Ezek a legjobb házi tippek, ha megy a hasunk

Ezek a legjobban bevált házi módszerek, amelyekkel gyorsan enyhíteni tudjuk a kellemetlen tüneteket, kímélve a hasunkat és az emésztésünket.

Az akut hasmenés esetében gyors segítségre van szükség. Nem gond azonban, ha nincsen otthon gyógyszerünk: valójában a hasmenést gyakran gyengéd házi módszerekkel is lehet kezelni. Vannak például olyan élelmiszerek, amelyek megfogják a székletet, ezekkel gyorsan lehet enyhíteni a tüneteket.

Reszelt alma

Nem véletlenül számít az alma csodaszernek a táplálkozásban: az egyéb egészséges tápanyagok mellett az alma egy pektin nevezetű rostot is tartalmaz, amely a bélben felpuffad, és így megfogja a hasmenést. Fontos, hogy a pektin közvetlenül az alma héja alatt található, ezért nem szabad meghámozni, ha ezzel kívánjuk enyhíteni a tüneteket

Főtt répa

A répa is sok pektint tartalmaz, de elsősorban azért hatásos a hasmenés ellen, mert oligoszacharidokat, azaz olyan cukormolekulákat tartalmaz, amelyek a főzés során jönnek létre, és székletfogó hatással bírnak. Ezért a répát, nem úgy, mint az almát, meg kell főzni, amennyiben hasmenést kívánunk vele csillapítani. A diétás répaleves receptje nagyon egyszerű: fél kiló répát meghámozunk, apró kockákra vágjuk, egy órán keresztül főzzük, és utána összeturmixoljuk. Az így kapott pürét egy liter vízzel felöntjük, és 3 gramm sóval fűszerezzük.

Vajas répafőzelék

Sokunknak vannak rossz emlékei a menzás répafőzelék miatt.  Ideje ezen változtatni! Répafőzelék vajjal és citrommal, gyorsan, egyszerűen.

Répaleves

Valahogy sosem tudtam elképzelni vagy gondolni, hogy létezhet répaleves. De megláttam, és kicsit átalakítva elkészítettem. Persze gondoltam, hogy Á. nem fogja megenni, mert hát ez mégis ...

Krumpli

A krumpli azért hatásos a hasmenés ellen, mert sok káliumot tartalmaz, ami jót tesz az ilyen panaszok esetén gyakran előforduló elektrolithiány esetén. Ha gyomor- és bélpanaszoktól szenvedünk, akkor minden esetben hámozzuk meg a krumplit úgy, hogy ne legyenek benne zöld részek. Ezek ugyanis enyhén mérgező vegyületeket tartalmaznak, amelyek egyáltalán nem tesznek jót az emésztőrendszernek.

A sima, sóban-vízben főtt krumpli vagy a vizes krumplipüré szuper ilyenkor, a vajat, tejterméket, fűszereket mellőzzük!

Kétszersült

A kétszersült nagyon laktató, ugyanakkor könnyen emészthető, ami önmagában is jó, ha gond van a hasunkkal. Ha pedig szárazon fogyasztjuk, akkor enyhíti a hasmenést is, mert felszívja a beleinkben található felesleges vizet. Ilyenkor jobb, könnyedebb a fehér kenyér, mint rostos, magvas társai.

Kamillatea

A kamillatea azért segít a bélpanaszokban, mert gyulladáscsökkentő, és egyben fájdalomcsillapító hatása is van. A has görcseit akkor tudja enyhíteni, ha naponta többször, kicsi kortyokban fogyasztjuk.

Almás rizs

Az anyósomtól tanultam ezt a rizsköretet. Mi nagyon szeretjük, sima rizs helyett húsos ételek mellé jól illik az alma. Sütőben is lehet készíteni, ilyenkor miután felöntöttem vízzel, ...

Gyömbéres jázmin rizs

Tökéletesen pergős, ízletes bármilyen ázsiai ételhez, húshoz, halhoz köretnek. Mi egymagában is szoktuk enni. Annyira finom. :)

Zöld rizs

Spanyol nevén: arroz verde. Perui étel, eredetileg chicha-val  (népszerű, dél-amerikai, kukoricából készült alkoholos ital) készül, ezt én (az Interneten javasolt módon) almaecettel ...

Rizs

A rizs főzése közben olyan anyagok jönnek létre, amelyet megkötik a vizet a testben. Ez érvényes a bélben található vízre is, ezért hatásos a hasmenés ellen.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Szerző: Kessel Krisztina

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...