Az étrended a legjobb ránctalanító...de mégis mit kell enni pontosan a szép bőrért?

“Az vagy, amit megeszel” – elkoptatott frázisként hat ez a mondat, pedig nemcsak a szervezet egészsége, de a bőr szépsége is ezen áll vagy bukik. 

Az étrended a legjobb anti-aging eszköz

A bőr, mint az emberi test legnagyobb szerve pont úgy “hasznot húz” az értékes tápanyagokból, mint a szív és a többi létfontosságú szerv, a tudósok és a táplálkozási bőrápolás hívei pedig egyenesen úgy hiszik, hogy a megfelelő tápanyagoknál hatásosabb anti-aging megoldás aligha létezik. Összeszedtük a legfontosabbakat.

Ezek a tápanyagok teszik széppé a bőrt

Vitaminok:a kollagén a bőr rugalmasságát, szerkezetét és tartósságát biztosítja, a testnek pedig C-vitaminra van szüksége a bőrben termelt kollagén mennyiségének szabályozásához. A C-vitamin ezen kívül hozzájárul a fibroblaszt, vagyis a kötőszövetet alkotó alapsejt termelődéséhez is, ami azért nagyon fontos, mert ezek száma az életkorral csökken. Az alma, a narancs, az eper, a spenót és a brokkoli rendszeres fogyasztása csodát tesz a bőrrel.

Nemcsak a C-vitamin, de az E-vitaminokban található antioxidánsok is megvédik a bőrt a napsugárzás okozta károktól, azok segítenek csökkenteni a bőr sejtjeiben a káros szabad gyökök által okozott károkat. Legjobb E-vitamin-forrásaink a növényi olajok.

A tudomány azt is régóta tudja, hogy a biotin (más néven B7-vitamin) a bőr, a haj és a köröm sejtjeinek alapja, míg az A-vitamin karbantartja és javítja a bőr szövetét. Ezeknek a vitaminoknak a hiánya egyértelműen észrevehető a bőrön, a hajon és a körmökön. A máj, a tojássárgája, a diófélék és magvak, az édesburgonya és a karfiol kiváló biotinforrások.

via GIPHY

Glükozamin

Ez a mega molekula sokat tesz a szép bőrért, és kritikus jelentőséggel bír a hialuronsav szinten tartásában. Márpedig az egészséges bőr ennek köszönhető, ugyanis a hialuronsav stabilizálja és erősíti a szöveteket. Glükozamin a kagylóban, illetve általában a tengeri eredetű élelmiszerekben van.

Lutein

A sárga színű karotinoid a leveles zöldségek, a spenót, a kelkáposzta, a petrezselyem, a fehérrépa, a brokkoli, a cukkini, a kukorica és a borsó fontos alkotóeleme, erős antioxidáns hírében áll, és elnyeli a kék színű fényt, amivel nemcsak a szemünket védi a nap, a számítógép, a mobiltelefon és a LED lámpák által kibocsátott fénytől, de a bőrünket is.

Kurkumás humusz

Magyarul csicseriborsó krém. Mikor kiköltöztem Londonba, rengeteg hummuszt ettem, mert ez volt a legolcsóbb. Azóta enyhe függőségem lett, a legjobban nyers zellerszárral szeretem. ...

Kurkumin

A kurkuma ennek a vegyületnek köszönheti sárgásvörös színét, ami nemcsak az ételek színét dobja fel, de köztudottan csökkenti a bőr duzzadását, dagadását, enyhíti a bőrpírt és az irritációt.

H2O

Nem hiányozhat a felsorolásból a víz, ami nemcsak a bőr hidratációjából veszi ki részét, de a méreganyagokat is kiöblíti a szervezetből.

Tudtad?

A megfelelő étkezés és a bőr állapota közötti kapcsolatot igazolja az a kutatás, aminek kísérleti alanyai négy eltérő etnikumhoz tartoztak, és valamennyien napsütötte helyen éltek. A kísérlet kimutatta, hogy a hetven év feletti svédek bőrén volt a legkevesebb ránc, ezt pedig a táplálkozási szokásaiknak köszönhették. A sok és változatos zöldségfogyasztás, az olívaolaj, a telítetlen zsírok, a hüvelyesek rendszeressé tétele étrendükben, ezzel együtt pedig a tejtermékek (tej, vaj, margarin) és a cukor minimális bevitele feszesebb bőrt eredményeznek.

Az ételek hatása a leggyakoribb bőrbetegségekre

“Azt már régóta tudjuk, hogy a táplálkozási szokásaink milyen hatással vannak az egészségünkre, de azt csak most kezdjük megérteni, hogy egyes ételek - vagyok azok hiánya - hogyan befolyásolja bőrünk egészségét. A tanulmányok azt mutatják, hogy néhány étel és ital súlyosbítja a tüneteket, és olyan allergiás reakciókat válthat ki, amik a bőrön képeződnek le” - olvasató dr. Susan C. Taylor amerikai bőrgyógyász szakmai hozzászólása a Science Daily tudományos magazin hasábjain.

via GIPHY

Acné, rosacea, ekcéma, pikkelysömör

A leggyakrabban jelentkező bőrpanaszok ezek, amiket az alkohol és bizonyos ételek tovább fokozhatnak - nem hiába, hogy a bőrgyógyászok étrendváltásra biztatják pácienseiket.

Az alacsony glikémiás indexű ételek például jótékonyan hatnak az aknés bőrre, míg a csokoládé, a zsíros ételek, az üdítőitalok, a földimogyoró súlyosbítják a tüneteket.

A rosacea tüneteit az alkohol és az olyan fűszerek erősíthetik fel, mint a cayenne, piros, fekete és a fehér bors, a curry és a chili, de a máj, az ecet, a szójaszósz, a tejtermékek, bizonyos gyümölcsök és zöldségek, a forró csokoládé, az almabor, a tea és a kávé is sok érintettnél tiltólistás.

Az ekcémás emberek számára megfontolandó a tojás, a tej, a földimogyoró, a szója, a búza és a hal, a csokoládé, a kávé, az alkohol, a paradicsom és a cukor fogyasztása.

A pikkelysömör tünetei az alkohol elhagyásával csökkenthetők.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

CímlapképJól áll neki a halál/ Universal Pictures

via és via

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!