- Leila mindenkire gondol
Baba ganoush, az isteni padlizsános krém, vagy a grillezett pirospaprikától és gránátalmasziruptól pirosló muhammara. Hummusz aszalt paradicsommal vagy éppen zöldpesztóval. Magdusz, avagy olívaolajban pácolt padlizsán fenyőmaggal, fokhagymával töltve – csak néhány mezze a Leila’s étlapjáról, ami a legeltökéltebb húsevőt zöldségevésre csábítja. A Váci utcai lokáció alapján senki ne gondolja azt, hogy csak a turistákra épít a hely. A közel-keleti konyhák divatba jöttével szerencsére egyre több a vonzó opció már itthon is.
Leila's Authentic Lebanese Cuisine
Budapest V. kerület, Váci u 42.
- Eszement jó vegán (és húsos, sajtos) ropogók
„Ki rántott már ilyet?” – szól a szellemes szlogen. A hitvallásuk pedig több, mint szimpatikus: „Vegán és húsos, könnyű és rántott, minőségi és gyors, szerintünk ez mind megfér egymás mellett.” A Ropogó konyháján ötletből nincs hiány, olyan izgalmas tételeket találhatunk az étlapon, mint a hagymás articsókaborzaska, a rántott szejtán vagy maga Steiner Kristóf ropogósa. Immár nemcsak a pesti nyüzsgésben, a Nemzeti Múzeummal szemben sülnek a bundás finomságok, hanem a biatorbágyi outletnél is.
Budapest V. kerület, Múzeum krt. 41.
- Sok randit menthet meg a Leo Bistro
A Clark Ádám téri Leo Bistro és a fenti rooftop bár is tökéletes randihelyszín. Menő, stílusos, nem hétköznapi, de mégsem is feszélyező. Fent az italoké és Budapest egyik legpazarabb kilátásáé a főszerep, a lenti bisztróban pedig elég, ha annyit mondunk, hogy az étlap egyik szekciójának címe a Földi mennyországom kapuja. Ez a mennyország márpedig nem csak a húskedvelő vendégek előtt tárja ki kapuit, így tökéletes választás, ha egy pár vagy társaság tagjai másképpen étkeznek. Bár a Leo egy tőről metszett hedonista hely, ahol Varga Roland séftől igen emlékezetes túrós csuszát, Sztroganoff-bélszínt és túrógombócot ehetünk. A vegánok pedig olyan zöldséges remeklésekkel lakhatnak jól, mint a franciás rakottas, a sütőtökgratin, az égetett csúcsos káposzta chimichurrival vagy a gyümölcsös misóval és szezámos pak choy-jal kínált sült karfiol, ami vegán fogás létére évek óta világszerte az étlapok sztárja.
Budapest V. kerület, Clark Ádám tér 1.
- A Meat Againben vegán sajttal töltött pljeszkavicát is kóstolhatunk
A Móricz Zsigmond körtér mögötti utcában nyitott Meat Again egyedi utat választott: a konyhájuk 100%-ban glutén- és laktózmentes, biztosítva a keresztszennyeződés nélkül készült fogásokat. A nevük nem hazudik, húsokban erősek: faszénparázson sül a bárány kofta, a rib-eye steak, de még a kacsamell is. Mégis érkezhetünk ide növényi étrenden élőként is, ha nem zavar a húsok látványa, ugyanis meglepően jók zöldségételekben is. Csak néhány gyöngyszem az étlapról: a pesztós házi gnocchi vegán parmezánnal, a bazsalikomos hummusz pirított fenyőmaggal érkezik, a mutabalt pedig vegán identitástól függetlenül mindenkinek érdemes megkóstolnia (ez sült padlizsánkrém tahinivel). A talán legizgalmasabb ételük pedig a töltött pljeszkavica, ami vegán cheddar sajttal, jalapeno paprikával és csípős ajvárral kerül a tányérra.
Meat Again Grill & Wine Glutén- és laktózmentes Étterem
Budapest XI. kerület, Vásárhelyi Pál u. 2.
- Teljes vegán degusztációs menü a Laurelben
A Laurel háza táján van mozgás az utóbbi időben. A Michelin Guide által is ajánlott étteremben új séf került a Laurel másik két meghatározó személyisége mellé, a jeles cukrászséf, Ötvös Zsuzsi és Tüű Péter többszörös sommelier-bajnok mellett egy tehetséges fiatal, Szabó Dávid került a konyha élére. A Laurel a kezdetek óta kivételes figyelmet fordít a növényi étrenden élőkre, így a teljes degusztációs menüjük elérhető vegán változatban is. Az étlapon a fine dining világában megszokott, klasszikus módon 3-3 alapanyag jelzi az ételt, és olyan rendhagyó triókból hozzák ki a legtöbbet, mint a gyöngybab, tárkony, feketegyökér vagy a briós, padlizsán, kelbimbó.
Budapest VII. kerület, Kertész utca 29.
- Vegán őrületekkel az étlapon: Madhouse
A Madhouse lett az Anker köz és a környék meghatározó találkahelye, ahol bármikor jók vagyunk egy jóféle kisüzemi sörre, de ha nem vagyunk „sörösök”, a bárrészen az alkoholos italok teljes szortimentjéből választhatunk. 2023-ban kettéválasztották a vendéglátóhelyet, Piszkor Norbert séf így külön terepet kapott a bisztrónak. A reggeli- és brunchétlapon olyan vadabb vegán párosításokat is találunk, mint a MAD kásák, amikben a hokkaido tököt és fermentált áfonyát Madx sör, a házi granolát pedig „stout csokiszósz” fejeli meg. A kifejezetten igényes húsalapanyagokat, például gesztelyi mangalicát felvonultató étlapon vegán és vegetáriánus csemegék is helyet kapnak, a marokkói citromos, tahinis füstölt karfiol és a toszkán kelleves, a hummusz is a vegánoknak kedvez.
Budapest VI. kerület, Anker köz 1-3.
- Ahol mindenki jóllakik: KIOSK
A KIOSK van-volt-lesz a pesti vendéglátásban, egy igazi állócsillag a rengeteg nyitással-bezárással tarkított fővárosi éttermi életben. Népszerű ebédelő-, lazuló- és mulatóhely, kifejezetten jó konyhával. Isteni a KIOSK gulyás és a KIOSK mákos guba, de akkor sem fogunk egy tál zöldsaláta mellett szontyologni, ha növényi alapon étkezünk. Az étlap erős állításai a vegán töltött káposzta quinoával, lencsével, lilakáposztával, csomborral, vegán tejföllel, az egészben sült karfiol és a gesztenye, meggy, csokoládé alkotta vegán csokimousse.
Budapest V. kerület, Március 15. tér 4.
Szerző: Haranghy Orsi
Címlapkép: Leila's Authentic Lebanese Cuisine / Facebook
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Étteremajánlóban nincs hiány nálunk: