A krumplifőzelék alapvetően egy gyorsan elkészülő, olcsó és laktató étel, amit szívesen fogyasztunk fasírttal és pörkölttel, de akár zöldséggolyóval is, ráadásul a gyerekek sem ódzkodnak tőle annyira, mint egy sárgaborsó- vagy egy finomfőzeléktől.
A burgonyafőzelék elkészítése nem igényel nagy szaktudást, azonban nem csak egyféle recept létezik ahhoz, hogy tökéletes végeredményt kapjunk. A klasszikus változathoz szinte alig van szükségünk néhány hozzávalóra.
Hozzávalók: 2 evőkanál napraforgóolaj, 1 teáskanál fűszerpaprika, 70 dkg burgonya, 2 evőkanál majoránna, 3 db babérlevél, só ízlés szerint, 2 dl tejföl, 1.5 dkg finomliszt, 4 dl víz
A krumplit megmossuk, megpucoljuk, felkockázzuk vagy karikára vágjuk - ahogy szeretjük.
Az olajat egy közepes lábasban felhevítjük, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, és 1 percig kis lángon melegítjük, majd hozzáadjuk a krumplit, és összekeverjük.
Felöntjük annyi vízzel, amennyi pont ellepi a krumplit, megszórjuk majorannával, sózzuk, hozzátesszük a babérlevelet, és lefedve főzzük kb. 25 percig, míg a krumpli megpuhul.
Közben a tejfölt kikeverjük a liszttel, és belemerünk egy merőkanállal a főzelék levéből. Csomómentesre keverjük, majd visszaöntjük a főzelékbe.
Elkeverjük, és még 5 percig főzzük kis lángon, hogy kicsit besűrűsödjön.
Igen, a krumplifőzelék receptje tényleg ennyire egyszerű, ezt pedig még számtalan módon lehet fokozni, a főzeléket színesíthetjük további fűszerekkel - például curry-vel, a tejfölös, lisztes habarás helyett pedig használhatunk kókusztejszínt is! Furán hangzik? Hidd el, ha egyszer megkóstolod, többet nem is akarsz másmilyen főzeléket enni!
Hozzávalók: 1,2 kg kifliburgonya, 2 közepes db vöröshagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 4 db babérlevél, 6 dl víz, 1 kávéskanál ételízesítő, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 2 dl kókusztej, 3 evőkanál curry por
A felaprított vöröshagymát olívaolajon üvegesre pároljuk. Rászórjuk a curryport, átforgatjuk, majd rádobjuk a megpucolt, karikára vágott burgonyát, babérlevelet, és felöntjük vízzel, ízesítjük.
Fedő alatt a forrástól számítva kb. 12-14 percig főzzük. Arra vigyázzunk, hogy ne főzzük túl a burgonyát. Kókusztej és egy merőkanál főzeléklével hőkiegyenlítést végzünk, majd visszakeverjük az alaphoz.
Már nem forraljuk, ha besűrűsödött, levesszük a tűzről, és egy kicsit pihenni hagyjuk.
Bármelyik főzeléket is válaszd, húsos fasírt és zöldséggolyó egyaránt jöhet mellé, az összhatás szuperfinom lesz!
Ezeket olvastad már?
Íme a (szerintünk) TÖKÉLETES cigánypecsenye titka
A magyaros éttermek egyik legnépszerűbb fogása, mégis kevés olyan hely van, ahol igazán jól készítik. Most megmutatjuk, hogyan lehet tökéletes cigánypecsenyéd otthon!
NosaltyÍgy készül (szerintünk) a szaftos és nagyon omlós HAGYMÁS ROSTÉLYOS
Laktató, fűszeres és nagyon szaftos étel tud lenni a hagymás rostélyos, persze ehhez az kell, hogy jó alapanyagból, a kellő odafigyeléssel vágjunk bele a sütésbe.
NosaltySzerintünk így készül a tökéletes BAKONYI sertésszelet
Igazi, őszre való, szaftos, laktató étel receptjét hoztuk el, amelyet nagyon könnyű elkészíteni. Előre szólunk, ha repetázni akarsz, érdemes egyszerre többet készíteni.
Masszi- Rigó Csilla