Igazi magyar szuperkaja: a szeder, amit tuti, hogy te is kóstoltál gyerekkorodban

Mit nekünk chiamag és gojibogyó, mikor az egyik legegyszerűbb hazai növény termése egy igazi superfood!

Ha jártál már falun, kisgyerekkorodban a nagymamánál, vagy egy vándortábor során biztos, hogy találkoztál már ezzel az útmenti fával. Hatalmasra nőnek, gyümölcsérés idején sajátos illat veszi körül - mivel az érett gyümölcsök gyorsan lepotyognak a földre. Jellemző fehér vagy erős lila, szinte fekete a termése ennek a fának - ugye tudod már, mire gondolunk?

Igazi magyar szuperkaja, a szeder, amit tuti, hogy te is kóstoltál gyerekkorodban

Igen, ez az eperfa, vagy a dunántúliaknak szederfa. Termése pedig a faeper. (Vagy egyes tájakon simán eper. Vagy szeder. Elég nagy a káosz az elnevezés terén.)

Biztosan sokan nem is gondolják, hogy ennek az egyszerű, méltatlanul háttérbe szorult növénynek milyen értékes a termése. Ugyanis, akárcsak a többi bogyós gyümölcs, a faeper is gazdag antioxidánsokban (különösen a lila), C-vitaminban, káliumban és élelmi rostokban. 10 dkg faeper mindössze 43 kcal, és 10 g szénhidrátot tartalmaz.

Mindössze 43 kcal, és 10 g szénhidrátot tartalmaz

Szüretelni persze hasonlóan macerás, mint a málnát, hiszen érett termései nagyon puhák. (Ezért javaslom, hogy ne világos színű ruhában álljatok neki ennek a feladatnak.) Felhasználásával kapcsolatban sok tippet nem találtam, azon kívül, hogy a fehér színű gyümölcs kedvelt pálinkaalapanyag, illetve, hogy kedvelt disznó- és tyúkeledel (mondjuk nálunk is imádják a rigók és a sünik is).

Mi lila gyümölcsű fát ültettünk, az idei szüretből készítettem már pitét, gyümölcsjoghurtot, tettem már kásába - és persze ettem nyersen frissen szedve. Mivel a faeper is bogyós gyümölcs, igazából szerintem bármibe jó, amibe bogyós gyümölcsöt tennétek. Ha van a közeletekben ilyen fa, érdemes nagyobb adagot szüretelni, és süteményekben, mártásokban, lekvárban kipróbálni. Én télire is lefagyasztok pár adagot - biztos vagyok benne, hogy jól jön majd!

Arany János: Családi kör

"Este van, este van: kiki nyúgalomba!Feketén bólingat az eperfa lombja..."

Használd ki a szezont!

Ha valaki megkérdezné, hogy szerintem mi a legegészségesebb gyümölcs, akkor - bár tudom, nem lehet feltétlenül ilyet kijelenteni, de mondjuk muszáj lenne - én biztos, hogy nem egy gyümölcsöt, hanem a bogyós gyümölcsöket nevezném meg. Nem is gondolnánk, hogy pl. a fekete ribiszke C-vitamintartalma magasabb, mint a citromé, illetve, hogy a bogyósok csodás színét magas antioxidánstartalmuk adja. Az antioxidánsok megkötik a szervezetünkben jelenlévő szabadgyököket, részt vesznek a gyulladáscsökkentő folyamatokban, a daganatos betegségek megelőzésében, a kiegyensúlyozott, egészséges étrend fontos elemei.

Szüretelni persze hasonlóan macerás, mint a málnát, hiszen érett termései nagyon puhák

Használjuk ki, hogy itthon nagy belőlük a választék, fogyasszunk sok-sok ribiszkét, málnát, szedret, áfonyát!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több hasznos cikk dietetikusunktól:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...