10 hely az országban, ahol 100%, hogy isteni a túrógombóc

Létezik ember, aki ne szeretné a túrógombócot? Az ország legjobbjai közül válogattunk, amelyek között szerepel édes és sós, tejföllel és tejfölhabbal kísért, önálló desszert és gyümölcsleves-betétként kínált túrógombóc is. Egy megunhatatlan kedvenc, a túrógombóc következik!

  • Túrógombóc-nirvána Szegeden és Győrben: Gombóc Túróbár Manufaktúra

Bizony, létezik csak a túrógombócoknak szentelt étterem is. Szeged után Győrt is bevették a gombócok, mi pedig valósággal dúskálhatunk a gombócvariációkban. Édes-meleg, sós-meleg, édes-hideg és sós-hideg, valamint mentes és prémium gombócokkal is várnak ott, ahol nem az a kérdés, hogy kérünk-e túrógombócot, hanem hogy milyen őrülettel érkezzen? Csak néhány példa: itt még Dunakavics, vaníliás mascarpone, fehércsoki morzsa, grillázs, sőt, Nutella is kísérheti… 

Gombóc / forrás

Gombóc Túróbár Manufaktúra Szeged

Szeged, Feketesas u. 17.

Győr, Kisfaludy utca 12.

  • Tóth Pál kézjegyével a szegedi Alabárdosban

A szegedi Alabárdos az ország egyik igazán izgalmas gasztroúticélja, haladó szellemű konyhával, művészi igénnyel kivitelezett fogásokkal. Az étterem konyhájának élén egy ambiciózus fiatal séf, Tóth Pál áll, aki a Nosaltynak adott interjújában is elmondta, hogy „Nem az a fajta séf vagyok, aki arra törekszik, hogy „hülyebiztos” étlapot írjon”. Az egészen biztos, hogy az Alabárdos minden fogása a legapróbb részletekig kidolgozott, és a savak és az édes íz, a roppanósság, a hab és a friss gyümölcsök textúrája kottaszerűen áll össze egyetlen alkotássá. Az ételt túrógombóc, áfonya, berkenye, tejfölhab néven találjuk az étlapon.

Alabárdos / forrás

Alabárdos

Szeged, Oskola u. 13.

  • Túrógombóc, ha BBQ arcok készítik – 762 Smokehouse

A soproni Smokehouse-ban nem viccelnek. Bitang emeletes burger kovászos buciban, FatBoy burger 80 dekás húspogácsával, muflonpörkölt, japán rántott hús, marhaszegy tál Angusból… Ha megvolt a kötelező körünk valamelyik eszement húskölteménnyel, fojtsuk le túrógombóccal! Ebben sem szerénykednek, cornflakes-bundában, gazdag mártással kínálják.

762 Smokehouse / forrás

762 Smokehouse (762 Klub)

Sopron, Ferenczy János u. 58.

  • Túrógombóc a szilvalevesben: Első Mádi Borház

A tokaji borvidék szeretett éttermében a gombóc együtt jár most a szilvával. Desszertként ugyanis szilvás gombóc szerepel az étlapon, a túrógombóc pedig levesbetétként érkezik. Az ő megfogalmazásukban: „egy kis édes-savanykás élvezet a tányéron”. Mádon a falu első házában vétek nem enni és inni, pazar ét- és borlappal várnak!

Első Mádi Borház / forrás

Első Mádi Borház

Mád, Hunyadi János u. 2

  • A Macok Bisztró emblematikus fogása

Eger legjobbja, a Macok Bisztró tavaly megkapta a francia Michelin-kalauz Bib Gourmand-minősítését is, amit a szélesebb közönség számára is elérhető, jó ár-érték arányú helyek kapnak. A magyar közönség persze régóta jól tudja, hogy a Macok Bisztró egyik büszkesége Macsinka János séf túrógombóca, amit ha máshol nem, a budapesti Gourmet Fesztiválon vagy a Stílusos Vidéki Éttermiség rendezvényein már kóstolhattak.

Macok Bisztró / forrás

Macok Bisztró

Eger, Tinódi S. tér 4.

  • Országos hírű gombóc a Sulyom Tájétteremben

A Sulyom éttermet a Tisza-tavi „kötelező” kóstolások cikkünkben is ajánlottuk már. Nem véletlenül, hiszen az étterem a vendéglátáson túl közösségformáló és művészi küldetéssel is bír, és lám, ilyen kulturális cékitűzések mellett is a Sulyom túrógombócának ment híre Heves vármegyén innen és túl. Berecz Ádám séf remeklése ez a desszert, amelyet rendhagyó módon bepaníroz és olajban süt ki, majd gyümölcsökkel, erdeigyümölcs-lekvár és édes fahéjas tejfölhabbal köríti. A forró, roppanós, belül krémes gombócok az ízgazdag kísérőkkel a Sulyom egyik emblematikus fogása lett.

Sulyom / forrás

Sulyom Tájétterem

Sarud, Kossuth út 2.

  • A Hajdúság büszkesége: Almavirág

A Hajdúság igen ambiciózus étterme az Almavirág. A 110 hektáros Derecskei Almáskert szomszédságában járunk, ahonnan a prémium kategóriás DÉR Juice levek is származnak. Az ún. környezettudatos Okoskert mellett nyitott étterem szellemisége is tükrözi az almáskertét, a környékbeli gazdáktől beszerzett helyi javakból dolgozik a konyha, a séf pedig az idei Bocuse d’Or hazai fordulón is indul. A túrógombócuk meggyel és édes tejföllel érkezik

Almavirág / forrás

Almavirág Étterem

Derecske, Külterület 47. sz. főút

  • Pizza, pasta, túrógombóc: Gianpiero’s

A Balatonon sem maradunk túrógombóc-remeklések nélkül. Bogláron, a parti sétányon éppen az olaszos hangzású Gianpiero’s-ban találunk jó túrógombócot. A nem mellesleg remek vékonytésztás pizzákat és pastákat készítő készítő déli parti étterem nem csak a turistadömpingben tart nyitva, egész évben jó konyhával várnak, és egy különösebb sallangoktól mentes, közönségkedvenc túrógombóccal, pirosgyümölcs-szósszal, tejfölhabbal.

Gianpiero's / forrás

Gianpiero’s Étterem

Balatonboglár, Parti stny. 13.

  • Üdv a mennyországban – LEO Bistro

Budapest egyik legszebb fekvésű helyszínén, a Lánchíd budai hídfőjénél, vár a LEO bisztró és tetőterasz bár. Már az étlap is bódító, olyan szekciókra van osztva, mint a „Földi mennyországom kapuja” vagy a „A földszint színe-java”. Természetesen csakis a mennyország része lehet a túrógombóc is, ami édes tejföllel, bogyós gyümölccsel és roppanós szórással érkezik.

LEO / forrás

LEO Bistro

Budapest I. kerület, Clark Ádám tér 1.

  • Túrógombóc Széll Tamástól és Szulló Szabinától – Stand25

A LEO Bistrótól nem messze, Krisztinavárosban is találunk csúcstúrógombócot. Az ország méltán leghíresebb séfpárja, Széll Tamás és Szulló Szabina változata valami fenomenális. A légiesen könnyű gombócokat tejfölhab és meggy kíséri. Persze ez az egész Stand25 titka, a szívünknek kedves ételek világszínvonalon alkotó séfek prezentálásában.

Stand25 / forrás

Stand25

Budapest I. kerület, Attila út 10.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Stand25 

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...