Ez az egyszerű, mindennapi étel győzheti le az éhezést

Az egyik leghétköznapibb élelmiszerből, a kenyérből készítették el tudósok azt a szuperételt, ami fontos tápanyaghoz juttatja az éhezőket. 

A Melbourne Egyetem kutatói kísérleteik során abból az alapgondolatból indultak ki, hogy a kenyér az egyik legkedveltebb és legtöbbet fogyasztott élelmiszer szerte a nagyvilágban, minden országban és kultúrában megtalálható, így egy olyan búza “tervezésébe” kezdtek, ami olyan fontos tápanyaghoz juttatja az alultápláltakat, mint a vas és a cink.

Szakértők a létfontosságú vitaminok és ásványi anyagok hiányára, az elégtelen táplálkozásra a “rejtett éhezés” kifejezést használják, amit nem kalóriákban mérnek, sokkal inkább a teljesítőképesség és az egészség megromlásában. A vashiány következtében kialakuló vérszegénység például komoly veszélyt jelent a nők és a gyerekek számára, míg a cink hiánya az immunrendszer gyengüléséhez és alultápláltsághoz vezet.

A “szuperkenyér” kikísérletezésében az jelentette a legnagyobb gondot, hogy bár a termőföld tartalmaz vasat, a növények magjainak vastartalma alacsony - márpedig ez az, amit a legtöbbször fogyasztunk. A kutatócsoport génmanipuláció segítségével olyan búzát “alkotott”, aminek magas vas- és cinktartalma akkor sem “veszik el”, ha a búzából lisztet készítenek. A következő kihívás most már csak abban rejlik, hogy a találmányt eljuttassák azokba a régiókba, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...