Egy európai országban mindkét szülő otthon maradhat az újszülöttel

Finnországban bevezetik, hogy mindkét szülő 164 napot lehessen otthon a gyereke születése után.

Miután túltettük magunkat rajta, hogy ez összeadva is milyen kevés az itthoni szülési szabadsághoz képest, lássuk, hogy ezt miért csinálják a finnek, és mi lesz a várható eredménye.

Először is, Nyugat-Európában alapvetően jellemző, hogy a szülők nem maradnak sokáig otthon a gyerekekkel, mert egyrészt nincs kulturális hagyománya, másrészt lényegesen több bölcsődét működtetnek, mint itthon. A magyar közvélemény egy része már ezen a ponton valószínűleg fennakad, hiszen nálunk sokan úgy gondolják, hogy a gyerekgondozás az anya dolga, és ha visszamegy dolgozni, mielőtt a gyerek óvodás korú lenne, akkor vagy muszájból teszi, vagy önző-rossz anya.

A finn kormány, melynek miniszterelnöke és az összes pártelnöke nő, viszont másképp gondolja. Az intézkedéssel, mely azt is magába foglalja, hogy a nagyjából szülőnként 6,6 hónapos szabadságból csupán 69 napot adhatnának át a szülők egymásnak, azt szeretnék elérni, hogy a férfiaknak ne csupán az egynegyede éljen a „gyerekidővel”.

Ha a szabadság nem ruházható át az apáról az anyára, akkor valószínű, hogy az apák is ki fogják azt venni.

A finnek arra számítanak, hogy ez elősegíti a nemek egyenlőségét, illetve a szülők általános jó közérzetét.

A kérdés az marad, hogy a csecsemőknek, mert itt az egyébként egy évet éppenhogy meghaladó szabadság esetén végig nagyon fiatal gyerekekről beszélünk, ez jó-e. Azt már mindannyian tudjuk, hogy a gyerekek körül-belül 4 és 9 hónapos koruk között tanulják meg a kötődést a szülőkhöz, és nagyon fontos, hogy ebben az életkorban legyen mellettük egy olyan személy, aki megbízhatóan kielégíti az igényeiket. Többnyire ilyenkor - az anyatejes táplálásból kiindulva - az anyára gondolunk, holott megoldható, hogy a gyerekek anyatejet egyenek, akkor is, ha az anyjuk dolgozik.

A kutatások nagyrészt azt állapítják meg, hogy az anya kötődése a gyerekhez könnyebben és gyorsabban alakul ki, mint az apáé, viszont az apák is sikeresen felveszik a fonalat, bőven a kritikus négy hónapos kor elérése előtt. Ezt követően pedig már nincs különbség a csecsemő szempontjából abban, hogy ki az, aki gondozza. Sőt, vannak olyan kutatások, melyek azt támasztják alá, hogy nem is feltétlenül szükséges, hogy a gyereket a biológiai szülei gondozzák, neki csupán annyi a lényeg, hogy ne kelljen csalódnia abban a jogos elvárásában, hogy minden szükségletét gyorsan kielégítsék. Egy kanadai-izraeli együttműködésben született kutatás azt állapította meg, hogy a férfiak ugyanolyan mennyiségű kötődési hormont termelnek a gyerekeik hatására, mint a nők.

A gyerekgondozás nem férfias?

Az, hogy még ma is jó néhány férfi bizonytalan a csecsemőgondozásban, elsősorban annak köszönhető, hogy a messzire visszavezethető kulturális hatások miatt az él a fejükben, hogy nem igazán értenek hozzá, valamint az, hogy a gyerekgondozás nem férfias tevékenység. A finn kormány viszont kvázi jogszabállyal kíván változtatni a kulturálisan beágyazott szokásokon, így könnyen lehet, hogy a kényszerkötődésnek hamarosan már láthatjuk is a pozitív hatásait a finn népre, mert az is igazolt, hogy abból az egész család profitál, ha a gyereknek közeli kapcsolata van az apjával.

Ezeket olvastad már?

viaésvia

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...