7 kiváló budapesti étterem, ahol a vegán és a húsevő egyaránt jóllakik

Nyakig vagyunk a Veganuárban. Egy újfajta hagyományként az év első hónapjában sokan tesznek egy próbát a kizárólag növényi étrenddel, a kihívás lényege, hogy minden állati eredetű terméket kiiktassunk, a húsokon és halakon kívül a tojást, tejet, tejtermékeket is. Ha azonban vegyes a társaság, jól jöhetnek azok a helyek, ahol a vegánok is megalkuvások nélkül ehetnek húsevő barátaikkal.

  • Leila mindenkire gondol

Baba ganoush, az isteni padlizsános krém, vagy a grillezett pirospaprikától és gránátalmasziruptól pirosló muhammara. Hummusz aszalt paradicsommal vagy éppen zöldpesztóval. Magdusz, avagy olívaolajban pácolt padlizsán fenyőmaggal, fokhagymával töltve – csak néhány mezze a Leila’s étlapjáról, ami a legeltökéltebb húsevőt zöldségevésre csábítja. A Váci utcai lokáció alapján senki ne gondolja azt, hogy csak a turistákra épít a hely. A közel-keleti konyhák divatba jöttével szerencsére egyre több a vonzó opció már itthon is.

Leila's / forrás

Leila's Authentic Lebanese Cuisine

Budapest V. kerület, Váci u 42.

  • Eszement jó vegán (és húsos, sajtos) ropogók

„Ki rántott már ilyet?” – szól a szellemes szlogen. A hitvallásuk pedig több, mint szimpatikus: „Vegán és húsos, könnyű és rántott, minőségi és gyors, szerintünk ez mind megfér egymás mellett.” A Ropogó konyháján ötletből nincs hiány, olyan izgalmas tételeket találhatunk az étlapon, mint a hagymás articsókaborzaska, a rántott szejtán vagy maga Steiner Kristóf ropogósa. Immár nemcsak a pesti nyüzsgésben, a Nemzeti Múzeummal szemben sülnek a bundás finomságok, hanem a biatorbágyi outletnél is. 

Ropogó / forrás

Ropogó – Múzeum körút

Budapest V. kerület, Múzeum krt. 41.

  • Sok randit menthet meg a Leo Bistro

A Clark Ádám téri Leo Bistro és a fenti rooftop bár is tökéletes randihelyszín. Menő, stílusos, nem hétköznapi, de mégsem is feszélyező. Fent az italoké és Budapest egyik legpazarabb kilátásáé a főszerep, a lenti bisztróban pedig elég, ha annyit mondunk, hogy az étlap egyik szekciójának címe a Földi mennyországom kapuja. Ez a mennyország márpedig nem csak a húskedvelő vendégek előtt tárja ki kapuit, így tökéletes választás, ha egy pár vagy társaság tagjai másképpen étkeznek. Bár a Leo egy tőről metszett hedonista hely, ahol Varga Roland séftől igen emlékezetes túrós csuszát, Sztroganoff-bélszínt és túrógombócot ehetünk. A vegánok pedig olyan zöldséges remeklésekkel lakhatnak jól, mint a franciás rakottas, a sütőtökgratin, az égetett csúcsos káposzta chimichurrival vagy a gyümölcsös misóval és szezámos pak choy-jal kínált sült karfiol, ami vegán fogás létére évek óta világszerte az étlapok sztárja.

Leo Bistro / forrás

Leo Bistro

Budapest V. kerület, Clark Ádám tér 1.

  • A Meat Againben vegán sajttal töltött pljeszkavicát is kóstolhatunk

A Móricz Zsigmond körtér mögötti utcában nyitott Meat Again egyedi utat választott: a konyhájuk 100%-ban glutén- és laktózmentes, biztosítva a keresztszennyeződés nélkül készült fogásokat. A nevük nem hazudik, húsokban erősek: faszénparázson sül a bárány kofta, a rib-eye steak, de még a kacsamell is. Mégis érkezhetünk ide növényi étrenden élőként is, ha nem zavar a húsok látványa, ugyanis meglepően jók zöldségételekben is. Csak néhány gyöngyszem az étlapról: a pesztós házi gnocchi vegán parmezánnal, a bazsalikomos hummusz pirított fenyőmaggal érkezik, a mutabalt pedig vegán identitástól függetlenül mindenkinek érdemes megkóstolnia (ez sült padlizsánkrém tahinivel). A talán legizgalmasabb ételük pedig a töltött pljeszkavica, ami vegán cheddar sajttal, jalapeno paprikával és csípős ajvárral kerül a tányérra.

Meat Again Grill / forrás

Meat Again Grill & Wine Glutén- és laktózmentes Étterem

Budapest XI. kerület, Vásárhelyi Pál u. 2.

  • Teljes vegán degusztációs menü a Laurelben

A Laurel háza táján van mozgás az utóbbi időben. A Michelin Guide által is ajánlott étteremben új séf került a Laurel másik két meghatározó személyisége mellé, a jeles cukrászséf, Ötvös Zsuzsi és Tüű Péter többszörös sommelier-bajnok mellett egy tehetséges fiatal, Szabó Dávid került a konyha élére. A Laurel a kezdetek óta kivételes figyelmet fordít a növényi étrenden élőkre, így a teljes degusztációs menüjük elérhető vegán változatban is. Az étlapon a fine dining világában megszokott, klasszikus módon 3-3 alapanyag jelzi az ételt, és olyan rendhagyó triókból hozzák ki a legtöbbet, mint a gyöngybab, tárkony, feketegyökér vagy a briós, padlizsán, kelbimbó.

Laurel / forrás

Laurel Budapest

Budapest VII. kerület, Kertész utca 29.

  • Vegán őrületekkel az étlapon: Madhouse

A Madhouse lett az Anker köz és a környék meghatározó találkahelye, ahol bármikor jók vagyunk egy jóféle kisüzemi sörre, de ha nem vagyunk „sörösök”, a bárrészen az alkoholos italok teljes szortimentjéből választhatunk. 2023-ban kettéválasztották a vendéglátóhelyet, Piszkor Norbert séf így külön terepet kapott a bisztrónak. A reggeli- és brunchétlapon olyan vadabb vegán párosításokat is találunk, mint a MAD kásák, amikben a hokkaido tököt és fermentált áfonyát Madx sör, a házi granolát pedig „stout csokiszósz” fejeli meg. A kifejezetten igényes húsalapanyagokat, például gesztelyi mangalicát felvonultató étlapon vegán és vegetáriánus csemegék is helyet kapnak, a marokkói citromos, tahinis füstölt karfiol és a toszkán kelleves, a hummusz is a vegánoknak kedvez.

Madhouse / forrás

Madhouse

Budapest VI. kerület, Anker köz 1-3.

  • Ahol mindenki jóllakik: KIOSK

A KIOSK van-volt-lesz a pesti vendéglátásban, egy igazi állócsillag a rengeteg nyitással-bezárással tarkított fővárosi éttermi életben. Népszerű ebédelő-, lazuló- és mulatóhely, kifejezetten jó konyhával. Isteni a KIOSK gulyás és a KIOSK mákos guba, de akkor sem fogunk egy tál zöldsaláta mellett szontyologni, ha növényi alapon étkezünk. Az étlap erős állításai a vegán töltött káposzta quinoával, lencsével, lilakáposztával, csomborral, vegán tejföllel, az egészben sült karfiol és a gesztenye, meggy, csokoládé alkotta vegán csokimousse.

KIOSK / forrás

KIOSK

Budapest V. kerület, Március 15. tér 4.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Leila's Authentic Lebanese Cuisine / Facebook

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...