9 étterem a Várnegyedben és környékén, ami nem csak a turistáknak szól

A város ezen részét sok régi reflex és előítélet övezi: „csak drága, turistákra építő helyek működnek, nem nekünk szólnak". Ez ebben a formában már rég nem igaz. Kiváló vendéglátóhelyek sorát találjuk az I. kerületben, amelyek közül mi most 9 helyet ajánlunk, és még így sem teljes a lista. Íme.

Jamie bevette a Budai Várat: Jamie Oliver's Italian

Tőkehal panzanella a Jamie's-ből (Fotó: Facebook.com)

Jamie Oliver olasz étterme a világ számos országában jelen van. Elég csak kikérnünk egy egyszerű paradicsomos bruschettát, Jamie ikonikus Cézár-salátáját vagy egy tiramisùt, és szinte látjuk-halljuk magunk előtt a celebszakácsot, ahogyan készíti olasz kedvenceit. A minden nap frissen gyúrt és kifőzött olasz tészták, a laktató komfortételek, kreatív saláták választéka és az ötletes gyerekétlap mind egy-egy kis fogaskerék a gépezetben, amitől Jamie budavári étterme igazi sikertörténet a megnyitása óta.

Jamie Oliver's Italian – Budapest 1014, Szentháromság u. 9-11.

A medve Budán: MoszkvaTéЯ Bisztró

A klasszikus borscseves (Fotó: Facebook.com)

Pesten, a Hold Utcai Piacon ismertük és szerettük meg a MoszkvaTéЯ Bisztrót, ami a Belvárosi Piac bezárásával otthonát vesztette. Tulajdonosai viszik évtizedek óta a város egyik legrégebb óta működő fine dining éttermét, az Arany Kaviárt – szintén a várnegyedben! –, ami mellett pedig megmutatják az orosz és más szláv konyhák közérthető oldalát olyan komfortételekkel, mint a borscsleves, a pelmenyi vagy a kijevi csirke, a Sztroganoff-marhájuk pedig – a kijevi csirkével együtt – híresen nagy telitalálat. Az új helyszínen egyelőre csak hétköznapokon ebédidőben 11:30 és 15 óra között tartanak nyitva.

MoszkvaTéЯ – Budapest 1011, Fő utca 30.

Dolce vita a vár lábánál: Riso Restaurant & Terrace

A Risóba is érdemes betérni! (Fotó: Facebook.com)

A Budai Vár lábánál fellelhető Riso mindent tud, amit egy trattoriának tudnia kell a szívélyes olasz vendéglátás jegyében. A tágas, nagy befogadóképességű, zöldellő-virágos kerthelyiség még egy voks a Riso mellett, ami igazi családi és gyermekbarát helyként minden korosztályt és ízlésvilágot ügyesen kiszolgál. A legnépszerűbb olasz komfortételektől az ínyenc fogásokig, a carbonara spagettitől a különleges feltétekkel készülő gourmet pizzákig mindenki megtalálja a számítását. Az olasz konyha rajongói számára kötelező kör!

Riso Restaurant & Terrace – Budapest 1012, Lovas út 41.

Pizza, fritta, panuozzi: Fermento, a Csalogány26 helyén

Az I. kerület sem maradhat ki a nápolyipizza-őrületből. A legendás Csalogány26 bezárása után egy nápolyi pizzás költözött az étterem falai közé, ahol a műfaj klasszikusai mellett más kedvencekkel is várnak.

A nápolyi pizza szerelmeseinek kötelező kipróbálnia a Fermento-t! (Kép: Facebook.com)

Ilyen az arancini, a népszerű olasz street food: az olajban sütött rizsgolyókat házi mártogatóssal kínálják. A nápolyi pizzákon és calzonékon kívül egy itthon kevésbé ismert pizzavariációt is kínálnak, a töltött-hajtogatott, majd lángosszerűen olajban kisütött frittát. Az itthon szintén kevéssé ismert olasz szendvicsfélét, a pizzatésztából készített panuozzit is megkóstolhatjuk náluk.

Fermento – Budapest 1015, Csalogány utca 26.

A hétköznapi gondok felett: Leo Rooftop Bar

Az (éppen felújítás alatt álló) Lánchíd budai hídfőjénél, a Budavár alatti alagút bejárata mellett a Hotel Clark a turistákat szólítja meg, a Leo Bistro és a Leo Rooftop Bar viszont a városlakókat is. Ahogyan ők ajánlják magukat: „FeNNséges tetőterasz".

