Ez a 12 alapvető KONYHAI ESZKÖZ kell a konyhádba

Ha költözöl, vagy most kezdesz főzni/sütni, szerintünk ezekre az alap eszközökre tuti biztosan szükséged lesz a konyhában.

1. FAZÉK

Fazékból elég 2: egy közepes a szószoknak, rizsnek, és egy nagy a leveseknek, tésztafőzésre, pörkölteknek, stb. Minél súlyosabb, vastagabb az alja, annál több hőt vesz fel, ha vékonyabb, gyorsabban leég az ételünk.

2. KÉSEK

Legyen 3 alapkésünk: egy nehéz, nagyobb aprítókés, egy kicsi éles kés pl. zöldségaprításhoz, és egy nagy recés fogú (kenyér)szeleteléshez. Vásárlás előtt fogjuk a kezünkbe, hogy kényelmes-e. Legyen biztos a markolata, a nyele meg jó nehéz.

3. SERPENYŐ

Serpenyő kell egy sima omletthez, tükörtojáshoz, de egy csirkemellhez vagy zöldségpirításhoz is. És palacsintához is! Sütésálló fém (vas)serpenyőt keressünk, ha lehet, fém nyéllel. Ha teflonost veszel, azt csak fenn, a gáz/villanytűzhelyen használd.

4. FAKANÁL, SZEDŐKANÁL, MERŐKANÁL

Az alap (ezeket nem is említjük) evőeszközkészlet mellett legyen fakanalad és szedő/merőkanalaid. Hadd ne részletezzük, miért. Legyenek inkább fából vagy fémből, már csak a környezetünk miatt is jobb, mint a műanyag.

Receptajánló:

Serpenyős pásztortarhonya

A pásztortarhonya lehetne akár a magyar paella is, ha az elkészítési módját vesszük alapon! No, de kár lenne itt hasonlítgatni bármihez is, ezt a nagyon régi pásztor receptet, ...

5. SZŰRŐ

Legyen hosszú a nyele és legyenek kis fogantyúi, amiket bele tudunk akasztani egy másik tálba, fazékba, hogy ne mozduljon el. Tésztaszűréshez, pároláshoz, lisztszitáláshoz, olajban sütött ételek csöpögtetéséhez is hasznos. És olcsó!

6. KÉZI HABVERŐ

Nem csak tejszínhabhoz, de mártások, salátaöntetek, szószok csomómentesre keveréséhez is baromi jó, ha van otthon. Lehet kisebb, nagyobb is.

7. KEVERŐTÁL

Egy salátát összedobni, tojást verni, öntetet, tésztát keverni - egy (fém) keverőtál nagyon jól kihasználható a konyhádban.

8. TEPSI

Ha mondjuk almás lepényt sütnél, vagy zöldségeket, csirke/kacsa/libacombot, akkor azért kell egy tepsi.

9. VÁGÓDESZKA

Mi a fa vágódeszkákat favorizáljuk. Ha kezdő vagy, elég a közepes nagyságú, de jobb, ha mindjárt kettőt szerzel be, egy a húsoknak, halaknak, egy a zöldségeknek.

10. HÁMOZÓ

Bár anyukáink simán elhámozgattak mindent kiskéssel is, de azért jó, ha van egy zöldségpucolód, ami úgy viszi a héjat, mint a kés a vajat.

Receptajánló:

Almás habos sütemény

Igazi klasszikus ez az almás-habos sütemény, amibe igazi élmény beleharapni: a hab ropogós, az almás réteg fűszeres és szaftos, a tészta pedig szuper omlós. Próbáljátok ki Ti is, mert ...

Fügés-diós sütemény

Használjátok ki a fügeszezont, mert a füge nagyon egészséges, tele van vitaminokkal, rosttal és ásványi anyagokkal. Ezúttal egy egyszerű diós süteményt dobtam fel néhány szem lila ...

11. RESZELŐ

Sajt, gyömbér, citrom/lime, répa, alma - reszelő márpedig kell!

12. KONZERVNYITÓ

Hát hogyan nyitnád ki a (nyitóval nem rendelkező) kukorica- vagy paradicsomkonzerved?

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...