1. FAZÉK
Fazékból elég 2: egy közepes a szószoknak, rizsnek, és egy nagy a leveseknek, tésztafőzésre, pörkölteknek, stb. Minél súlyosabb, vastagabb az alja, annál több hőt vesz fel, ha vékonyabb, gyorsabban leég az ételünk.
2. KÉSEK
Legyen 3 alapkésünk: egy nehéz, nagyobb aprítókés, egy kicsi éles kés pl. zöldségaprításhoz, és egy nagy recés fogú (kenyér)szeleteléshez. Vásárlás előtt fogjuk a kezünkbe, hogy kényelmes-e. Legyen biztos a markolata, a nyele meg jó nehéz.
3. SERPENYŐ
Serpenyő kell egy sima omletthez, tükörtojáshoz, de egy csirkemellhez vagy zöldségpirításhoz is. És palacsintához is! Sütésálló fém (vas)serpenyőt keressünk, ha lehet, fém nyéllel. Ha teflonost veszel, azt csak fenn, a gáz/villanytűzhelyen használd.
4. FAKANÁL, SZEDŐKANÁL, MERŐKANÁL
Az alap (ezeket nem is említjük) evőeszközkészlet mellett legyen fakanalad és szedő/merőkanalaid. Hadd ne részletezzük, miért. Legyenek inkább fából vagy fémből, már csak a környezetünk miatt is jobb, mint a műanyag.
Receptajánló:
5. SZŰRŐ
Legyen hosszú a nyele és legyenek kis fogantyúi, amiket bele tudunk akasztani egy másik tálba, fazékba, hogy ne mozduljon el. Tésztaszűréshez, pároláshoz, lisztszitáláshoz, olajban sütött ételek csöpögtetéséhez is hasznos. És olcsó!
6. KÉZI HABVERŐ
Nem csak tejszínhabhoz, de mártások, salátaöntetek, szószok csomómentesre keveréséhez is baromi jó, ha van otthon. Lehet kisebb, nagyobb is.
7. KEVERŐTÁL
Egy salátát összedobni, tojást verni, öntetet, tésztát keverni - egy (fém) keverőtál nagyon jól kihasználható a konyhádban.
8. TEPSI
Ha mondjuk almás lepényt sütnél, vagy zöldségeket, csirke/kacsa/libacombot, akkor azért kell egy tepsi.
9. VÁGÓDESZKA
Mi a fa vágódeszkákat favorizáljuk. Ha kezdő vagy, elég a közepes nagyságú, de jobb, ha mindjárt kettőt szerzel be, egy a húsoknak, halaknak, egy a zöldségeknek.
10. HÁMOZÓ
Bár anyukáink simán elhámozgattak mindent kiskéssel is, de azért jó, ha van egy zöldségpucolód, ami úgy viszi a héjat, mint a kés a vajat.
Receptajánló:
11. RESZELŐ
Sajt, gyömbér, citrom/lime, répa, alma - reszelő márpedig kell!
12. KONZERVNYITÓ
Hát hogyan nyitnád ki a (nyitóval nem rendelkező) kukorica- vagy paradicsomkonzerved?
Ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
11 konyhai trükk, ami simán megkönnyíti majd az életed
Szuper konyhai trükköket hoztam nektek, amivel lerövidíthetitek a nyáron konyhában töltött időt - ki ne szeretné az ilyesmit?
Országh Kitti15 sunyi trükk, amitől a reklámokban annyira hihetetlen guszták az...
Aki az ételreklámoktól nem lesz éhes, az vagy most evett, vagy gumiból van. Lágyan folyik a csokoládé, krémes a tejszín, ropog a hamburgerzsömle, szisszen a kólásdoboz.
Brecz Judit2 nevetségesen egyszerű főtt-tojás-pucoló trükk
A főtt tojás pucolása szokott bosszúságot okozni - jó-jó, nem akkora probléma, de miért ne tegyük még könnyebbé? Ráadásul ilyen rendhagyó módon.
Brecz Judit