6+1 étterem, ahová a legprofibb hortobágyi palacsintáért (is) járunk

Létezik ember, aki ne szeretné a hortobágyi húsos palacsintát? Csak azok talán, akiket traumatizált egy vendéglős rossz élmény, hiszen ez a fogás sokáig sajnos maradékmentőnek számított a konyhákon, nem a leggusztusosabb húsrészekkel. Fedje jótékony homály ezeket az emlékeket: 7 jó helyet mutatunk, ahol bátran kérjétek ki a hortobágyit!

Csakis sok teyföllel!

Lehet ellenállni egy csapatnak, akik így invitálnak? „Kulináris Kultursokk Kollektíva és Konyha – gyere el Szentendrére, és felborzoljuk az ízlelőbimbóidat!” Az erős kezdés után még izmosabb a folytatás, a Teyföl csapata ugyanis laza és vicces – a levesük neve például Hull a szilva a fáról és a séfmenü végén Sütike szerepel –, de a főzést és a vendéglátást nagyon is komolyan veszik. A hortobágyijuk paprikás mártása selymes és tükörsima, a takarosan összehajtogatott palacsinta tépett csirkét rejt, ropogós brick tésztában sül, és egy kis gombócnyi tejfölhab kíséri.

Teyföl / forrás

Teyföl

Teyföl

Szentendre, Városház tér 2.

Spirálos szépség a Bisztró 71-ben

Első ránézésre akár amolyan középkategóriás étkezdének is nézhetnénk a Bisztró 71-et, de nagyot tévednénk! Révfülöpön és környékén tuti tipp ez a bisztró, ami már csak azért is jolly joker választás, mert egy szaftos, korrekt hamburgerre épp úgy jók lehetünk itt, mint klasszikus, vékonytésztás pizzára, de ha szeretnénk többfogásos étkezésbe bonyolódni, egy egészen kiemelkedő teljesítményű gourmet konyha ízeit kóstolhatjuk. Ez a hortobágyi is ékes példája a Bisztró 71 világának: egy magyar kedvenc szebben és ötletesebben, mint ahogy megszokhattuk. Sok hasonlóan kreatív ételt rejt még az étlap!

Bisztró 71 / forrás

Bisztró 71

Révfülöp, Füredi út 10.

Varju Viktor séf a porondon: SIMALIBA Belvárosi Csárda

A szomszédos KIOSK és a Monk’s komoly kihívóra akadt a SIMALIBA megnyitásával. Mi, vendégek viszont örömmel látjuk, hogy a régi Váci utca környékén egyre-másra tűnnek fel nemcsak a turistákat behúzó, hanem a magyar közönség érdeklődésére is számot tartó helyek. A séfposzton azt a Varju Viktort találjuk, aki évtizedes viszonylatban volt Bíró Lajos jobbkeze, és köztudottan kiváló séf. A belvárosi csárda elnevezés egy picit ellentmondás persze, amit olyan elsőrangúan kivitelezett magyar klasszikusok oldanak fel, mint a borjúhúsos hortobágyi, a cigánypecsenye vagy a tojásos nokedli fejes salátával, ahogy azt kell.

SIMALIBA / forrás

SIMALIBA Belvárosi Csárda

Budapest V. kerület, Piarista u. 6.

Puha palacsintatésztába burkolt mámor a Robinsonban

A Robinson Étterem immár egy intézmény a Városligeti-tónál, de lassan a hortobágyijuk is kezd azzá válni. Idén negyed évszazada, hogy megnyitott az egyik legkülönlegesebb elhelyezkedésű fővárosi étterem, ami miatt a tulajdonos László Árpád szó szerint szigetet épített az akkoriban éppen szárazon álló Városligeti-tóra. Az épített szigetre azután éttermet húzott fel, a többi pedig már történelem. Kugyela Dávid séfnek remekül áll a Robinson világa, és a jobbnál jobb sültek, steakek vagy éppen mézes sertéscsülök mellett olyan csirkehúsos hortobágyit tesz az asztalra, amiért rendszeresen vissza akarnak térni a vendégek.

Robinson / forrás

Robinson Étterem

Budapest, XIV. kerület, Városligeti-tó

Szépilona hív

A Budakeszi úti Szépilona a legendás budai nagyvendéglők nosztalgiájában fogant, azonban stílusában és minden ízében mai, modern étterem. Itt a padlizsánból is készül „kaviár” és superfood salátát is kínálnak, mégis ott van az étlapon ⁣egy jó bajai halászlé gyufatésztával vagy a monarchia vendéglátását idéző Tafelspitz, azaz a tányérhús. Ahogy a hortobágyit kínálják, egyszerűen ínycsiklandó: „Sós palacsinta, alaplében főtt omlós csirkecombfilé, lágy paprikás mártás”, szól a leírás. Egy ebéd vagy vacsora a Szépilonában legalább annyira életérzés, mint étkezés.

Szépilona / forrás

Szépilona Bisztró

Budapest II. kerület, Budakeszi út 3.

Hortobágyi marhafarokból a tatabányai Vadvirágban

A tatabányai Vadvirág – mint minden rendes Vadvirág Étterem szerte az országban – meleg hangulatú, családias, egy kicsit retró, van bent kandalló, a teraszon pedig kockás abroszos asztalok. Az étlap régivágású, a hagyományos magyar ízléshez igazított, az ételek kivitelezése azonban a legkevésbé sem avítt, sőt! Okosan frissítik, modernizálják a tradicionális ételeket, és olyan különlegességet is étlapra tesznek, mint a zúzaraguleves, az itthon imádott rántott sajtot pedig ipari műsajt helyett tanyasi sajtból készítik. A hortobágyi palacsinta is kuriózum: marhafarokkal töltik ugyanis. Heti ajánlatban tűnt fel náluk, és érdemes lesni, mikor bukkan fel újra, mert az alapanyaga igazi különlegesség.

Vadvirág / forrás

Vadvirág Étterem és Panzió

Tatabánya, Táncsics Mihály út 36.

+1: És lőn, a rántott hortobágyi!

Bár első körben kiszavaztuk a dunabogdányi éttermet az ajánlónkból, mert a közelmúltban éppen a madártejüket méltattuk, hortobágyi húsos palacsintájuk bepanírozva és rántva azonban olyan szép kikacsintás, hogy itt a helye a palacsintaajánlónkban!

Forgó / forrás

Forgó Étterem

Dunabogdány, Strand u 2.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Teyföl

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ajánlóban nincs hiány nálunk:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...