Sorra bocsátják el a vendéglátóhelyek dolgozóikat

Sorra zárnak be az éttermek, számos vendéglátóhely pedig elbocsájtja dolgozóit a megnövekedett energiaárak miatt.

Több száz vendéglátóhely zárt be az elmúlt hetekben, ezzel egyetemben pedig elkezdődtek az elbocsátások is – erről számolt be az RTL Híradójának Kovács László, a Vendéglátóipari Testület elnöke. A vendéglátóhelyeknek hat-, de akár nyolcszoros árat kell fizetnie az energiaárakért októbertől, ekkor jár le ugyanis több hely még kedvező árú éves energiaszerződése.

Ha ezek a kisvállalkozások nem kapnak jelentős és hathatós állami segítséget, akkor félő, hogy sokkal többen kényszerülnek majd bezárni, mint a pandémia következtében

– nyilatkozta a testület elnöke.

Támogatás nélkül akár tízezer vendéglátóhely is bezárhat ideiglenesen vagy véglegesen.

Kovács jelezte: már több százan kényszerültek bezárni a várható energiaár-emelkedések miatt, és úgy számolnak, végleg vagy átmenetileg a következő hónapokban akár 10 ezren is kénytelenek lehetnek bezárni.

A Portfolio szerint csődhullám jöhet, ha a gázár hónapokig a tavalyi többszöröse marad.

Az optimista forgatókönyv az, hogy néhány tízezer ember fogja elveszíteni a munkáját a következő hónapokban az energiaválság miatt. A rosszabb forgatókönyv pedig az, hogy százezeres nagyságrendű lesz a leépítési hullám

– mondta Hornyák József, a Portfolio.hu makroelemzője.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...