Az elmúlt években már korántsem csak a rántott trappistasajt és a rántott gomba uralja az éttermek menüinek húsmentes részét. A magyar gasztronómia fejlődésével folyamatosan új alapanyagokat és ízvilágokat ismerhetünk meg, az adott esetben húsmentes ételekre pedig egyre nagyobb igény is van.
Összegyűjtöttünk 9 olyan éttermet, ahol akkor is nagyon finomat ehetsz, ha éppen mellőznéd a húst az étkezésből.
A Clark Hotel tetején pazar kilátást nyújtó Leo Rooftop és a hotel aljában található Leo Bistro egyaránt hatalmas megújuláson esett át az elmúlt hónapokban. A Varga Roland séf által megalkotott menünél fontos szempont volt, hogy több opció között is válogathassanak azok, akik ételérzékenység vagy éppen más, speciális étrend miatt húsmentesen étkeznének.
A Leo számára nemcsak a sokszínűség, de a fenntarthatóság is fontos szempont. A Rooftop és a Bistro egyaránt törekszik a zero waste irányába haladni, a Rooftop signature italaiban felbukkanó zöldségeket és gyümölcsöket minden formájukban felhasználják.
A Rooftop megújult étlapjának egyik legnépszerűbb húsmentes fogásai között olyan ételek szerepelnek, mint a pácolt-sült tofu bébipakchoi-jal és misoval, a zöldségfasírt petrezselyemvelouté-val, a vega mini burgerek (zöldségpogácsával chipotle majonézzel), vagy éppen a főételként is ehető zelleres burgonyagratin.
A Babka Budapest egyik állandóan nyüzsgő gasztronómiai gócpontjában, a Pozsonyi út elején található. Nevét a jeruzsálemi csokoládés kalácsról kapta, az étteremben pedig mindenki megtalálja a számára legideálisabb fogást: a Földközi-tenger keleti medencéjének ízeit, zsidó, arab, török, mediterrán fogásokat, de természetesen néhány hazai különlegesség is van az étlapon.
A Babka egyik méltán kedvelt húsmentes, színes és laktató fogása a Sabih, melyben krémes hummusz, sült padlizsánszeletek, jeruzsálem saláta és főtt tojás található ízletes, marinált cukkinihasábokkal.
3. Börze
A Börze a belváros egyik méltán kedvelt és népszerű étterme, ahol bár még nem lehet helyben fogyasztani, ebéd menü minden hétköznap várja a vendégeket húsos és húsmentes változatban is.
4. Dobrumba
A Dobrumba évek óta színes és különleges ételeket kínál vendégei számára, az étteremben a húsos fogások mellett rengeteg típusú húsmentes ételt is kínálnak, erről a helyről csak elégedetten lehet távozni. A friss alapanyagokkal dolgozó konyha a Földközi-tenger körüli országok gasztronómiai különlegességeit hozza el nekünk kínálatában.
5. Pingrumba
A Széll Kálmán téren található Pingrumba hasonló filozófiát követve Kairótól-Kalkuttáig jelmondattal kényezteti a különleges ízekre vágyó gasztrofelfedezőket. Ha húsmentes fogásokról van szó, az indiai vöröslencse-dahl megkérdőjelezhetetlen kedvence a vendégeknek, annak viszont, aki ide ellátogat, nehéz dolga lesz kiválasztani a legjobb ételeket, ugyanis minden fogás mesés!
6. 101 Bistro
Ha már a Széll Kálmán téren járunk, bátran merjük felfedezni Taiwan ízeit a 101Bistro közbenjárásával! A Bistro ebédmenüt is kínál, itt viszont garantáltan nem mindennapi élményben lesz részed. Nem teljesen világos, milyen alapanyagokból készülnek el az ételek? Itt bátran kérdezheted a Bistro csapatát, örömmel fognak segíteni a döntéshozásban. Az alábbi képen egy grillezett tavaszi káposztát láthatunk, mely a tianjini dresszing, a fermentált tofu és a szezámolaj együttes erejétől lesz katartikus élmény.
7. Pajta étterem, Őriszentpéter
A fővárosi éttermeket magunk mögött hagyva elsőként a Őrségig megyünk. A Pajta étterem Farkas Richárd séf szerint igazi élményétterem, aki pedig Őriszentpéterre látogat, már első ránézésre is tudni fogja, hogy a lehető legjobb helyre érkezett. Bár nem specializálódnak csak húsmentes fogásokra, a hely igyekszik mindenkinek lehetőséget biztosítani, hogy átélhesse a Pajta-érzést. Ezt tavasszal és nyáron a rengeteg szezonális és regionális friss zöldség, gyümölcs és vadon termő ehető növény biztosítja, az év másik felében pedig a télire eltett savanyított és fermentált virágok, hajtások és termések.
Farkas Richárd és csapata is csatlakoztak a Nosalty Húsbavágó névre keresztelt húsmentes hetéhez, a Pajta séfje pedig étterme egyik legnépszerűbb fogásának receptjét is megosztotta velünk, melyet itt (vagy a képre kattintva) találhattok meg.
8. A Konyhám
Üde színfolt Balatonfenyves központi strandján, közvetlenül a vízparton. A mottó: „Ha fontos, hogy mit eszel” – a szezonális ételek régiós és minőségi alapanyagokból készülnek kreatív tálalásban. Egy hely vegáknak, vegánoknak és mindenkinek.
9. Macok Bisztro, Eger
A hagyományos magyar konyha és a fine dining egyszerre találkozik az egri étteremben, mely mára a régió egyik legjobb vendéglátóhelyévé nőtte ki magát. Ha idelátogatunk, és inkább hús nélkül étkeznénk, a parajveloutéval, marinált shimejigombával és karamellizált pekándióval ízesített ricotta tortellinit nem érdemes kihagyni!
Ha még többet olvasnál a HÚSBAVÁGÓ kampányunkról, nézd meg főszerkesztőnk levelét, vagy kövesd a Nosaltyt itt, a Facebookon, Instagramon, YouTube-on vagy a Viberen a húsmentes hét kapcsolódó tartalmaiért!
Ha érdekes éttermeket és hangulatos helyeket keresel, olvas tovább: