Ez az étterem kedvesen az arcodba vágja, mennyire szennyezed a környezetet a salátáddal

Egy salátabár étlapján már nemcsak azt tüntetik fel, milyen alapanyagokból és allergénekből áll össze az étel, de azt is, mekkora a fogás karbonlábnyoma. 

Ha éttermi fogyasztásról van szó, a Just Salad nevű étteremlánc tudja, hogyan kell tudatosan étkeztetni az embereket úgy, hogy azok közben informálva legyenek arról is, mennyibe került a Földnek az, ami a tányérjukon található.
A vendéglátóhely különleges étlappal újított be a közelmúltban, melyen nemcsak a saláták alapanyaga és a lehetséges allergének vannak felsorolva, de az is, mekkora egy adag étel karbonlábnyoma - derül ki az index.hu cikkéből.

Mi a karbonlábnyom?

A karbonlábnyom vagy más néven szénlábnyom azt jelöli, hogy egy cég tevékenysége vagy egy ember életmódja nyomán mennyi üvegházhatású gáz kerül közvetlenül vagy közvetetten a levegőbe. A karbonlábnyom meghatározásával mérhetővé válik, hogy az emberi tevékenység mekkora mértékben járul hozzá a globális felmelegedéshez.

Az étteremlánc szakértők segítségét kérte abban, hogy meghatározzák az ételek lehető legpontosabb karbonlábnyom-mértéket, a feladat pedig nem volt egyszerű, hiszen a különböző menükben található összes alapanyag előállításához szükséges üvegházhatású gázkibocsátást kellett meghatározni. Az index egyik olvasója szerint nem ez az egyetlen étterem, amely minden fogás mellé odaírja a karbonlábnyom mértékét, Svédország egyik hamburgerezője már évek óta alkalmazza ezt az információközlést.

A salátabárnak nem ez az egyetlen különleges lépése, az étlapot ugyanis online lehet elérni, az éttermekben pedig addig sem kell étlapokat lapozgatni (nem is túl csábító ajánlat ez a koronavírus utáni időszakban), ráadásul úgy is sokan bújják a telefonjukat evés előtt, így ez tűnik a leghigiénikusabb, és egyben leginkább környezetkímélő megoldásnak.

via index.hu

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...