Spórol a lakosság, tömeges étterembezárás jöhet

Az új adatokból már látszik, hogy elsősorban min kezdett el spórolni a magyar lakosság. Míg élelmiszerre is kevesebbet költünk, a vendéglátásra is nehéz idők várhatnak a prioritások átrendeződésével.

A következő év januárjától várhatóan megugrik majd az étterembezárások száma: nyilatkozta a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Mivel a lakosság egyre inkább megválogatja, hogy mire költ, a magas energia- és élelmiszerárak mellett sajnos egyre kevesebb pénz marad a kultúrára és a vendéglátásra. Egy új felmérés adataiból már az is látszik, hogy min kezdtek el spórolni a magyarok, ami sajnos előrevetíti a tömeges étterembezárások lehetőségét.

Spórol a lakosság, tömeges étterembezárás jöhet

A Groupama biztosító által elvégzett felmérés szerint bizonyos területeken komoly spórolásba kezdett a magyar lakosság. Ebből látszik például az is, hogy az emberek több mint 70 százaléka az élelmiszereken és az otthoni energiafogyasztáson spórol.

A megkérdezettek 60%-a már nem jár étterembe, 55% pedig feladta a kulturális programokat és egyéb szórakozási módokat.

Ez a tendencia természetesen a vendéglátói oldalon meg is látszik. A vendéglátók ipartestületének elnöke, Kovács László úgy látja, jelenleg is rengeteg hely nehéz helyzetben van, az igazi feketeleves azonban majd csak 1-2 hónap múlva jön.

Most is akadnak, akik 10-20%-os visszaesést észleltek a forgalmukban, és ez még csak a kezdet. Kovács szerint 2023 elején a vendéglátóhelyek több mint fele bezárhat.

„Ebben az évben olyan jelentős forgalomcsökkenésre talán nem lehet számítani, hiszen mindenki ezt az évet még nyugalomban, békében akarja, és főleg az év végét így akarja megünnepelni, a nagyobb bezárásokra és a forgalomcsökkenésre inkább januártól lehet inkább szakmai körökben meglévő vélemények alapján számítani” – nyilatkozott az elnök.

Forrásunk volt.


Hírek, újdonságok, érdekességek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...