5 kiváló vendéglátóhely a Balaton déli partján, ami már most pörög

Mert nem csak a nyári szezonban éri meg lemenni a Balatonra, hogy együnk egy jót. A késő tavaszi időszakban például már bőven nyitva tart néhány kiváló hely, ezekből szemezgettünk.

A Balaton egész évben nyitva – a balatoni vendéglátók álma és célkitűzése, akik nem csak két-három hónapon át lerohant nyaralóhelyként gondolnak a tóra. A part menti helyek közül sokan még mindig zárva vannak, mi viszont most öt olyan remek helyet ajánlunk, ahol már izzanak a kemencék és a tűzhelyek, a szezon pedig nem a legnagyobb turistarohamra korlátozódik. 

  • Helló, Kedvesem 

Nemrég nyitott meg a balatonlellei bisztró2023-as szezonja, a környékbeliek és a kirándulók legnagyobb örömére. A Kedvesem azért szerethető, mert egy egyszerű pappardellét is úgy tálalnak, mint egy kivételes gourmet fogást, és úgy egyáltalán: itt tényleg vendégnek érzi magát az ember. Szeretett ételek a vadastól a túrgombócig, szépséges tálalásokban, egész heti nyitvatartással. A modern bisztrót a Kedvesem Sütiműhely egészíti ki Perlaki Helga cukrász édes remekléseivel. 

Kedvesem Bisztró / forrás

Kedvesem Bisztró 

Balatonlelle, Móló sétány 

  • A megbízható olasz nagybácsi Bogláron: Gianpero’s 

Gianpero, akár egy jófej olasz nagybácsi, csupa ismerős ízzel vár (immár 17 éve), de kicsit meg is villogtatja séftudását. Divatos szóval élve olyan komfortételekkel vár, mint a rántott hús vagy rizottó, de minden ételben van egy kis kikacsintás, ami jelzi, hogy közérthető, de gourmet konyhával van dolgunk. Kint a tágas placcon nagy terasszal várnak, ahogyan ők mondják, “találkozunk a Platánon!” 

Gianpero’s Étterem / forrás

Gianpero’s Étterem 

Balatonboglár, Parti sétány 13. 

  • Szikra Gabi örömkonyhája: Konyhám Stúdió 365 

Szikra Gabi séf Fenyvesen véste bele a balatoni emlékezetbe a Konyhámat. A retró strandbüféből kialakított hely jelenleg még zárva, de Fenyvesen olyan közkedvelt street foodokból születtek balatoni Év Strandétele-díjnyertes fogások, mint a gofri és a tócsni szerelemgyereke, a Gofcsi, vagy a zöldségfőszerepet kapott rántott répás hot dog, a Répa-dog. 

A Konyhám Stúdió 365 nevéhez hűen az egész őszi-téli szezonban robogott, és folyamatosan nyitva tart. A helyszín itt is retró, a Balaton üzletház felső emeletén található, és igazi gourmet konyhával várnak. Szikra Gabi improvizatív, laza, de szakmailag magas színvonalú kreációit kóstolhatjuk, feszengés és elszállt árak nélkül. Vétek kihagyni! 

A Konyhám Stúdió 365 / forrás

A Konyhám Stúdió 365 

Fonyód, Ady Endre út 5. 

  • Nem csak gyüttmentek a Balatonon: A Pizza Sztori 

Nem holmi nagyvárosi hipszterekhez, hanem autentikus balatoni vendéglátós családhoz köthető A Pizza Sztori. 2021-ben a déli part első nápolyi pizzabárjaként megnyitott hely jókor gurított egy nagyon szerethető „sztorit”. A közönség az első perctől harapja a komolyan vett szabályok szerint és alapanyagokból készülő nápolyi pizzát, de a néhány antipasti (előétel) és főétel is igazi olasz húzás. Bár egy lazulós helyen járunk, bátran kérjük ki a bélszín carpacciót is, a hónap pizzája mindig nagy sztori, és miközben várjuk az ételt, gyönyörködjünk Luigi fatüzelésű látványkemencéjében. Idén nyáron a Hello Budába érkezik A Pizza Sztori! 

A Pizza Sztori / forrás

A Pizza Sztori 

Balatonmáriafürdő, Rákóczi Ferenc u. 35. 

  • Nem csak a vitorlások kedvence: Port 

Étterem, panzió frontális kilátással a Balatonra, fűtött medencével és fűtött télikerttel, a máriafürdői szabadstrand területén. A Port Burger és Port Étterem összevonásával és új séfjükkel a gourmet vonalban erősödtek, de ne elvont és nehezen értelmezhető ételekre számítsunk: ismerős ízek szemet gyönyörködtető tálalásban, minőségben jóval az átlagos balatoni vendéglők színvonala felett. Külön menüvel gondolnak a gyerekekre és a “mentes” étrendet folytatókra, és akár csak reggelizni is betérhetünk hozzájuk. 

Port / forrás

Port étterem&panzió 

Balatonmáriafürdő, Bernáth Aurél sétány 5. 

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Gianpero’s Étterem


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...