Igazi magyar szuperkaja: a szeder, amit tuti, hogy te is kóstoltál gyerekkorodban

Mit nekünk chiamag és gojibogyó, mikor az egyik legegyszerűbb hazai növény termése egy igazi superfood!

Ha jártál már falun, kisgyerekkorodban a nagymamánál, vagy egy vándortábor során biztos, hogy találkoztál már ezzel az útmenti fával. Hatalmasra nőnek, gyümölcsérés idején sajátos illat veszi körül - mivel az érett gyümölcsök gyorsan lepotyognak a földre. Jellemző fehér vagy erős lila, szinte fekete a termése ennek a fának - ugye tudod már, mire gondolunk?

Igazi magyar szuperkaja, a szeder, amit tuti, hogy te is kóstoltál gyerekkorodban

Igen, ez az eperfa, vagy a dunántúliaknak szederfa. Termése pedig a faeper. (Vagy egyes tájakon simán eper. Vagy szeder. Elég nagy a káosz az elnevezés terén.)

Biztosan sokan nem is gondolják, hogy ennek az egyszerű, méltatlanul háttérbe szorult növénynek milyen értékes a termése. Ugyanis, akárcsak a többi bogyós gyümölcs, a faeper is gazdag antioxidánsokban (különösen a lila), C-vitaminban, káliumban és élelmi rostokban. 10 dkg faeper mindössze 43 kcal, és 10 g szénhidrátot tartalmaz.

Mindössze 43 kcal, és 10 g szénhidrátot tartalmaz

Szüretelni persze hasonlóan macerás, mint a málnát, hiszen érett termései nagyon puhák. (Ezért javaslom, hogy ne világos színű ruhában álljatok neki ennek a feladatnak.) Felhasználásával kapcsolatban sok tippet nem találtam, azon kívül, hogy a fehér színű gyümölcs kedvelt pálinkaalapanyag, illetve, hogy kedvelt disznó- és tyúkeledel (mondjuk nálunk is imádják a rigók és a sünik is).

Reform ribizlis-meggyes piskóta

Végtelenül egyszerű és gyors recept, elkészíthető sima lisztből és cukorból is. Én most igyekszem a teljes kiőrlésű lisztet használni mindenhez, ezért készítettem ezzel. A ...

Mi lila gyümölcsű fát ültettünk, az idei szüretből készítettem már pitét, gyümölcsjoghurtot, tettem már kásába - és persze ettem nyersen frissen szedve. Mivel a faeper is bogyós gyümölcs, igazából szerintem bármibe jó, amibe bogyós gyümölcsöt tennétek. Ha van a közeletekben ilyen fa, érdemes nagyobb adagot szüretelni, és süteményekben, mártásokban, lekvárban kipróbálni. Én télire is lefagyasztok pár adagot - biztos vagyok benne, hogy jól jön majd!

Arany János: Családi kör

"Este van, este van: kiki nyúgalomba!Feketén bólingat az eperfa lombja..."

Használd ki a szezont!

Ha valaki megkérdezné, hogy szerintem mi a legegészségesebb gyümölcs, akkor - bár tudom, nem lehet feltétlenül ilyet kijelenteni, de mondjuk muszáj lenne - én biztos, hogy nem egy gyümölcsöt, hanem a bogyós gyümölcsöket nevezném meg. Nem is gondolnánk, hogy pl. a fekete ribiszke C-vitamintartalma magasabb, mint a citromé, illetve, hogy a bogyósok csodás színét magas antioxidánstartalmuk adja. Az antioxidánsok megkötik a szervezetünkben jelenlévő szabadgyököket, részt vesznek a gyulladáscsökkentő folyamatokban, a daganatos betegségek megelőzésében, a kiegyensúlyozott, egészséges étrend fontos elemei.

Szüretelni persze hasonlóan macerás, mint a málnát, hiszen érett termései nagyon puhák

Használjuk ki, hogy itthon nagy belőlük a választék, fogyasszunk sok-sok ribiszkét, málnát, szedret, áfonyát!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több hasznos cikk dietetikusunktól:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...