Egy délnyugat-franciaországi vegán étterem kapott Michelin-csillagot, így ez az első olyan csillagos vendéglátóhely, amely kizárólag növényi alapú ételeket szolgál fel a látogatóinak.
Claire Vallee működteti a 2016-ban nyílt ONA éttermet Ares városában, Bordeaux közelében –a név egyébként az Origine Non Animale rövidítéséből ered. "Olyan érzés volt, mintha elütne egy vonat" - nyilatkozta Vallee az AFP-nek arról a pillanatról, amikor felhívta a Michelin Guide, és tájékoztatta a döntésről. A klasszikus csillagon túl zöld csillagot is kiérdemeltek, amit tavaly óta ítél oda az arra érdemes éttermeknek a szervezet. Az ONA „az első vegán étterem Franciaországban, amely csillagot nyert” - mondta a Guide Michelin szóvivője az AFP-nek.
Vallee hét fogást kínált ínyenc étlapján, mielőtt a Covid-19 korlátozások miatt be kellett volna zárnia az ONA-t. Kedvenc kombinációi között szerepel a fenyő, vargánya és a szaké, valamint a zeller, tonka és borostyán.
A hagyományos bankok egyébként nem ítéltek meg támogatást az induláskor. "Azt mondták, hogy a veganizmus és a növényi eredetű élelmiszerek kilátásai túl bizonytalanok" - mondta a tulajdonos. Ráadásul az Atlanti-óceán partján fekvő Arcachon-medencét sem tartották ígéretes lokációnak, ezért Vallee közösségi finanszírozással, crowdfunding segítségével gyűjtötte össze a tőkét, valamint a Le Nef bankon keresztül, amely az etikusnak tartott projektek hitelezésére szakosodott. "Ez azt mutatja, hogy semmi sem lehetetlen" - nyilatkozta a sikerről. Ugyan most a francia vegán konyha úttörőjeként tartják számon, Vallee elmondta, hogy egyszerűen csak mások nyomába eredt, kiemelve a néhai Jean-Christian Juryt, aki a berlini Mano Verde éttermet vezette.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezeket olvastad már?
Ez az 5+1 egészséges alapanyag mindig legyen otthon a szekrényben
Az egészséges étkezés és főzés egyik legfontosabb alapszabálya, hogy mindig legyenek otthon megfelelő hozzávalók. Az alábbi alapanyagok mindig jó kiindulópontok egy egészséges étrendhez.
Stuth-Nagy NikiEzért építsd be az étrendedbe az étkezési sörélesztőt
Az egészségtudatos körökben a sörélesztő most nagyot fut, és rengeteg étel elkészítéséhez használják – a titok nemcsak abban rejlik, hogy nagyjából olyan íze van, mint a sajtnak, és ezért helyettesítővé válik, hanem a számos egészséges tulajdonságában is.
Stuth-Nagy NikiIzgalmas ízek januárra, ha a füleden jönnek ki a tipikus...
Teljesen érthető, ha kicsit eleged van már a krémlevesekből, tartalmas egytálételekből és komoly húsos fogásokból, új ízekre, változatosságra vágynál, a téli zöldség- és gyümölcskínálat azonban nem kényeztet el minket. Mutatjuk, hogyan tedd változatosabbá a januári mindennapokat.
Szekeres Dóra3 új kézműves pékség Budapesten a skandinávtól a francián át...
Az elmúlt évek egyik legpozitívabb gasztronómiai fejleménye volt, hogy a kovász lassan egész Budapest területét lefedi. Tavaly három új pékséggel bővült az eddig is színes paletta, amelyek ráadásul hiánypótló helyszíneken vetették meg a lábukat.
Szász Nóri