Ez jelenleg a világ legdrágább élelmiszere – de mi ez?

A világ legdrágább élelmiszerének minősül, így csak a felső tízezer teheti meg, hogy egyen belőle. Mi az?

A kaviárrajongók biztosan láttak már a fekete mellett vöröset (ez a lazacé), de létezik sárga (kecsege), sőt, rózsaszín is (ami a törpemarénáé). Míg a fekete belugakaviárra (ami a tokhal ikrája) szokás a világ legelegánsabbjaként utalni, most megmutatjuk nektek a luxus luxusát: a fehéret!

A fehér kaviár tulajdonképpen az albinó beluga tokhal ikrája, a legértékesebb ezen belül is az iráni, ami "Almas"névre hallgat.

Az albinó beluga tokhal egyébként igen ritka fajta, és csak a Fekete- és a Kaszpi-tengernél találkozhatunk vele. Ezért sem olcsó mulatság, ha megkóstolni támadna kedvünk.

Meglepő:

Az almas kaviárt szolgáltató albinó beluga tokhalak 60-100 év közötti egyedek – minél idősebb az állat, annál puhább, aromásabb az ikrája!

Egyébként az albinó kecsegék ikrája is fehér – ezt Belgium környékén szerzik be, de kevéssé elegáns, mint a fehér beluga tokhal kaviárja, ami jóval krémesebb, gazdagabb ízvilágú. És drágább.

Így néz ki a belga, albinó kecsegekaviár, a "Fehér gyöngy":

Mivel tehát a melaninhiányos albínó beluga tokhal nagyon ritka állat, ezért kaviárja valódi csemegének és luxuscikknek számít: kilója TÖBB TÍZEZER DOLLÁRRA RÚGHAT, ez nem mellesleg 3-szor annyi pénz, mint amibe a szintén luxus fekete belugakaviár kerül.

Ennek köszönhetően a fehér, iráni belugakaviár, azaz az Almas kaviár a világ legdrágább étele a Guiness Rekordok könyve szerint.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...