Ez a két legegyszerűbb és legfinomabb KRUMPLIFŐZELÉK-recept (szerintünk)

A krumplifőzelék azon szerencsés ételek közé tartozik, amit még a gyerekek is előszeretettel fogyasztanak el az oviban, a suliban és otthon is. Mi egy klasszikus, és egy merőben újszerű receptet hoztunk.

A krumplifőzelék alapvetően egy gyorsan elkészülő, olcsó és laktató étel, amit szívesen fogyasztunk fasírttal és pörkölttel, de akár zöldséggolyóval is, ráadásul a gyerekek sem ódzkodnak tőle annyira, mint egy sárgaborsó- vagy egy finomfőzeléktől.

A burgonyafőzelék elkészítése nem igényel nagy szaktudást, azonban nem csak egyféle recept létezik ahhoz, hogy tökéletes végeredményt kapjunk. A klasszikus változathoz szinte alig van szükségünk néhány hozzávalóra.

Hozzávalók: 2 evőkanál napraforgóolaj, 1 teáskanál fűszerpaprika, 70 dkg burgonya, 2 evőkanál majoránna, 3 db babérlevél, só ízlés szerint, 2 dl tejföl, 1.5 dkg finomliszt, 4 dl víz

A krumplit megmossuk, megpucoljuk, felkockázzuk vagy karikára vágjuk - ahogy szeretjük.
Az olajat egy közepes lábasban felhevítjük, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, és 1 percig kis lángon melegítjük, majd hozzáadjuk a krumplit, és összekeverjük.


Felöntjük annyi vízzel, amennyi pont ellepi a krumplit, megszórjuk majorannával, sózzuk, hozzátesszük a babérlevelet, és lefedve főzzük kb. 25 percig, míg a krumpli megpuhul.
Közben a tejfölt kikeverjük a liszttel, és belemerünk egy merőkanállal a főzelék levéből. Csomómentesre keverjük, majd visszaöntjük a főzelékbe.

Elkeverjük, és még 5 percig főzzük kis lángon, hogy kicsit besűrűsödjön.

Igen, a krumplifőzelék receptje tényleg ennyire egyszerű, ezt pedig még számtalan módon lehet fokozni, a főzeléket színesíthetjük további fűszerekkel - például curry-vel, a tejfölös, lisztes habarás helyett pedig használhatunk kókusztejszínt is! Furán hangzik? Hidd el, ha egyszer megkóstolod, többet nem is akarsz másmilyen főzeléket enni!

A currys burgonyafőzelék teljes receptjét a képre kattintva találod!

Hozzávalók: 1,2 kg kifliburgonya, 2 közepes db vöröshagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 4 db babérlevél, 6 dl víz, 1 kávéskanál ételízesítő, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 2 dl kókusztej, 3 evőkanál curry por

A felaprított vöröshagymát olívaolajon üvegesre pároljuk. Rászórjuk a curryport, átforgatjuk, majd rádobjuk a megpucolt, karikára vágott burgonyát, babérlevelet, és felöntjük vízzel, ízesítjük.
Fedő alatt a forrástól számítva kb. 12-14 percig főzzük. Arra vigyázzunk, hogy ne főzzük túl a burgonyát. Kókusztej és egy merőkanál főzeléklével hőkiegyenlítést végzünk, majd visszakeverjük az alaphoz.
Már nem forraljuk, ha besűrűsödött, levesszük a tűzről, és egy kicsit pihenni hagyjuk.

Bármelyik főzeléket is válaszd, húsos fasírt és zöldséggolyó egyaránt jöhet mellé, az összhatás szuperfinom lesz!

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk