Ez jelenleg a világ legdrágább élelmiszere – de mi ez?

A világ legdrágább élelmiszerének minősül, így csak a felső tízezer teheti meg, hogy egyen belőle. Mi az?

A kaviárrajongók biztosan láttak már a fekete mellett vöröset (ez a lazacé), de létezik sárga (kecsege), sőt, rózsaszín is (ami a törpemarénáé). Míg a fekete belugakaviárra (ami a tokhal ikrája) szokás a világ legelegánsabbjaként utalni, most megmutatjuk nektek a luxus luxusát: a fehéret!

A fehér kaviár tulajdonképpen az albinó beluga tokhal ikrája, a legértékesebb ezen belül is az iráni, ami "Almas"névre hallgat.

Az albinó beluga tokhal egyébként igen ritka fajta, és csak a Fekete- és a Kaszpi-tengernél találkozhatunk vele. Ezért sem olcsó mulatság, ha megkóstolni támadna kedvünk.

Meglepő:

Az almas kaviárt szolgáltató albinó beluga tokhalak 60-100 év közötti egyedek – minél idősebb az állat, annál puhább, aromásabb az ikrája!

Egyébként az albinó kecsegék ikrája is fehér – ezt Belgium környékén szerzik be, de kevéssé elegáns, mint a fehér beluga tokhal kaviárja, ami jóval krémesebb, gazdagabb ízvilágú. És drágább.

Így néz ki a belga, albinó kecsegekaviár, a "Fehér gyöngy":

Mivel tehát a melaninhiányos albínó beluga tokhal nagyon ritka állat, ezért kaviárja valódi csemegének és luxuscikknek számít: kilója TÖBB TÍZEZER DOLLÁRRA RÚGHAT, ez nem mellesleg 3-szor annyi pénz, mint amibe a szintén luxus fekete belugakaviár kerül.

Ennek köszönhetően a fehér, iráni belugakaviár, azaz az Almas kaviár a világ legdrágább étele a Guiness Rekordok könyve szerint.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek