7+1 hely, ahol kiváló a paprikás csirke – A Kiskunságtól a Budai Várig

Az igazi jó paprikás csirke mindenképpen csontos-bőrös részekkel fő, aminek köszönhetően olyan szaftja van, aminek egy cseppje sem maradhat a tányéron! Mindig egy kis csalódás, ha egyszerűbb étkezdékben főtt tésztával érkezik, hiszen a nokedli/galuska a méltó párja. És persze jó magyar savanyúság. 8 helyet ajánlunk, ahol érdemes erre a magyar klasszikusra rábökni az étlapon!

Szalonnás galuskával Kiskunhalas legjobbjában, a Rézmozsárban

Kiskunhalast 2023-ban feltette a legmenőbb éttermek térképére a Michelin-kalauz. Egész pontosan a Rézmozsár csapata tette fel a nemzetközi gasztrotérképre, akik teljesítményükkel elérték, hogy az ország e kevésbé felkapott vidéke, Bács-Kiskun is fókuszba kerüljön. A Rézsmozsárnak mintegy ars poeticája is lehet egy igazi jó alföldi csirkepaprikás, amivel nem is tréfálnak, szalonnás galuskával adják. Húsételek terén egyébiránt igencsak izmos az étlap, mégis érdemes kikérni ezt a házias klasszikust a Rézmozsárban, ha Kiskunhalason járunk. (A képen egy 2022-es változat szerepel.)

Rézmozsár / via

Rézmozsár

Kiskunhalas, Bethlen Gabor tér 7/a.

Nyírségi módra, elegáns kivitelben a Bistro de Luxban

Egy kis luxus Nyíregyházán. A Bistro de Lux 2023-ban nyitott, a stílusát illetően pedig az ország bármely pontján lehetne: az elegáns étterem kozmopolita konyhának ad otthont, remek ebédmenüajánlattal kiegészítve az à la carte kínálatot. Nem feledik azonban a gyökereiket sem, és az olyan fogások mellett, mint a szuvidált céklacarpaccio és a karfiolsteak, a magyar konyha jeles ételei is megjelennek, így a nyírségi gombócleves mellett a csirkepaprikás is: tanyasi csirkéből, füstöltpaprikás mártással, tépett tésztával, szalonnapörccel és snidlinges savanyú káposztával.

Bistro de Lux / via

Bistro de Lux

Nyíregyháza, Korányi Frigyes u. 278D

A Barack & Szilvát több magyarnak kellene megismernie

A Barack és Szilva az egyik legjobb pesti étterem, amiről valamiért igen kevés szó esik. Ráadásul „ketten vannak”, egy kerülettel arrébb ugyanis az Alma és Körte Étteremnek is ugyanaz a házaspár a tulajdonosa. Láthatóan nem a modern kommunikációs csatornákon való állandó nyomulásban hisznek, cserébe a vendéglátás egy igen szerethető stílusát képviselik. Esténként náluk muzsikál Varga Kálmán cimbalmos egy kis igazi pesti vendéglői nosztalgia gyanánt. „Semmi flanc, csak minőségi alapanyagok, szaktudás és a vendég szeretete” – vallják a gyümölcsökről elnevezett éttermek tulajdonosai, a Klauzál utcai Barack & Szilva paprikás csirkéje galuskával pedig hozza mindazt, ami miatt ez az étel lett a magyar konyha egyik élő klasszikusa.

Barack & Szilva / via

Barack & Szilva

Budapest VII. kerület, Klauzál u. 13.

Gettó Gulyás, a lezseren jó magyar konyha

A bulinegyed legnagyobb nyüzsgésében vár a Gettó Gulyás. Magával ragadó már a miliő is, egyszerre modern, retró sőt, a századeleji nosztalgiát is megidézi a vintázs tárgyakkal, stílusos berendezéssel. A játékos nevű étterem nyilván óriási külföldi vendégforgalmat bonyolít, de ne könyveljük el turistahelyként! Jó konyhával mennek, és előszeretettel tesznek fel igazi házias magyar ételeket az étlapra, mint amilyen a tejfölös gombapaprikás, a kakashere- és kakastaréj-pörkölt vagy a paprikás csirke. Ez utóbbit nem „sima”, hanem tojásos nokedli kíséri a tányéron!

