A Mátrában borzas, nem borzaska: a Bori Mami dupláz
“Ha Mátra, akkor Bori Mami” – cseng a fülünkbe a Bori Mami mottója. Gyöngyös és a környék legjobb éttermében stílusosan kínálják a Mátrát nevében viselő fogást, megmutatva, hogy egy igazi újvonalas gourmet étteremben helyet kaphat ez a hétköznapi étkezdék kínálatában is gyakran felbukkanó fogás. A Bori Mamiban ráadásul nem is egy, hanem kétféleképpen is szerepel az étlapon: a hagyományosabb verzió a “mátrai borzas, burgonya, csepegtetett tejföl” névre hallgat, az extrább “mátrai borzas, csepegtetett tejföl, gomolya sajt, káposztasaláta”-ként szerepel a főételek között. Mindig érdemes a helyi büszkeségeket megkóstolni!
Gyöngyös, Belváros tér 7.
Rizibizivel és jó sok sajtforgáccsal a Pörc & Prézliben
A Pörc & Prézlit a Bazilikával átellenben, a Bajcsy-Zsilinszky út másik oldalán találjuk. A hagyományos magyar vendéglők hangulatát idézik meg, ahol az asztalterítő piros-fehér kockás, mázas kerámiatányérok díszítik a falat, és élő zene teszi még hangulatosabbá az ott töltött időt. Szó nincs azonban évtizedek óta “úgy felejtett” étteremről, a Pörc & Prézli egy modern és menő hely, ahol klasszikus magyar fogások születnek újjá, és olyan ízlésesen kerül tányérra többek közt a vadas marhapofa vagy a gombapaprikás, hogy egy kicsit más fényben látjuk mi is a hazai kedvenceket. Egyik specialitásuk a mátrai, amit sült fokhagymás tejföllel tesznek még erőteljesebben ízesebbé, és a megszokott reszelt sajt helyett sajtforgáccsal vonják be.
Budapest VI. kerület, Lázár u. 1.
Római part, mátrai borzaska a Nánási Kertvendéglőben
A Római Part szép lassan megtelik a tavaszi andalgókkal. Azelőtt is érdemes Pünkösdfürdő felé kanyarodnunk, hogy berobbanna a hekkszezon. A kertvendéglőként és rendezvényhelyszínként is működő Nánásiban a szabadtéri asztalokhoz kiülős szezon előtt is van egyébként sült hekk, és egész évben megbízhatóan jó a konyha. Nagy kedvenc a Nánási pecsenyének keresztelt cigánypecsenye nálunk, akárcsak a ropogós köntössel bevont sertésbordából készült, becsületes mennyiségű fokhagymás tejföllel nyakon öntött mátrai borzaska. A Nánásiba sem “kerti salátáért” vagy vegán opciók miatt járunk!
Budapest III. kerület, Pünkösdfürdő utca 8.
A kultikus kifőzde kínálatában: Róma Ételbár
A Csalogány utcai Róma Ételbár az egyre kevesebb biztos pont egyike a fővárosi vendéglátásban. Minden út a Rómába vezet – mondják magukról kedves szerénytelenséggel, és valóban. A környéken is sűrűn nyitó-záró burgeresek, pizzázók bisztrók terepén az ő népszerűségük töretlen (a Google-értékeléseik 4,7 ponton állnak, ami kiváló). Naná, hogy éppen ezen a konyhán készül borzaska is, amit nem gondolnak újra, és nem gondolnak túl. Petrezselymes burgonya ágyaz meg neki, és még egy szakavatott sommelier is Róma-féle bubis málnaszörpöt ajánlana hozzá!
Budapest I. kerület, Csalogány u. 20.
A kép nem hazudik a Corner's Pubban
Rákosszentmihály, Sashalom, Mátyásföld lakóinak nem kell bemutatni a Corner's-t. A XVI. kerületben nincsen minden második sarkon egy ilyen étterem. Három egységet működtetnek, a pubon kívül egy pizzériát és egy gyros- és burgerbárt is. A nagy élet a pub falain belül zajlik, borkóstolókkal és standup-estekkel dobják fel a mindennapokat. Immár közel 25 éve, 2000 óta a környék kedvencei, az egyszerű és barátságos pubkörnyezetben remek ételek kerülnek az asztalra. A törzsvendégek dicsérik a csülöktatárt és a sertésszűzből, pankómorzsában sütött bécsi szeletet, illetve a csak hétvégén elérhető velőscsontot és vörösboros marhapofát tócsnival. A mátrai borzaskájuk is pazar, a kép nem hazudik!
Budapest XVI. kerület, Rákosi út 114.
Szerző: Haranghy Orsi
Címlapkép: Corner's Pub / Facebook
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Étteremajánlóban nincs hiány nálunk: