5 hazai étterem, ahol a mátrai borzaska nem megúszós retró kaja

A mátrai borzaska úgy jó, ha egyszerre puha és roppanós a krumplis bunda, és nem csak mutatóban kerül rá sajt és tejföl. Nem egy fogyókúrás étel, de nem véletlenül nemzeti kedvenc. Ha te is azok közé tartozol, aki lecsap az étlapon a mátrai borzaskára, ez a cikk neked szól!

A Mátrában borzas, nem borzaska: a Bori Mami dupláz

“Ha Mátra, akkor Bori Mami” – cseng a fülünkbe a Bori Mami mottója. Gyöngyös és a környék legjobb éttermében stílusosan kínálják a Mátrát nevében viselő fogást, megmutatva, hogy egy igazi újvonalas gourmet étteremben helyet kaphat ez a hétköznapi étkezdék kínálatában is gyakran felbukkanó fogás. A Bori Mamiban ráadásul nem is egy, hanem kétféleképpen is szerepel az étlapon: a hagyományosabb verzió a “mátrai borzas, burgonya, csepegtetett tejföl” névre hallgat, az extrább “mátrai borzas, csepegtetett tejföl, gomolya sajt, káposztasaláta”-ként szerepel a főételek között. Mindig érdemes a helyi büszkeségeket megkóstolni!

Bori mami / forrás

Bori Mami

Gyöngyös, Belváros tér 7.

Rizibizivel és jó sok sajtforgáccsal a Pörc & Prézliben

A Pörc & Prézlit a Bazilikával átellenben, a Bajcsy-Zsilinszky út másik oldalán találjuk. A hagyományos magyar vendéglők hangulatát idézik meg, ahol az asztalterítő piros-fehér kockás, mázas kerámiatányérok díszítik a falat, és élő zene teszi még hangulatosabbá az ott töltött időt. Szó nincs azonban évtizedek óta “úgy felejtett” étteremről, a Pörc & Prézli egy modern és menő hely, ahol klasszikus magyar fogások születnek újjá, és olyan ízlésesen kerül tányérra többek közt a vadas marhapofa vagy a gombapaprikás, hogy egy kicsit más fényben látjuk mi is a hazai kedvenceket. Egyik specialitásuk a mátrai, amit sült fokhagymás tejföllel tesznek még erőteljesebben ízesebbé, és a megszokott reszelt sajt helyett sajtforgáccsal vonják be.

Pörc & Prézli / forrás

Pörc & Prézli

Budapest VI. kerület, Lázár u. 1.

Római part, mátrai borzaska a Nánási Kertvendéglőben

A Római Part szép lassan megtelik a tavaszi andalgókkal. Azelőtt is érdemes Pünkösdfürdő felé kanyarodnunk, hogy berobbanna a hekkszezon. A kertvendéglőként és rendezvényhelyszínként is működő Nánásiban a szabadtéri asztalokhoz kiülős szezon előtt is van egyébként sült hekk, és egész évben megbízhatóan jó a konyha. Nagy kedvenc a Nánási pecsenyének keresztelt cigánypecsenye nálunk, akárcsak a ropogós köntössel bevont sertésbordából készült, becsületes mennyiségű fokhagymás tejföllel nyakon öntött mátrai borzaska. A Nánásiba sem “kerti salátáért” vagy vegán opciók miatt járunk!

Nánási / forrás

Nánási Kertvendéglő

Budapest III. kerület, Pünkösdfürdő utca 8.

A kultikus kifőzde kínálatában: Róma Ételbár

A Csalogány utcai Róma Ételbár az egyre kevesebb biztos pont egyike a fővárosi vendéglátásban. Minden út a Rómába vezet – mondják magukról kedves szerénytelenséggel, és valóban. A környéken is sűrűn nyitó-záró burgeresek, pizzázók bisztrók terepén az ő népszerűségük töretlen (a Google-értékeléseik 4,7 ponton állnak, ami kiváló). Naná, hogy éppen ezen a konyhán készül borzaska is, amit nem gondolnak újra, és nem gondolnak túl. Petrezselymes burgonya ágyaz meg neki, és még egy szakavatott sommelier is Róma-féle bubis málnaszörpöt ajánlana hozzá!

Róma Ételbár / forrás

Róma Ételbár

Budapest I. kerület, Csalogány u. 20.

A kép nem hazudik a Corner's Pubban

Rákosszentmihály, Sashalom, Mátyásföld lakóinak nem kell bemutatni a Corner's-t. A XVI. kerületben nincsen minden második sarkon egy ilyen étterem. Három egységet működtetnek, a pubon kívül egy pizzériát és egy gyros- és burgerbárt is. A nagy élet a pub falain belül zajlik, borkóstolókkal és standup-estekkel dobják fel a mindennapokat. Immár közel 25 éve, 2000 óta a környék kedvencei, az egyszerű és barátságos pubkörnyezetben remek ételek kerülnek az asztalra. A törzsvendégek dicsérik a csülöktatárt és a sertésszűzből, pankómorzsában sütött bécsi szeletet, illetve a csak hétvégén elérhető velőscsontot és vörösboros marhapofát tócsnival. A mátrai borzaskájuk is pazar, a kép nem hazudik!

Corner's Pub / forrás

Corner’s Pub

Budapest XVI. kerület, Rákosi út 114.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Corner's Pub / Facebook

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...