Ezek a hazai gyümölcsök hamarosan eltűnhetnek a földekről

Lassan megszűnhet itthon egyes bogyós gyümölcsök termesztése. Több ok is közrejátszik az eltűnésükben.

A klimatikus viszonyok, a munkaerőhiány, valamint a lengyel és a szerb konkurencia miatt lassan megszűnhet itthon egyes bogyós gyümölcsök termesztése. Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnöke a Magyar Időknek elmondta, hogy míg a '80-as években 7000 hektárról 40-60 ezer tonna málna került le minden évben, addig ma 100 hektár körüli területről alig 600-800 tonna málna terem.

Megváltozott a klíma

– A málna, a szeder és a fekete ribiszke klimatikus okok miatt is nehezen termelhető gyümölcs lesz Magyarországon, sőt már ma is az - mondta el Apáti. Az elmúlt 10-15 évben olyannyira megváltoztak a klimatikus viszonyok hazánkban, ami már nem kedvez a bogyós gyümölcsök termesztésének.Ezek a gyümölcsök nem bírják a forró, száraz, aszályos nyarakat, de a málna és a szeder a csapadékos, meleg időt sem kedveli, a mostanihoz hasonló, záporokkal tarkított időjárás ugyanis kedvez a szürkerothadás betegség terjedésének, ami ellen nagyon nehéz védekezni.

Nincs, aki a földeken dolgozzon

Ahogy tavaly is beszámoltunk róla, a málna termesztését nehezíti, hogy nincs munkaerő, aki leszedné a gyümölcsöt. A málna és a szeder munkaerőigénye egy hektárra vetítve 3-4 ezer munkaóra, míg a szántóföldi növényeknél ez alig 10-20 óra, és az almáskerteknél is csak 500-800 munkaóra. Ráadásul az ágazat csak rövidtávra, 3-5 hónapra tud munkát adni a napszámosoknak.

Málnás finomságok:

Málnás minitorta

Régen hozott már annyira lázba egy sütemény, mint ez. Amikor megláttam a szilikonformát, nem bírtam ki, hogy ne próbáljam ki egyből. Este nyolckor képes voltam nekiállni, de azt ...

Málnás paleo brownie

Tömör, de puha, nedves tésztájú csupa gyümölcs brownie. A málna feldobja az étcsokis sütit a kesernyés-édes ízével. A gyümölcsök csökkentik a bűnösség érzést... Ha van egy ...

Tovább rontja a málna helyzetét, hogyLengyelországból vagy Szerbiából a kész, fagyasztott málnát olcsóbban lehet behozni, mint amennyiért a magyar hűtőipar az alapanyagot meg tudja venni.

A piros ribiszke szerencsére egy fokkal jobb helyzetben van, mert jól bírja a változó időjárási viszonyokat. E gyümölcs esetében a munkaerőhiány sem okoz különösebben nagy gondot,mivel géppel is betakarítható.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...