Ez az egyszerű, mindennapi étel győzheti le az éhezést

Az egyik leghétköznapibb élelmiszerből, a kenyérből készítették el tudósok azt a szuperételt, ami fontos tápanyaghoz juttatja az éhezőket. 

A Melbourne Egyetem kutatói kísérleteik során abból az alapgondolatból indultak ki, hogy a kenyér az egyik legkedveltebb és legtöbbet fogyasztott élelmiszer szerte a nagyvilágban, minden országban és kultúrában megtalálható, így egy olyan búza “tervezésébe” kezdtek, ami olyan fontos tápanyaghoz juttatja az alultápláltakat, mint a vas és a cink.

Szakértők a létfontosságú vitaminok és ásványi anyagok hiányára, az elégtelen táplálkozásra a “rejtett éhezés” kifejezést használják, amit nem kalóriákban mérnek, sokkal inkább a teljesítőképesség és az egészség megromlásában. A vashiány következtében kialakuló vérszegénység például komoly veszélyt jelent a nők és a gyerekek számára, míg a cink hiánya az immunrendszer gyengüléséhez és alultápláltsághoz vezet.

A “szuperkenyér” kikísérletezésében az jelentette a legnagyobb gondot, hogy bár a termőföld tartalmaz vasat, a növények magjainak vastartalma alacsony - márpedig ez az, amit a legtöbbször fogyasztunk. A kutatócsoport génmanipuláció segítségével olyan búzát “alkotott”, aminek magas vas- és cinktartalma akkor sem “veszik el”, ha a búzából lisztet készítenek. A következő kihívás most már csak abban rejlik, hogy a találmányt eljuttassák azokba a régiókba, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...