Ez Szardínia csúcsdesszertje, a seadas: egy sajttal töltött, olajban sült, mézes "ravioli"

A seadasra méltán lehet büszke Szardínia, de egész Olaszországban imádják ezt a raviolihoz hasonló, sajttal töltött, olajban sütött, mézzel bőven meglocsolt szárd édességet.

Szardínia valóban az a hely, amit az ember álmában elképzel. A tenger gyönyörű kristálytiszta, indigókék színű, a homok pedig hófehér. A sziget gazdag történelmi-kulturális látnivalókkal és változatos szárd gasztronómiával rendelkezik, ide tartozik aseadasis, ami olyan, mint a cannoli Szicíliában, vagy mint apastieraNápolyban... kihagyhatatlan és isteni! Ez az édesség a sziget egyik szimbóluma is.

Talán mi nem mondanánk tipikus desszertnek, mivel az édességét egyedül a mézadja. A alapja egy vajas tésztához hasonlít, annyi különbséggel, hogy ez zsírral készül. Kinyújtják és kör alakúra kiszaggatják, így tettem én is a saját verziómmal.

Ami számomra igazán érdekes volt, az a töltelék. Olvasztott sajt és reszelt citrom illetve narancshéj egyvelege. Miután kidermedt, ezt is kiszúrtam kör alakúra, és megtöltöttem a tésztákat, mintha csak raviolit készítenék. Kisütöttem, majd melegen, langyos mézzel megcsurgatva tálaltam. Nagy sikere volt.

Recept itt!

Elengedhetetlen, hogy mézzel készüljön, mert a szárdoknál a mézkészítés nagyon fontos mezőgazdasági tevékenység. A helyiek eredetileg amúgyhúsvétkor fogyasztották ezt a finomságot, de mostanra már a legtöbb helyen kapható, illetve a mindennapi sütés-főzés során is gyakorta készítik.

Recept itt!

Fontos hozzávalója még apecorinosajt, mint töltelék, ami az egyik legkedveltebb helyi alapanyag. Ha nem kapunk ilyet, akkor nyugodtan válasszunk bármilyen félzsíros kemény vagy félkemény sajtot, például Pannóniát.

Tulajdonképpen ez a desszert egycitromos sajtmártással töltött tészta, amit olívaolajban szokás kisütni. A lágy sajt és a langyos méz remek kombinációja az édes-sós ízvilágnak, nem beszélve a ropogós tésztáról. Próbáljátok ki!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek