Szalonnás galuskával Kiskunhalas legjobbjában, a Rézmozsárban
Kiskunhalast 2023-ban feltette a legmenőbb éttermek térképére a Michelin-kalauz. Egész pontosan a Rézmozsár csapata tette fel a nemzetközi gasztrotérképre, akik teljesítményükkel elérték, hogy az ország e kevésbé felkapott vidéke, Bács-Kiskun is fókuszba kerüljön. A Rézsmozsárnak mintegy ars poeticája is lehet egy igazi jó alföldi csirkepaprikás, amivel nem is tréfálnak, szalonnás galuskával adják. Húsételek terén egyébiránt igencsak izmos az étlap, mégis érdemes kikérni ezt a házias klasszikust a Rézmozsárban, ha Kiskunhalason járunk. (A képen egy 2022-es változat szerepel.)
Kiskunhalas, Bethlen Gabor tér 7/a.
Nyírségi módra, elegáns kivitelben a Bistro de Luxban
Egy kis luxus Nyíregyházán. A Bistro de Lux 2023-ban nyitott, a stílusát illetően pedig az ország bármely pontján lehetne: az elegáns étterem kozmopolita konyhának ad otthont, remek ebédmenüajánlattal kiegészítve az à la carte kínálatot. Nem feledik azonban a gyökereiket sem, és az olyan fogások mellett, mint a szuvidált céklacarpaccio és a karfiolsteak, a magyar konyha jeles ételei is megjelennek, így a nyírségi gombócleves mellett a csirkepaprikás is: tanyasi csirkéből, füstöltpaprikás mártással, tépett tésztával, szalonnapörccel és snidlinges savanyú káposztával.
Nyíregyháza, Korányi Frigyes u. 278D
A Barack & Szilvát több magyarnak kellene megismernie
A Barack és Szilva az egyik legjobb pesti étterem, amiről valamiért igen kevés szó esik. Ráadásul „ketten vannak”, egy kerülettel arrébb ugyanis az Alma és Körte Étteremnek is ugyanaz a házaspár a tulajdonosa. Láthatóan nem a modern kommunikációs csatornákon való állandó nyomulásban hisznek, cserébe a vendéglátás egy igen szerethető stílusát képviselik. Esténként náluk muzsikál Varga Kálmán cimbalmos egy kis igazi pesti vendéglői nosztalgia gyanánt. „Semmi flanc, csak minőségi alapanyagok, szaktudás és a vendég szeretete” – vallják a gyümölcsökről elnevezett éttermek tulajdonosai, a Klauzál utcai Barack & Szilva paprikás csirkéje galuskával pedig hozza mindazt, ami miatt ez az étel lett a magyar konyha egyik élő klasszikusa.
Budapest VII. kerület, Klauzál u. 13.
Gettó Gulyás, a lezseren jó magyar konyha
A bulinegyed legnagyobb nyüzsgésében vár a Gettó Gulyás. Magával ragadó már a miliő is, egyszerre modern, retró sőt, a századeleji nosztalgiát is megidézi a vintázs tárgyakkal, stílusos berendezéssel. A játékos nevű étterem nyilván óriási külföldi vendégforgalmat bonyolít, de ne könyveljük el turistahelyként! Jó konyhával mennek, és előszeretettel tesznek fel igazi házias magyar ételeket az étlapra, mint amilyen a tejfölös gombapaprikás, a kakashere- és kakastaréj-pörkölt vagy a paprikás csirke. Ez utóbbit nem „sima”, hanem tojásos nokedli kíséri a tányéron!
Budapest VII. kerület, Wesselényi utca 18.
Isteni pecsenyeszafttal a Hoppá! Bisztróban
„Klasszikus csirkepaprikás, ami a gyerekkori közös családi ebédek emlékét eleveníti fel” – szól a Hoppá ajánlata, ami talán egy kis költői túlzás. Legalábbis mutasson valaki egy nagymamát, aki ilyen csirkepaprikást rittyent! A Hoppá csirkepaprikásának lelkét a jus adja, vagyis a pirított csirkecsontokból főzött, besűrített alaplé. Spéclivel és szívsalátával adják az évek óta Michelin-ajánlott belvárosi étteremben.
Budapest V. kerület, Október 6. u. 15.
Vajas galuskával a 21–ben
Ha egy étterem nevében benne foglaltatik, hogy „A Magyar Vendéglő”, ott el is várjuk a paprikás csirkét. A békebeli budapesti vendéglátás hagyományait a 21. századba és a Fortuna utca 21-be repítő étterem büszkén viseli a vendéglő besorolást, a szépen fazonírozott helyen annak rendje és módja szerint kis piros lábasban érkezik a húsleves, és a csirkepaprikás mellett egy borjúpörkölt is helyet kapott. A Budai Várban egyértelműen a külföldi vendégeket célozzák meg elsősorban, de azt igen becsületes magyar konyhával teszik.
Budapest I. kerület, Fortuna u. 21.
Tejfölös és omlós a Café Vianban
Nem titok, hogy a Café Vian bisztrók is nagyban a turistákra építenek, azonban a magyar vendéget is bevonzza az a nyüzsgő, párizsi kávéházas hangulat, amit mindkét éttermükben megteremtenek. (Tipp: a Liszt Ferenc téri teraszukra ősszel-télen is jó kiülni a hőgombák mellé!) A Café Vian konyhái nem a szűkre szabott, modern bisztróétlappal mennek, és nem is itt találjuk a gasztroforradalom legújabb hadállását. Nagy forgalmat bonyolítanak, és óriási étlapról válogathatunk, amelyen külön oldalt szentelnek a „magyaros” ételeknek. Naná, hogy szerepel közöttük tokaji aszúban pácolt libamáj, bécsi szelet és csirkepaprikás!
Café Vian Liszt – Budapest VI. kerület, Liszt Ferenc tér 9.
Café Vian Gozsdu – Budapest VII. kerület, Király utca 13/C
+1: A Stand25 Bisztró csirkepörköltje
Már a kép színei is árulkodnak, hogy ez nem egy hétköznapi pörkölt. Szulló Szabina és Széll Tamás konyhájától pedig mit is várhatnánk? „Csirkepörkölt, házi vajas galuska, uborkasaláta” – szól a Stand25 ajánlata, idén ugyanis az étterem e régi kedvence visszakerült az étlapra. Ajánlónkban plusz egyként szerepel, hiszen ez nem csirkepaprikás, hanem egy vadítóan ízes pörkölt feszes húsú tanyasi csirkéből. Bár valóban csirke és a pirospaprika az alapja, tejföl nélkül készül, tehát csirkepörkölt (ebben a cikkünkben fejtettük ki a különbséget: Csirkepörkölt, paprikás csirke, csirkepaprikás - egy és ugyanaz a három étel?).
Budapest I. kerület, Attila út 10.
Szerző: Haranghy Orsi
Címlapkép: Barack & Szilva
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ajánlóban nincs hiány nálunk: