9 étterem, ahol rántott sajt helyett ilyen fantasztikus húsmentes ételeket ehetsz

Nem kell vegetáriánusnak vagy vegánnak lenni ahhoz, hogy valaki egy étterembe beülve húsmentes fogást kívánjon. Ma már nem csak rántott sajt és rántott zöldségek között válogathatunk a jobb éttermekben, éppen ezért mutatunk pár olyan budapesti és vidéki éttermet, ahol azok is nagyon finomat ehetnek, akik éppen nem kívánják a húst.

Az elmúlt években már korántsem csak a rántott trappistasajt és a rántott gomba uralja az éttermek menüinek húsmentes részét. A magyar gasztronómia fejlődésével folyamatosan új alapanyagokat és ízvilágokat ismerhetünk meg, az adott esetben húsmentes ételekre pedig egyre nagyobb igény is van.

Összegyűjtöttünk 9 olyan éttermet, ahol akkor is nagyon finomat ehetsz, ha éppen mellőznéd a húst az étkezésből.

1. Leo Rooftop & Bistro

A Clark Hotel tetején pazar kilátást nyújtó Leo Rooftop és a hotel aljában található Leo Bistro egyaránt hatalmas megújuláson esett át az elmúlt hónapokban. A Varga Roland séf által megalkotott menünél fontos szempont volt, hogy több opció között is válogathassanak azok, akik ételérzékenység vagy éppen más, speciális étrend miatt húsmentesen étkeznének.

A Leo számára nemcsak a sokszínűség, de a fenntarthatóság is fontos szempont. A Rooftop és a Bistro egyaránt törekszik a zero waste irányába haladni, a Rooftop signature italaiban felbukkanó zöldségeket és gyümölcsöket minden formájukban felhasználják.

Pácolt-sült tofu bébi pak-choi-jal (Fotó: Zombori András)

A Rooftop megújult étlapjának egyik legnépszerűbb húsmentes fogásai között olyan ételek szerepelnek, mint a pácolt-sült tofu bébipakchoi-jal és misoval, a zöldségfasírt petrezselyemvelouté-val, a vega mini burgerek (zöldségpogácsával chipotle majonézzel), vagy éppen a főételként is ehető zelleres burgonyagratin.

2. Babka Budapest

A Babka Budapest egyik állandóan nyüzsgő gasztronómiai gócpontjában, a Pozsonyi út elején található. Nevét a jeruzsálemi csokoládés kalácsról kapta, az étteremben pedig mindenki megtalálja a számára legideálisabb fogást: a Földközi-tenger keleti medencéjének ízeit, zsidó, arab, török, mediterrán fogásokat, de természetesen néhány hazai különlegesség is van az étlapon.

Sabih (Fotó: Facebook/Babka Budapest)

A Babka egyik méltán kedvelt húsmentes, színes és laktató fogása a Sabih, melyben krémes hummusz, sült padlizsánszeletek, jeruzsálem saláta és főtt tojás található ízletes, marinált cukkinihasábokkal.

3. Börze

Fotó: Facebook/borzeetterem

A Börze a belváros egyik méltán kedvelt és népszerű étterme, ahol bár még nem lehet helyben fogyasztani, ebéd menü minden hétköznap várja a vendégeket húsos és húsmentes változatban is.

4. Dobrumba

A Dobrumba évek óta színes és különleges ételeket kínál vendégei számára, az étteremben a húsos fogások mellett rengeteg típusú húsmentes ételt is kínálnak, erről a helyről csak elégedetten lehet távozni. A friss alapanyagokkal dolgozó konyha a Földközi-tenger körüli országok gasztronómiai különlegességeit hozza el nekünk kínálatában.

Levantei grillzöldség-tál a Dobrumbában (Forrás: Facebook/dobrumba)

5. Pingrumba

A Széll Kálmán téren található Pingrumba hasonló filozófiát követve Kairótól-Kalkuttáig jelmondattal kényezteti a különleges ízekre vágyó gasztrofelfedezőket. Ha húsmentes fogásokról van szó, az indiai vöröslencse-dahl megkérdőjelezhetetlen kedvence a vendégeknek, annak viszont, aki ide ellátogat, nehéz dolga lesz kiválasztani a legjobb ételeket, ugyanis minden fogás mesés!

Pingrumba dahl (Forrás: Facebook)

6. 101 Bistro

Ha már a Széll Kálmán téren járunk, bátran merjük felfedezni Taiwan ízeit a 101Bistro közbenjárásával! A Bistro ebédmenüt is kínál, itt viszont garantáltan nem mindennapi élményben lesz részed. Nem teljesen világos, milyen alapanyagokból készülnek el az ételek? Itt bátran kérdezheted a Bistro csapatát, örömmel fognak segíteni a döntéshozásban. Az alábbi képen egy grillezett tavaszi káposztát láthatunk, mely a tianjini dresszing, a fermentált tofu és a szezámolaj együttes erejétől lesz katartikus élmény.

Grillezett tavaszi káposzta (101Bistro)

7. Pajta étterem, Őriszentpéter

A fővárosi éttermeket magunk mögött hagyva elsőként a Őrségig megyünk. A Pajta étterem Farkas Richárd séf szerint igazi élményétterem, aki pedig Őriszentpéterre látogat, már első ránézésre is tudni fogja, hogy a lehető legjobb helyre érkezett. Bár nem specializálódnak csak húsmentes fogásokra, a hely igyekszik mindenkinek lehetőséget biztosítani, hogy átélhesse a Pajta-érzést. Ezt tavasszal és nyáron a rengeteg szezonális és regionális friss zöldség, gyümölcs és vadon termő ehető növény biztosítja, az év másik felében pedig a télire eltett savanyított és fermentált virágok, hajtások és termések.

Zelleres hajdinakása fenyővel és erdei gombákkal (A receptért kattints ide!)

Farkas Richárd és csapata is csatlakoztak a Nosalty Húsbavágó névre keresztelt húsmentes hetéhez, a Pajta séfje pedig étterme egyik legnépszerűbb fogásának receptjét is megosztotta velünk, melyet itt (vagy a képre kattintva) találhattok meg.

8. A Konyhám

Üde színfolt Balatonfenyves központi strandján, közvetlenül a vízparton. A mottó: „Ha fontos, hogy mit eszel” – a szezonális ételek régiós és minőségi alapanyagokból készülnek kreatív tálalásban. Egy hely vegáknak, vegánoknak és mindenkinek.

Káposzta steak, kuszkusz, fehérbab püré (Fotó: Facebook/akonyham)

9. Macok Bisztro, Eger

A hagyományos magyar konyha és a fine dining egyszerre találkozik az egri étteremben, mely mára a régió egyik legjobb vendéglátóhelyévé nőtte ki magát. Ha idelátogatunk, és inkább hús nélkül étkeznénk, a parajveloutéval, marinált shimejigombával és karamellizált pekándióval ízesített ricotta tortellinit nem érdemes kihagyni!

Fotó: Facebook/macokbisztro

Ha még többet olvasnál a HÚSBAVÁGÓ kampányunkról, nézd meg főszerkesztőnk levelét, vagy kövesd a Nosaltyt itt, a FacebookonInstagramonYouTube-on vagy a Viberen a húsmentes hét kapcsolódó tartalmaiért!


Ha érdekes éttermeket és hangulatos helyeket keresel, olvas tovább:

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...