Ez történhet a testeddel, ha túl sok jeget fogyasztasz

Jeges italokat fogyasztani a kánikula kellős közepén teljesen természetes dolog. Ha viszont előszeretettel rágcsálsz jeget, jó ha tudod: lehet, hogy nagy baj van kialakulóban!

A nyári forróság kellős közepén teljesen természetes, hogy egy frissítő limonádét vagy kólát jéggel fogyasztunk, és azzal sincsen semmi baj, ha a pohár alján pihenő jégdarabokat néha elrágcsáljuk. A baj ott kezdődik, amikor nemcsak alkalmanként eszünk vagy iszunk valamilyen jéghideg ételt vagy italt, hanem egyenesen sóvárgunk azért, hogy jeget rágcsálhassunk.
PICA, a szokatlan ételek iránti sóvárgás
Azok az emberek, akik kényszeresen vágynak arra, hogy szokatlan, nem fogyasztásra szánt dolgokat egyenek (például jeget, földet, krétát vagy falat) könnyen lehet, hogy a pica nevű táplálkozási zavarral küzdenek. Az elnevezés a szarka latin nevéből származik (ez a madárfajta válogatás nélkül szinte mindent megeszik), és mielőtt azt hinnénk, nem lehet senkinek baja abból, ha néha megkíván egy kis földet vagy jeget, gyorsan eloszlatjuk ezt a tévhitet: egy pica-s ugyanis bármit képes megenni, a kényszeres jégevés pedig komoly egészségügyi problémára hívhatja fel a figyelmet.
Vashiány?
A sok jég fogyasztására a szaknyelv a pagofágia kifejezést használja, a legújabb kutatások szerint pedig a folyamatos jégrágcsálás nemcsak a fogakra van rossz hatással, de egyik tünete is lehet a vashiányos vérszegénységnek, vagyis az anémiának. A vérszegénységben szenvedőkvérében alacsony az oxigént szállító hemoglobin szintje, kezelése orvosi segítséget igényel. A vérszegénységre több tünet, jel is utalhat, ilyen az állandó fáradtság, a sápadtság, a fejfájás, az alvászavar, a levertség és a légszomj, valamint a jégszopogatás is, ami által az agy kap egy kis oxigénlöketet, így ideig óráig az ember nem vagy kevésbé érzi a kóros fáradékonyságot.
A vérszegénység hátterében számos rendellenesség és betegség állhat, és bár nem biztos, hogy a folyamatos jégszopogatás valóban vérszegénységre utal, amennyiben az ember több, egyszerre jelentkező (fentebb is leírt) tünetet produkál, jobb mielőbb orvoshoz fordulni.

Ez is érdekelhet:

Ezeket olvastad már?

via thelist, tromboziskozpont, fittsport

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...