A 2023-as év szaloncukrát izgalmas gyümölcs ízesíti

Idén is megrendezésre került az Év Szaloncukra versenye, amelynek eredményhirdetésén végre kiderült, hogy melyik karácsonyi édesség került a dobogóra. Kiválasztásra került a szakmai zsűri, de a gyerekek kedvence is.

Civil kezdeményezésként indult pár éve az Év Szaloncukra verseny, amelynek 2023-as eredményhirdetésére ma került sor. A nívós eseményen a legtöbb hazai édességgyártó szerepelt valamilyen finomsággal, a 196 bonbon közül pedig egy szakmai zsűri válogatott. Különdíjat kaptak a szakmabeliek által választott cukrok, de a gyermekek kedvence is. Az Év Szaloncukra verseny első helyére azonban egy egészen különleges ízesítésű csokoládé lépett.

A 2023-as év szaloncukrát izgalmas gyümölcs ízesíti

Nívós zsűri kóstolt

Az Év Szaloncukra díj mellett idén számos új kategóriában is versenyezhettek a gyártók. Az új kategóriák összeállításában a Magyar Édességgyártók Szövetsége is segítséget nyújtott. Az elmúlt években nagy sikert aratott „ízek versenye” sikerén felbuzdulva idén ismét új ízeknek lett egyéni versenykategóriája, de az íz kategóriákban ízenként csak egy győztest hirdettek ki idén is. 

A zsűrizésben a meghívott sztárzsűritagok mellett a Szeretem a csokit TikTok-csatorna videós párosa a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének tagegyesületei és a Nagycsaládosok Kispesti Egyesületének tagjai és vezetői is segítségére voltak a csapatnak. A kóstolok közé az Év Szaloncukra Facebook-oldalának követői közül többen is bekerülhettek.

Idén először szakmai kategóriát is létrehoztak. A szakmai zsűriben Harrer-Abosi Beatrix a Harrer család képviseletében a Harrer Csokoládéműhelyből, Gácsi Zoltán, a Csokoládé Akadémia szakmai vezetője, Jakabfi Dávid desszert séf, Mihály Lajos szakács mester és cukrász, valamint Veszely Attila Nemzetközi Csokoládé bíráló csokoládé mester és mestercukrász döntött a szaloncukrokról. Ebben a kategóriában gyártónként öt termékkel nevezhettek. A zsűri szakmai szempontokat és a szaloncukor formai elvárásait is figyelembe vette a döntéskor.

A mesterzsűri mellett idén újra a gyerekek is külön fókuszba kerültek a Gyerekek kedvence kategóriával, amiben csak gyerekek kóstolták a gyártók által külön nekik szánt szaloncukrokat.

Ilyen volt a 2023-as év a szaloncukrok világában

Kovács Ádám és Kovács Gergely a verseny szervezői elmondták, hogy a verseny idén tovább növekedett és pár érdekes számot is megosztottak a versenyről: 

  • Az Év Szaloncukra verseny győzteseit 196 szaloncukor közül választották ki. 
  • A verseny 11 kategóriájának a zsűrizésben több, mint 300 kóstoló segített. 
  • A kóstolásokra több, mint 8000 szem szaloncukrot osztottak ki zsűrizésre, hogy a megtalálják a 17 győztest.

Az Év Szaloncukra 2023 címet a balatongyöröki Promenád Kávéház Fügés-diós szaloncukra nyerte el, a második helyezett a maklári Stühmer Körtezselés-muskotályos szaloncukra lett, míg a harmadik helyen a Keszthelyi Sütibolt meggyes marcipán szaloncukra végzett.

A nyertes cukor

Cukormentes díjazott is született

Az idei évben újra meghirdetett, hozzáadott cukrot nem tartalmazó szaloncukrokat versenyeztető Év Cukormentes Szaloncukra kategória első helyezettje a maklári Stühmer édesítőszeres pisztácia szaloncukra lett, a második helyen pedig az édesítőszeres éttrüffel szaloncukruk végzett, a harmadik helyezett pedig a veresegyházi Sulyán Cukrászda aszalt gyümölcsös édesítőszeres szaloncukra lett.

Az szakmai kategória győztese a Stühmer szicíliai pisztáciás szaloncukra lett, második helyen végzett a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda fehércsokoládés málnás-pisztáciás málna pálinkás szaloncukra, a harmadik pedig a Gyulai Kézműves Cukrászda mézkaramell szaloncukra lett.

Az „ízek versenyében” a marcipán, mogyoró és pisztácia ízek mellett, idén új ízkategóriaként jelent meg a mandula és a fehércsokoládé és visszatért a zselé is. A legjobb marcipános szaloncukor a Szamos feketeribizli krémmel töltött marcipán szaloncukra, a legjobb mogyorós szaloncukor a Stühmer piemonti mogyorós szaloncukra, a pisztácia kategóriában a Stühmer szicíliai pisztácia szaloncukra lett. A legjobb mandulás szaloncukor kategóriában a kiskunlacházi Demeter Chocolate mandula-kókusz szaloncukra lett a fehércsokoládé kategóriában a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda fehércsokoládés pisztácia krémes szaloncukra győzött és a zselés szaloncukrok legjobbja a Szamos málna zselés szaloncukra lett.

A gyerekek kedvence a Sulyán Cukrászda robbanó cukros rágógumi ízű fehér csokoládé trüffel szaloncukor kék spirulinával , az Év Új íze a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda Belga trappista sörös szaloncukra lett, amit az idén először megjelenő új termékek közül választottak ki.

A díjazottak

Az Év Szaloncukra győztesei:

1. Promenád Kávéház - fügés-diós szaloncukor
2. Stühmer - körtezselés-muskotályos szaloncukor
3. Keszthelyi Sütibolt - meggyes marcipán szaloncukor

A gyermekek kedvence: robbanócukros, rágógumis szaloncukor

Az Év Szaloncukra szakmai kategória győztes szaloncukrai:

1. Stühmer - szicíliai pisztácia szaloncukor
2. Szent Korona Cukrászda - fehércsokoládés málnás-pisztáciás málna pálinkás szaloncukor
3. Gyulai Kézműves Cukrászda - mézkaramell szaloncukor

Az Év Cukormentes szaloncukrai:

1. Stühmer - pisztáciás édesítőszeres szaloncukor
2. Stühmer – éttrüffel édesítőszeres szaloncukor
3. Sulyán Cukrászda - aszalt gyümölcsös szaloncukor édesítőszerrel

A legjobb pisztáciás szaloncukor: Stühmer szicíliai pisztácia szaloncukor
A legjobb mogyorós szaloncukor:
Stühmer - piemonti mogyorós szaloncukor
A legjobb mandula szaloncukor: Demeter Chocolate - mandula-kókusz szaloncukor
A legjobb zselés szaloncukor: Szamos - málnazselé szaloncukor
A legjobb marcipános szaloncukor: Szamos - feketeribizlis krémmel töltött marcipán szaloncukor
A legjobb fehércsokoládés szaloncukor: Szent Korona Cukrászda - pisztácia krémes szaloncukor fehércsokoládéban

Az Év Új Íze: Szent Korona Cukrászda - Belga trappista sörös szaloncukor
A gyerekek kedvence: Sulyán Cukrászda robbanó cukros rágógumi ízű fehér csokoládé trüffel szaloncukor kék spirulinával

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...