajták, mint például a cirok vagy a kinoa, amelyek széles körben elterjedtek a vendéglátóhelyeken, de ma már az otthoni konyhákban sem ismeretlenek. Ezenkívül egyre népszerűbbé válik az idáig kevésbé ismert gluténmentes gabonaféle, a teff, valamint a rostban gazdag chia mag.
2. Fűszerek és helyettesítők
Fűszerek terén is nagyobb a választék a piacon. A kurkuma, az édesgyökér, a ginseng vagy a lóretekfa az úgynevezett „szuper fűszerek” csoportjába tartoznak, és különleges ízviláguk mellett jótékony hatásúak.
Az aquafaba pedig egy olyan melléktermék, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend a konyhákban. Ez a vegán tojásfehérje-helyettesítő tulajdonképpen a csicseriborsó konzerv lecsöpögtetett leve, sütemények elkészítéséhez is nagyon jól alkalmazható. A vegán étrend rohamosan terjed a fogyasztók körében, és az olyan alapanyagok, mint az aquafaba remekül alkalmazhatóak ezeknél a recepteknél.
3. Tengeri növények
Az alapanyagok körében nagy népszerűségnek örvendenek a tengeri növények is, mint a hínár vagy a spirulina alga, amelyek nem csak egészségesek, de megismertetnek bennünket azzal a bizonyos titokzatos ötödik ízzel, az umamival. Az umami egy japán kifejezés, „kellemes sós ízt” jelent, de valójában egy nehezen behatárolható aromáról van szó, amely számtalan állati eredetű ételben is megtalálható. A tengeri növények tökéletes alternatívát kínálnak ezek helyettesítésére.
4. Minden, ami lila
Szintén idén kezdett terjedni a lila ételek iránti érdeklődés. A lila spárga, vagy a lilakáposzta körüli őrület nem véletlen alakult ki, ennek is az egyre népszerűbbé váló egészséges életforma a kiváltó oka. Ezek az ételek nem csak jótékony hatásúak és jóízűek, de feltűnő színük miatt a közkedvelt ételművészetben és a tálalásnál is látványosan használhatóak.
Lilakáposztás kedvenceink:
5. Tészta helyett
Ha egészséges étkezésről, és alternatív ételekről beszélünk, nem feledkezhetünk meg arról, hogy a kinoa, a cukkini vagy a kelkáposzta nagyon jól helyettesítheti a hagyományos tésztát és kifejezetten jól alkalmazható akár olasz tésztaételek alternatív elkészítéséhez is.
6. Nem csak a víz lehet egészséges választás
A kókuszvízzel már bemutatkoztak a növényi eredetű levek, és azóta a lehetőségek ezen a területen is szélesednek. A juharfából, mézből, görögdinnyéből és kókuszból kinyert dzsúszok várhatóan szép lassan átveszik majd a cukros üdítők helyét a piacon, ahogy a fogyasztók egyre inkább a természetes alapanyagok felé fordulnak.
Az almabornak a mai napig számtalan pozitív hatást tulajdonítanak, mert magas az ecetsav tartalma, aminek nagyon sok kedvező biológiai hatása van, például kitűnő baktériumölő, valamint csökkentheti a vércukor szintet.
Szintén nagy népszerűségnek örvendenek a probiotikus italok, aminek alapvetően két oka van: egyrészt ezek fenntartható melléktermékei a joghurtgyártásnak, másodszor pedig különösen az emésztőrendszerre számtalan jótékony hatással bírnak.
...ezeket láttad már?
Ezeket olvastad már?
Kókusz-, rizs-, zabtej - népszerű növényi "tejek". Vajon tényleg annyira...
Ma már nem csak a bioboltok polcain sorakoznak a növényi tejpótló italok, hanem a hétköznapi üzletekben is. Nézzük, érdemes-e ezeket választanunk!
Abonyi Orsi dietetikusA tejfehérje-allergia étrendi alapjai
A tejfehérje-allergia étrendje nem olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk. Valódi allergia esetén - a teljes gyógyulás érdekében - nem fér bele kis kihágás sem.
Szálka Brigitta dietetikusElhagynád a cukrot? Mutatjuk, mit keress az összetevőlistában - avagy...
Kipróbálnád a cukormentes étrendet? Akkor legyél nagyon résen, amikor a cukrot keresed az összetevőlistában!
Bodon Judit dietetikusLencse, bab, zabpehely - vajon mennyire értékesek számunkra a növényi...
Fehérjékre mindannyiunknak szükségünk van. De vajon mennyire értékesek számunkra a növényi fehérjeforrások: a hüvelyesek, a gabonák, a diófélék, olajos magvak?
Szálka Brigitta dietetikusForrás:METRO HoReCa Digital