Ez már nem a jövő: robot viszi házhoz a pizzát az USA-ban

Egy amerikai startup fejlesztése révén San Francisco lett a világ első városa, ahol robot szállítja házhoz az éttermekbe érkező ételrendeléseket.

A 2015-ben alapított Marble nevű robotikai cég a Yelp Eat24 mobilalkalmazás segítségével indította el szerdától kísérletképpen a szolgáltatást.

Marble alapítói: Jason Calaiaro, Matt Delaney és Kevin Peterson.

Ha valaki ételt rendel házhozszállítással, akkor

  • az alkalmazás sms üzenetben megkérdezi őt, elfogadja-e, hogy robot vigye házhoz az ételt.
  • Ha a válasz igen, akkor a robot felveszi a rendelést az adott étteremben és kiszállítja.
  • Amikor a robot már közeledik a megadott címre, a megrendelő újabb üzenetben kap egy kódot, ezzel tudja kinyitni a kicsiny jármű csomagtartóját, amelyben négy ételtáska fér el.

A felhasznált technológia ugyanaz, mint az önjáró gépkocsik esetében. A robot navigációját szenzorok, kamerák és ultraszonikus technológia segíti, de ha probléma merül fel, van egy emberi kísérője, aki segít neki. A Marble irodájában lévő operátorok is be tudnak avatkozni, ha bármi gond felmerül.

A szolgáltatást egyelőre csak San Francisco egyes részein indították el, és csak éttermek számára, de a cég azt tervezi, hogy kiterjeszti az élelmiszerboltokra, csomagküldeményekre és más termékek szállítására. A robotflotta fejlesztésre négymillió dollárt szánnak.

Ezeket olvastad már?

Vissza a jövőbe 2015-ben!

2015-van, de hol az ételhidratálónk, ami a miniatűr pizzából tisztességes méretűt készít? Hogy lehet parancsra érkező Pepsit kérni? És a hanggal irányítható gyümölcsöstálak?

Hering András

(Nosalty/MTI)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...