Étlapokra írt üzenetek menthetik meg a Földet

Egy jól megfogalmazott üzenet is rengeteget segíthet abban, hogy az emberek egy étterembe betérve húsos, nehéz ételek helyett inkább könnyebb, vegetáriánus fogásokat válasszanak.

Egy új kutatás szerint igenis van haszna annak, ha az éttermek étlapjaira rövid üzenetek kerülnek ki, amelyek a tudatos táplálkozás pozitív hatásaira hívják fel a figyelmet – derül ki a Sokszínű vidék cikkéből.

Rövid, velős és könnyen értelmezhető üzenetek segíthetnek a tudatos táplálkozásban

Egy tavaly kiadott, klímakutatók által készített tanulmány kimutatta, hogy az évente a világon kibocsátott üvegházhatású gázok egyharmada az élelmiszeripar számlájára írható, ennek a szennyezésnek a nagy része pedig a húsfogyasztás, pontosabban a haszonállat-tenyésztés miatt termelődik. A csirke, a sertés és a marha tenyésztése és azok fenntartása miatt nagy erdőterületeket kell kivágni – hogy legyen hol tartani és feldolgozni az állatokat – , ez pedig nagyjából kétszer akkora károsanyag-kibocsátással jár, mint a növénytermesztés.

A húsfogyasztás különösen az Egyesült Államokban magas, itt átlagosan 111,5 kilogrammnyi húst fogyaszt egy átlagos felnőtt évente, de Kínában is gyors növekedésnek indult a húsevés.

A World Resources Institute (WRI) nevű nonprofit szervezet hatezer ember bevonásával járt utána annak, hogyan hatnak a fogyasztókra az étlapokra írt olyan üzenetek, amelyek őszintén írnak a húsfogyasztás hátrányairól. A kutatók tíz különböző, a fenntarthatóságról szóló üzenetre adott reakciót vizsgáltak a tesztalanyok között, majd azt kérték tőlük, hogy válasszanak két lehetőség, például babos vagy marhahúsos burrito között.

A húsmentes opció is lehet ugyanolyan finom és laktató

A tesztalanyok többek között ilyen üzenettel is találkoztak:

Mindegyikünk tehet a bolygónk érdekében. Ha csak egy húsos fogást növényire cserélsz, az üvegházhatású gázok kibocsátásából annyit takarítasz meg, amennyi a telefonod feltöltéséhez két év alatt elhasznált energiával egyenlő.

Azok az alanyok, akik ezt az üzenetet olvasták, 25 százalékban végül a vegetáriánus fogást választották, ez több mint a kétszerese azoknak a vendégeknek, akik nem olvasták az üzenetet. Egy másik üzenet hatására 22 százalékkal több fogyasztó döntött növényi alapú étel mellett, ami szintén sokkal nagyobb arány az üzenetet nem olvasókhoz képest.

Teriyaki padlizsán

A teriyaki az egyik legnépszerűbb japán máz, amivel mindenféle húst, halat és zöldséget remekül párosíthatunk. Mi most padlizsánnal készítettünk el, ami nem csak finom és laktató, ...

Egyszerű babburger

Néhány éve már hagyomány nálunk az év eleji Veganuár, amikor szuper és változatos, állati eredetű hozzávalóktól mentes recepteket gyártunk nektek. Ezek a fűszeres, vörös- és ...

Az olyan üzenetek, amelyek az ételek ízéről szóltak, vagy arról, hogy a következő nemzedékek számára kell megvédeni Földünket is sikerrel jártak, és pozitívan befolyásolták a vendégek döntését, így elmondható, hogy az emberek véleménye és döntése alakítható azzal, ha őszinte és elgondolkodtató üzenetek kerülnek a tudatosságról az étlapokra.

Más üzenetek, amelyek az étel ízéről szóltak, vagy arról, hogy meg kell védeni a Földet a következő nemzedékek számára, szintén pozitívan befolyásolták a vendégek döntését, ami arra utal, hogy szignifikánsan alakítható a választás az étlapok szövegeinek megfogalmazásával.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...