Gettó Gulyás / via

Gettó Gulyás

Budapest VII. kerület, Wesselényi utca 18.

Isteni pecsenyeszafttal a Hoppá! Bisztróban

„Klasszikus csirkepaprikás, ami a gyerekkori közös családi ebédek emlékét eleveníti fel” – szól a Hoppá ajánlata, ami talán egy kis költői túlzás. Legalábbis mutasson valaki egy nagymamát, aki ilyen csirkepaprikást rittyent! A Hoppá csirkepaprikásának lelkét a jus adja, vagyis a pirított csirkecsontokból főzött, besűrített alaplé. Spéclivel és szívsalátával adják az évek óta Michelin-ajánlott belvárosi étteremben.

Hoppá! Bisztró

Budapest V. kerület, Október 6. u. 15.

Vajas galuskával a 21–ben

Ha egy étterem nevében benne foglaltatik, hogy „A Magyar Vendéglő”, ott el is várjuk a paprikás csirkét. A békebeli budapesti vendéglátás hagyományait a 21. századba és a Fortuna utca 21-be repítő étterem büszkén viseli a vendéglő besorolást, a szépen fazonírozott helyen annak rendje és módja szerint kis piros lábasban érkezik a húsleves, és a csirkepaprikás mellett egy borjúpörkölt is helyet kapott. A Budai Várban egyértelműen a külföldi vendégeket célozzák meg elsősorban, de azt igen becsületes magyar konyhával teszik.

21 / via

21 – A Magyar Vendéglő

Budapest I. kerület, Fortuna u. 21.

Tejfölös és omlós a Café Vianban

Nem titok, hogy a Café Vian bisztrók is nagyban a turistákra építenek, azonban a magyar vendéget is bevonzza az a nyüzsgő, párizsi kávéházas hangulat, amit mindkét éttermükben megteremtenek. (Tipp: a Liszt Ferenc téri teraszukra ősszel-télen is jó kiülni a hőgombák mellé!) A Café Vian konyhái nem a szűkre szabott, modern bisztróétlappal mennek, és nem is itt találjuk a gasztroforradalom legújabb hadállását. Nagy forgalmat bonyolítanak, és óriási étlapról válogathatunk, amelyen külön oldalt szentelnek a „magyaros” ételeknek. Naná, hogy szerepel közöttük tokaji aszúban pácolt libamáj, bécsi szelet és csirkepaprikás!

Café Vian / via

Café Vian Liszt – Budapest VI. kerület, Liszt Ferenc tér 9.

Café Vian Gozsdu – Budapest VII. kerület, Király utca 13/C

+1: A Stand25 Bisztró csirkepörköltje

Már a kép színei is árulkodnak, hogy ez nem egy hétköznapi pörkölt. Szulló Szabina és Széll Tamás konyhájától pedig mit is várhatnánk? „Csirkepörkölt, házi vajas galuska, uborkasaláta” – szól a Stand25 ajánlata, idén ugyanis az étterem e régi kedvence visszakerült az étlapra. Ajánlónkban plusz egyként szerepel, hiszen ez nem csirkepaprikás, hanem egy vadítóan ízes pörkölt feszes húsú tanyasi csirkéből. Bár valóban csirke és a pirospaprika az alapja, tejföl nélkül készül, tehát csirkepörkölt (ebben a cikkünkben fejtettük ki a különbséget: Csirkepörkölt, paprikás csirke, csirkepaprikás - egy és ugyanaz a három étel?).

Stand25 / via

Stand25 Bisztró

Budapest I. kerület, Attila út 10.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Barack & Szilva

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ajánlóban nincs hiány nálunk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...