Micsoda színes burrata kapható a város legszebb kilátásával rendelkező Leo-ban! (Fotó: Facebook.com)

A Leo tetőteraszát a pazar kilátáson túl azért is ajánljuk figyelmetekbe, mert a minőségi bor, craft sör és koktélkínálat mellett a konyha nem merül ki az átlagos barfoodokban. Egy fine bistro színvonalán készülnek az ételek a szarvasgombaolajjal meglocsolt, háromszor sült krumplitól az Angus-miniburgerig.

Leo Rooftop Bar – Budapest 1013, Clark Ádám tér 1.

Hedonizmus, egészségesen: Franziska

Immár Pesten, a Gozsdu Udvar vonzáskörzetében is franziskázhatunk, a bázist viszont a Vízivárosban találjuk. Egy igazi brunch étterem, ahol már reggel fél 8-kor beindul az élet, este pedig nem tartanak nyitva.

Hedonizmus gluténmentesen is! (Fotó: Facebook.com)

Minden ételük tökéletesen Insta-kompatibilis, gyönyörű színekkel, tálalásokkal, de ne ijedjünk meg: az ízek sem maradnak el a pazar kivitelezés mellett. Mindez azért is nagy szó, mert csupa egészséges ételt kínálnak, a smoothie bowltól a kötelező avokádótoast-variációkon át a mentes süteményekig, tortákig. Kedves, barátságos, és szinte mindig telt ház van.

Franziska – Budapest 1011, Iskola u. 29.

Étterem, ínyencbolt és termelői piac(z): Czakó Kert

A Naphegy tövében, a forgalmas Hegyalja útról nyíló kis utcában találjuk a Czakó Kertet, ahol hétvégente a Czakó Piacz is működik, egész héten pedig egy kis delikátesz is vár az étterem mellett. A Tabán legöregebb épülete Buda évszázados múltját csempészi vissza a zajos-rohanó mindennapjainkba: az árnyas kert igazi kiszakadást jelent a városi nyüzsgésből.

Hétköznap két- vagy akár háromfogásos menüvel is vár a Czakó kert! (Fotó: Facebook.com)

Évek óta egyre színvonalasabb konyhát visznek, így ma már Buda legnívósabb gourmet éttermei között van a helye. A Czakó sajtburger közönségkedvenc, a bolognai bivalyból készül, a vadas pedig háztáji nyúlból. Príma konyha!

Czakó Kert – Budapest 1016, Czakó u. 15.

Széll Tamástól és Szulló Szabinától személyesen: Stand25 Bisztró

A Michelin-csillagos pesti Stand budai kistestvére nem is olyan kicsi, és a konyha nívója is messze felülmúlja az átlagos bisztrókét. A tágas, teraszos étteremben a Bocuse d'Or Európa-bajnok Széll Tamás és Szulló Szabina szakmai irányítása alatt zajlik az élet.

A megunhatatlan standos túrógombóc (Fotó: Facebook.com)

Ha igazi, akár házias magyar ételklasszikusokat szeretnénk megkóstolni topséfek prezentálásában, a legjobb helyen járunk. Gulyásuk és légies túrógombócuk legendás, steaket kínálnak magyar szarvasborjúból is, de olyan egyszerű ételeket is érdemes megkóstolni itt, mint a tojásos nokedli fejes salátával.

Stand25 – Budapest 1013, Attila út 10.

15 éve sikersztori: Déryné

Déryné, az örök klasszikus (Fotó: Facebook.com)

A Déryné nem tud kimenni a divatból. Egy igazi nagyvilági hangulatú brunch-oló, étterem, szórakozóhely, mellette kovászos pékség működik, Zsebi néven pedig a város több pontján kisebb adagokban csepegteti a Déryné-életérzést. A közönség itt olyan kiszolgálásban részesül, mint kevés helyen a városban, egyfajta régies udvariasság és élőzene ötvözete a legkorszerűbb, kozmopolita konyhával. A Dérynébe járni életfilozófia.

Déryné – Budapest 1013, Krisztina tér 3.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Pásztor Rozina

Címlap: Facebook.com/Franziska


Ezeket is olvasd el!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...