Ez most a világ legerősebb paprikája

Egy dél-karolinai farmer, Ed Currie termeli azt a Carolina Reaper névre keresztelt paprikát, amely az egész világon is a legerősebbnek számít.

ACarolina Reaper azért is számít a legcsípősebbnek, mivel egy-egy jól sikerült darabja elérte a 2,2 milliós Scoville csípősségi egységet (SHU = Scoville Hot Unit) – olvasható az agrarszektro.hu-n.

A világ fejlődik, hiszen öt éve a Guinness World Records szerint a világ legerősebb paprikája a Naga Viper chili volt, amelynél 1,382 milliós Scoville-egységet mértek. Csak összevetésül: a paprikaspray ereje 5000, a magyar paprikáké pedig 2500 körül van a Scoville-skálán, bár őszintén szólva nagyjából ez az a határ, amikor nem csak a kapszaicin „ízét” lehet érezni, hanem mindazokat a zamatokat is, amelyek oly finommá teszik a paprikás ételeinket.

Ed Currie mániákus: a Carolina Reaper ugyanis a Pakisztáni Naga és a Red Habanero keresztezésének eredménye. Így viszont a farmer azzal büszkélkedhet, hogy létrehozta a legerősebb fajtát. Igaz, igyekeznie kellett, mert Trinidad és Tobago őshonos büszkesége, a csak néhány éve felfedezett Moruga Scorpion SHU csúcsértéke 9 ezerrel haladja meg a 2 milliós egységet.

Ha bírod a csípőset, ezis érdekelhet!

Így készül a világ legnépszerűbb csiliszósza

(via blog.syngenta.hu, agrarszektor.hu)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Hókifli

Minden karácsonykor kerül belőle ünnepi asztalra. Nagyon szeretjük!

Fedák-torta

A karácsonyhoz nálunk hozzátartozik egy finom gesztenyés sütemény, vagy éppen torta, így ez a finom, gesztenyés torta is nagy kedvencünk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...