Sok büfé és vendéglő mindössze pár hónapra nyit ki, a balatoni főszezon idejére. Olyan éttermeket ajánlunk, ahol már most is tárt ajtókkal várnak, legyen akár olyan zimankó is, mint az elmúlt hetekben. Kezdjük az északi parton az étteremjárást!
- Dolce vita a Balaton kapujában: IL Mercato
Az IL Mercato pontosan azt hozza, amit várunk egy olaszos balatoni dőzsöléstől. Burjánzó zöld kert, a gyerekeknek csúszda, a tágas vendégtérben kellemes nyüzsgés, teljes fesztelenség. A pizzák a kemencéből érkeznek, a tenger gyümölcsei és a halak mindig frissen érkeznek a tengerről, és az étlap is úgy van felépítve, akárcsak Olaszországban. Mi mást is akarhatnánk még? Egy Dolce calzonét zárásképpen például, belül folyós mascarponéval és Nutellával vagy pisztáciával.
IL Mercato Ristorante e Gelateria
Balatonakarattya, Rákóczi út 44.
- Deli finomságok és rántott velő a Pörcben
Márciusban újranyitott, húsvétkor pedig szabályos diadalmenetben volt a Pörc Kenesén. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen a bisztró mellett egy minden földi jóval felszerelt gourmet üzletet is visznek, ahol az őstermelői sonka, sajt, kencék, szörp- és lekvársor alap, sőt a húsok legtöbbje a családi vállalkozás saját húsüzemében készül. A bisztró egyelőre péntek, szombat, vasárnap tart nyitva.
Balatonkenese, Széchenyi út 1.
- Ágy, asztal, bringa: Buborék, Csopak
Az utóbbi évek egyik legkomolyabb bejelentkezője az északi parton a Buborék. A menő bringakínálattal vetekszik a gasztroszekció: pékárukban, kávékban, villás reggelikben, süteményekben sem a megfáradt balatoni szintet hozzák. Sőt. Immár szálláshellyel kiegészülve várnak, szó szerint ággyal, asztallal, bringával, illetve bicikliszervizzel is.
Csopak, Fürdő u. 37.
- Már nyitva a Baricska Csárda
Füreden, a 71-es főúttól északra kereshetjük fel a Baricskát, kilátással a Tihanyi-félszigetre. Itt még a szőlőlugasba is beivódott a csárdaromantika, hiszen több mint 200 éve (!), 1811 óta működik itt csárda. A Baricskában az adagok bőségesek, hagyományőrzőek, de nem avíttak, többek között ezért is a Stílusos Vidéki Éttermiség tagja. A harcsapaprikást és a túrógombócot a legjobb szívvel ajánljuk!
Balatonfüred, Baricska dűlő
- Az Onyx exséfje, Mészáros Ádám vendégeskedik a Sparheltben
Tavaly a füredi Sparhelt Elek Balázzsal a konyha élén úgy döntött, hogy a hagyományos étlapról áttérnek mindössze két kóstolómenüt kínáló étteremmé, borsorral. Az „Örökség” és „Kalandozás” név is beszédes, mi pedig minden szerdától vasárnapig magunk tesztelhetjük, hogy mit is értékeltek a Michelin Guide ítészei Bib Gourmand-nal. Április végén az ex-2 Michelin-csillagos Onyx korábbi séfje, Mészáros Ádám lesz vendégséf a Sparheltben.
Balatonfüred, Szent István tér 7.
- Balatonból zenbe: Bamboo
A zánkai szálláshely eszményi fürdőtavát, méretes kősziklákkal körbevett szaunaházát, napozóteraszát, alpesi apartmanházikóit látva mi is azonnal zenbe kerülünk. Április közepe óta nyitva a Zen Garden étterme is, a Bamboo Bistro. Reméljük, hogy 2023-ban már senkinek sem kérdés, hogy a fine diningba hajló konyha alkotásaival is jól fogunk lakni. A ház büszkesége a sós eperrel készült kacsamáj és az óriás túrógombóc, az itallapon magyar ginekből készült koktélok közül is válogathatunk.
Bamboo Bistro, Zen Garden Resort
Zánka, Vérkúti u. 152.
- Villa Kabala
Terjék Petra és Fölföldi Péter szerelemgyereke, a Villa Kabala az északi part egyik legszebben, legorganikusabban épülő-fejlődő sikertörténete. Mesehely a festői szépségű Szigligeten, ahol minőségi gourmet konyhát visznek Szabó András kiváló fogásaival. Meg is szállhatunk, az egyik tulajdonos, Fölföldi Péter keramikusprojektje pedig most van kibontakozóban – saját kerámiák, workshopok jelzik az új irányt. Csütörtökön és pénteken vacsoraidőben, péntek-szombaton délben 3 fogásos, választható ebédmenüvel, este 6 fogásos kóstolómenüvel várnak.
Szigliget, Kamonkői út 40.
Szerző: Haranghy Orsi
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Étteremajánlóban nincs hiány nálunk: