Ez a lány megmutatja, hogy csinálj VAJAT otthon, egy hozzávalóból

Ha a kenyérsütés és tésztadagasztás már túl jól megy, a kertben pedig sorakoznak  a zöldségpalánták, akkor már csak a vajkészítés maradt hátra! Ráadásul meglepően egyszerű.

Ha a karanténnak egy haszna van, az az, hogy most még az is nekiáll sütni-főzni, aki amúgy a konyha közelébe se megy sose. Emberek tömkelege dagaszt kenyeret, keleszt kalácsot, és adja fél karját egy-egy kocka (vagy zacskó) élesztőért, hogy a pékárut életében először maga süsse. És akkor nem is beszéltünk a kertészkedésbe és zöldségtermesztésbe kezdett ismerőseinkről...

Na de mi van a többi alapanyaggal? Miért ne köpülhetnénk mi magunk a vajat, példának okáért? Ezt a problémát írja felül a találékony kajabloggerlány, Georgie Halfacree, aki TikTok videómegosztón tárta a nagyvilág elé, hogy készülhet egy épp lejárni készülő tejszínből csodás házi VAJ!

Az eljárás egy mondatban leírható: zárd befőttesüvegbe a zsíros tejszínt, és rázd erősen és hosszasan addig, amíg először tejszínhab, azt követően pedig író illetve kicsapódó vaj nem lesz belőle.

NÉZZÉTEK:

@georgiehalfacree

The truth is, you can actually do this in a blender or a electric stand mixer... but that’s not as fun ##stayathome ##cupboardcooking ##chopshop

♬ original sound - georgiehalfacree

Georgie elmagyarázza, mire kell figyelned közben: miután kellő erővel ráztad a (minimum 30%-os) tejszínt, a habos állag elérést követően a folyékony író és a sűrűbb vaj elvileg elválik egymástól. Az írót le kell önteni róla, és félretenni, sütikben felhasználni...

Csokis-írós sütemény

Egyszerű, gyors, pihe-puha, finom. A kihűlt süteményt leönthetjük csokoládémázzal is. A csokoládémázhoz 125 g tortabevonót vágjunk apróra, és 50 ml tejszínnel gőzfürdőben ...

...a vajat pedig ki kell szedni az üvegből, lemosni hideg vízben, és megformázni, sózni, sőt, még zöldfűszerekkel is fel lehet dobni, és mehet bármibe, vagy simán egy pirítós tetejére:

Vajas csirke

Ezt a receptet tulajdonképpen inkább magam miatt teszem fel, hogy ne kelljen mindig gondolkodni, hogyan is csináltam a múltkor! :)

Vaj készítése otthon

Biztosan találunk min. 30 % zsírtartalmú termelői tejszínt, ami nem csak hogy olcsóbb, mint a bolti, de biztosan adalékmentes is. Ebből gyerekjáték a vajkészítés. Édes, krémes, ...

Még több vajas receptet itt találtok!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...