Madártej és art nouveau
Budapest nem szűkölködik a szebbnél szebb éttermekben, de az erős mezőnyből is kitűnik a HILDA. A századeleji szecesszió találkozása a kortárs gasztronómiával, annak is az egyik legígéretesebb tehetségével. Kovács Renátó séf nem az a hangos és öntömjénző típus, a konyhája viszont egyszerűen kiváló. Nagy erőssége, hogy az egyszerű, akár népi ételeket is a legnagyobb tisztelettel, mégis újító erővel képes beemelni a topéttermek világába. Jó szívvel ajánljuk a gulyást, a pacalpörköltöt, a lángost és a bodzavirággal tálalt, égetett tetejű madártejet is a HILDA-ban!
Budapest V. kerület, Nádor u. 5.
Szépséges madártej Joe Bácsinál
Mindig örülünk, ha nem csak a város frekventált turistahelyein ajánlhatunk jó éttermeket. Joe Bácsi, bár egy kitalált személy, immár több mint 25 éve „eteti” nagyon is valóságosan Pestszentimre és Pestszentlőrinc vonzáskörzetének lakóit. Mesterien egyensúlyoznak az új és régi stílus között a magyar vendéglátás tradícióinak és a kortárs gasztronómia elvárásainak is eleget téve. A tégla- és faburkolat, a hatalmas terasz és kerthelyiség a legjobb hazai kertvendéglői hagyományokat idézi meg: barátságos és otthonos. A gazdag kínálatból személyes kedvencünk Joe bácsi fantasztikusan vékony tésztájú pizzája, a madártej pedig sós karamellel vagy málnával kérhető, és ilyen művészi igényességű díszítéssel érkezik, és szeptemberig elérhető.
Budapest XVIII. kerület, Nagykőrösi út 49.
Egy jó madártej a Dunakanyarban? Irány Kismaros!
A kismarosi Patak Vendéglő pont az a hely, amit 0-tól 100 évig bátran merünk ajánlani bárkinek, aki értékeli és szereti az igazi nagyvendéglők hangulatát. Az étlap nem a manapság divatos rövid bisztróétlap, hanem a klasszikus, amin kötelező előétel a rántott sajt és kultikus a rántott velő, külön szerepelnek a halak, szárnyas-, sertés- és vadhúsok, egyszóval maga a nosztalgia. A Patak Vendéglőben azonban nem állt meg az idő, az ételek egyszerre retrók, de korrekt minőségűek és kivitelezésűek. Kétségtelenül a Dunakanyar egyik legjobb étteremválasztása, ha klasszikus vendéglátásra vágyunk.
Kismaros, Szokolyai út 5.
Még egyszer Dunakanyar: egy laktózmentes ajánlat a Forgóban
Még mindig a Dunakanyarban járunk, de nem a nagy Duna vonalán, hanem a Szentendrei-Dunaág mentén, Dunabogdánynál. A Forgó muskátlis teraszáról a folyó és a buja zöld nyújtja a panorámát, maga az étterem pedig egy kicsit retró, méretes – klasszikusan esküvői helyszínnek is kiváló. A juhtúrós sztrapacskájuknak híre van, és ha még bírjátok szusszal, tapasztalatból mondjuk, hogy nem fogtok tévedni a vaníliás tejföllel és pirított vajas morzsával kínált túrógombóccal sem. A laktózmentesen étkezőknek sem kell szomorkodniuk a desszertlap felett, a málnavelővel készített madártej ugyanis laktózmentes fogás, az ízekben kompromisszummentesen!
Dunabogdány, Strand u 2.
Zenit Étterem: zalai totyogós palacsinta és madártej nem csak szállóvendégeknek
„Képzeld el, ahogy a lágy vaníliás krém és a könnyed tojáshab találkozik a szádban, egy pillanatra visszarepítve gyermekkorodba, a nagymama konyhájába” – szól a Zenit csábítása, és mi sem mondhattuk volna szebben. A Balaton egyik nyugati csücskénél, a Keszthelyi-öböl és a Keszthelyi-fennsík között járunk, Vonyarcvashegyen. Az avatott ínyenceknek azonnal beugorhat, hogy itt működött a Bíró Lajos-féle Bock Bisztró balatoni kiadása. 2023-tól azonban Zenit Étteremként folytatódik a történet, olyan imádnivalóan merész tételekkel az étlapon, mint a salátakrémleves, a vegán rántott szelet vagy a zalai totyogós palacsinta, a helyi Festetics-örökség előtt pedig külön ételsorral tisztelegnek. A madártej gyümölccsel érkezik!
Vonyarcvashegy, Helikon u. 22.
Madártejlesen a Vértesben: Kőhányás Étterem
A Kőhányás talán nem a legszerencsésebb étteremnév-választás a világtörténelemben, dehát ha egyszer Kőhányáspusztán járunk, ugyebár! Ha a Vértesben kirándulunk, és az egykori bányásztelepülést, Gántot is megcélozzuk, a Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és a Kőhányás Tájház várja a látogatókat. Na és a Kőhányás Étterem, ahol egy kiadós túrázás után is feltöltekezhetünk. Házias konyhával, jó ízekkel várnak, és eszeveszett pörkölttel, csülökkel például. Jó látni, hogy a madártej a topséfektől a tájéttermekig mindenhol étlapra kerül!
Kőhányáspuszta 1.
Szerző: Haranghy Orsi
Címlapkép: HILDA
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ajánlóban nincs hiány nálunk: