Ez Szardínia csúcsdesszertje, a seadas: egy sajttal töltött, olajban sült, mézes "ravioli"

A seadasra méltán lehet büszke Szardínia, de egész Olaszországban imádják ezt a raviolihoz hasonló, sajttal töltött, olajban sütött, mézzel bőven meglocsolt szárd édességet.

Szardínia valóban az a hely, amit az ember álmában elképzel. A tenger gyönyörű kristálytiszta, indigókék színű, a homok pedig hófehér. A sziget gazdag történelmi-kulturális látnivalókkal és változatos szárd gasztronómiával rendelkezik, ide tartozik aseadasis, ami olyan, mint a cannoli Szicíliában, vagy mint apastieraNápolyban... kihagyhatatlan és isteni! Ez az édesség a sziget egyik szimbóluma is.

Talán mi nem mondanánk tipikus desszertnek, mivel az édességét egyedül a mézadja. A alapja egy vajas tésztához hasonlít, annyi különbséggel, hogy ez zsírral készül. Kinyújtják és kör alakúra kiszaggatják, így tettem én is a saját verziómmal.

Ami számomra igazán érdekes volt, az a töltelék. Olvasztott sajt és reszelt citrom illetve narancshéj egyvelege. Miután kidermedt, ezt is kiszúrtam kör alakúra, és megtöltöttem a tésztákat, mintha csak raviolit készítenék. Kisütöttem, majd melegen, langyos mézzel megcsurgatva tálaltam. Nagy sikere volt.

Recept itt!

Elengedhetetlen, hogy mézzel készüljön, mert a szárdoknál a mézkészítés nagyon fontos mezőgazdasági tevékenység. A helyiek eredetileg amúgyhúsvétkor fogyasztották ezt a finomságot, de mostanra már a legtöbb helyen kapható, illetve a mindennapi sütés-főzés során is gyakorta készítik.

Recept itt!

Fontos hozzávalója még apecorinosajt, mint töltelék, ami az egyik legkedveltebb helyi alapanyag. Ha nem kapunk ilyet, akkor nyugodtan válasszunk bármilyen félzsíros kemény vagy félkemény sajtot, például Pannóniát.

Tulajdonképpen ez a desszert egycitromos sajtmártással töltött tészta, amit olívaolajban szokás kisütni. A lágy sajt és a langyos méz remek kombinációja az édes-sós ízvilágnak, nem beszélve a ropogós tésztáról. Próbáljátok ki!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...