A tökéletes palacsinta nemcsak a gasztronómia iránt rajongókat foglalkoztatja, hanem a fizikusokat is. A csomómentes palacsinta kérdése a tudósokat sem hagyta nyugodni.
A tökéletes palacsinta tudományos szemmel
A tökéletespalacsinta készítéséhez nélkülözhetetlen a jó palacsintasütő, aminek a kialakítása kellőképpen lapos és vékony. Fontos, hogy a hőt egyenlő arányban oszlassa szét, ellenkező esetben a palacsintánk rossz lesz. De mi van akkor, ha eszed ágában sincs lecserélni a régi serpenyőt? A tudománynak erre is van megoldása.
Egy tudományos folyóiratban, a Physical Review Fluids-ban közzétett tanulmányban 2 fizikus ismertette a csomómentes palacsinta titkát. Matieu Sellier, az új-zélandi Canterbury-i Egyetemen professzora és egyben aggódó férj, aki a feleségének panaszolta el a bánatát, miszerint nem tud csomómentes palacsintát készíteni. A feleség a folyékony tészta dinamikájában látta a megoldást, így Matieau egy francia fizikussal, Edouard Boujo-val együttműködve nekiveselkedett a probléma megoldásának.
A megoldás
A fizikusok elmondása szerint a tökéletes palacsintakészítéshez figyelembe kell vennünk a folyadékréteg kölcsönhatását a forró serpenyővel. Amikor a palacsintatészta még folyékony, a serpenyő közepére koncentrálódik, majd amikor elkezded forgatni a serpenyőt, a gravitációnak köszönhetően szétfolyik, azonban semmiképp sem kivitelezhető a mozdulat úgy, hogy a tészta egyenletes legyen, hiszen közben már sül. De a két fizikus szerint ezt egy nyolcast formáló, forgó mozdulattal - ami a serpenyő tengelye mentén történik - némiképp kiküszöbölhetjük. Íme, a tudományos magyarázat:
„Az optimális palacsintához először csorgasd a tésztát a serpenyő közepére. Ezután hirtelen döntsd meg a serpenyőt az egyik oldalra, hogy a tészta egészen a szélig terjedjen. Tartsd továbbra is ferdén a serpenyőt, majd forgasd tovább a teljes felület kitöltéséhez. Enyhén megbillentve a serpenyőt forgasd tovább, amíg a tészta minden lyukat ki nem tölt."
A technikát forradalminak ugyan nem neveznénk, és nem tudjuk mennyi időt töltöttek a kutatásba elmélyülve, de az biztos, hogy ez volt életük legízletesebb kísérlete.
Ezeket olvastad már?
A Fehér Ház séfjétől még Gordon Ramsay is megijedne
61 centis bicepsz, ellentmondást nem tűrő tekintet és jótékonykodás – ismerd meg az amerikai őrmesterből lett sztárséf példaértékű történetét!
Petrás GabriellaEzen a helyen nemcsak nyalhatod a fagyit, hanem egy gyerekkori...
San Franciscóban található múzeum, amely a világ egyik legfinomabb édessége, a fagylalt előtt tiszteleg látványos, és egy kicsit sem szokványos formában.
Petrás GabriellaEzek az idei szezon legszebb és legkülönlegesebb esküvői tortái -...
Fekete, vintage, kőfalra emlékeztető torta - az esküvői torták rendszerint nem az egyszerűségről szólnak, és a menyasszony ruhája mellett a fő attrakciók az esküvőkön.
Petrás Gabriella5 dolog, amire jó a zsírpapír a konyhában - Nem...
A zsírpapír lerövidítheti a takarítási időt, megóvhatja a vágódeszkádat, és a mikródat is. Így segíthet a zsírpapír időt spórolni a házimunkában!
Petrás Gabriella