6+1 étterem Székesfehérváron, amiben még nem csalódtunk

Kati néni bronzszobra, a Török udvar, a Rózsaliget a Bory-vár és a Sóstói-tanösvény – már ki is találhattátok, hogy Székesfehérváron járunk. Sokan azért keresnek éttermet a városban, mert úton vannak a Balatonra vagy Velencei-tóra, de Fehérvár ideális célpont egy teljes napos kirándulásra vagy lazulós, andalgós hosszú hétvégére is. No de hol együnk az egykori koronázóvárosban?

Mutatunk 6+1 éttermet Székesfehérváron, amit melegen tudunk ajánlani nektek:

  • Egy igazán vagány konyha: bEAT 

Immár kilenc éve Fehérvár egyik legbiztosabb választása a bEAT. Elsőre azt gondolnánk, hogy egy gasztropub, a zenével a főszerepben, de épp ellenkezőleg. Bár valóban szerveznek zenei esteket, a főszerepet egyértelműen a konyha viszi. A bEAT egy laza és barátságos hely: a nyerstégla falak között kicsit füstös hangulatú, bisztrós berendezés, játékosan elegáns elemekkel. Jól céloznak széles körre: azokra, akik szeretnék megadni a módját egy vacsorának, és azokra is, akik fesztelen hangulatra és jó ételekre vágynak. Erre egészen biztosan számíthatunk a bEATben. Közönségkedvenc ételeket készítenek a modern konyhatechnológiák bevetésével, szemrevaló tálalással – fine dining-őrület nélkül. Az étterem signature ételei a tatár bEATsteak házi majonézzel és a XXI. századi brassói, de olyan extrákat is kínálnak, mint a száraz érlelésű (dry aged) steakek. Igazi vagányság Fehérváron. 

bEAT / forrás

bEAT 

Székesfehérvár, Vörösmarty tér 1. 

  • Paradicsomi kerthelyiséggel: Diófa Étterem 

A Diófa évtizedek óta Székesfehérvár egyik kedvenc étterme. Elegáns, de meleg hangulatú enteriőrrel és meseszép kerttel, közepén egy tavacskával várnak. Adamek Balázs több mint húsz éve erősíti a konyhai csapatot, 2008 óta pedig a Diófa konyhafőnöke. A séf jó érzékkel találja el a vendégek igényeit, miközben egy igazi ínyenckonyhát visz, házias elemekkel. A brassói pecsenye, vadas marha, az őzpörkölt juhtúrós sztrapacskával és a tejfölhabos hideg túrógombóc felejthetetlenek. Minden ízlés és korosztály megtalálja itt a számítását. 

Diófa Étterem / forrás

Diófa Étterem 

Székesfehérvár, Kadocsa út 32/a 

  • Ínyencétterem fine dining jegyekkel: 67Sigma 

Székesfehérvár legelegánsabb étterme sem maradhat ki az ajánlónkból. A régi 67 étterem 67Sigmaként folytatja történetét az ódon óvárosi falak között. Jó időben érdemes a hangulatos belső teraszra kiülni, és kiélvezni a történelmi helyszín egyedi hangulatát. A nemzetközi klasszikusok és prémium steakek az étlap állandó szereplői, a 67Sigma igazi erőssége mégis a magyar ételek felfrissítése. Hiszen ki ne szeretne egy gourmet étteremben lecsót, rántott húst vagy nyúlcombot kóstolni? Nemes húsrészekből (mangalicamáj, sertés-fledermaus), izgalmas köretekkel és mártásokkal érkeznek a szépségesen tálalt fogások. 

67Sigma 

Székesfehérvár, Oskola u. 2-4. 

  • Klasszikusok, Hawaii-t és tejszínes-mustáros alapú: Pizza Dellarosso 

A Pizza Dellarosso ismerős lehet a veszprémieknek és pestieknek is, ugyanis összesen három városban működik a Székesfehérvárról (anno Pizza dell’Arteként) indult pizzéria. Első pillantásra úgy tűnhet, hogy nápolyi pizzák sülnek – az egyébként elektromos – kemencében, de Baltavári Barna nem ragaszkodik minden pontban a nápolyi pizza nagykönyvéhez. A pizzák tésztájának fantasztikusan hosszú időt, 48 órát adnak az érésre, és több mint 400 fokon sütik ki őket. Olasz és magyar alapanyagokat is használnak, minden sztenderd nápolyi ízesítésre számíthatunk, és néha egy kicsit meg is vadulnak, mint legutóbb az időszakosan kapható pulled porkos, korianderes, kukoricás tétellel. 

Pizza Dellarosso  / forrás

Pizza Dellarosso 

Székesfehérvár, Kossuth u. 14. 

  • A Székesfehérvár-Nápoly tengely: Vito's Napoletana Pizzéria 

A Vito tartja magát a szigorú nápolyi iskolához. A belvárosi pizzéria kis terasszal, a hét hat napján várja a minőségi pizzaélményre vágyókat, ráadásul igen kedvező áron: Budapesten elképzelhetetlen volna egy autentikus Marinara 1890 vagy a Margherita 2390 forintért. A nápolyi klasszikusok mellett feltűnik baconös-lilahagymás Ungherese és számos más variáció is, ugyanis nem kevesebb, mint mint 35-féle sós pizzát készítenek. További extra az eszményien finom mézes-körtés-gorgonzolás-mozzarellás-diós desszertpizza, a nutellás calzone, és ha még lehet fokozni az élvezeteket: a mogyorós, nutellás, mascarponés, erdeigyümölcsös pizza… 

Vito's Napoletana Pizzéria / forrás

Vito's Napoletana Pizzéria 

Székesfehérvár, Ady Endre u. 3.

  • Tényleg patent! Patent Gasztrobár 

Ugyancsak a Kossuth Udvarban (mint a Pizza Dellarosso) található a Patent. Valóban patent kis hely: érdemes várni akár az udvarban is, ha nincsen szabad az asztal, az étel ugyanis garantáltan friss és gondosan készített. Összesen hat műfajra építenek: levesek, wrapek, quesadillák, pad thaiok, kézműves burgerek és saláták sorjáznak a kínálatban. Ez a legjobb értelemben vett street food, ismerős ízek, igényes elkészítése, de semmi fakszni. A Patent csapata tobzódni is szeret, így születnek meg olyan szerelemgyerekek, mint a tükörtojásos lecsós burger füstölt sajt chipsszel, baconnel; a Godzilla burger és más brutál, emeletes kreációk. 

Patent / forrás

Patent Gasztrobár 

Székesfehérvár, Kossuth utca 14. 

+1: Wunder Bár 

Plusz egyként vettük be válogatásunkba a Wunder Bárt, ami nem csak szóviccként remekel. Étteremnek nem nevezhető kis burgeres házikó, a bEAT étteremtől kijjebb, Sóstó felé. Kis burgeresnek viszont remek: jó húspogácsák, intenzív ízek, szaftos burgerek. Egy igazán korrekt streetfood-élmény, többet ennénk utcai ételt, ha mindenfelé ilyen minőségű volna. 

Wunder Bar / forrás

Wunder Bár 

Székesfehérvár, Prohászka Ottokár út 57.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: bEAT

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...