Az étrended a legjobb ránctalanító...de mégis mit kell enni pontosan a szép bőrért?

“Az vagy, amit megeszel” – elkoptatott frázisként hat ez a mondat, pedig nemcsak a szervezet egészsége, de a bőr szépsége is ezen áll vagy bukik. 

Az étrended a legjobb anti-aging eszköz

A bőr, mint az emberi test legnagyobb szerve pont úgy “hasznot húz” az értékes tápanyagokból, mint a szív és a többi létfontosságú szerv, a tudósok és a táplálkozási bőrápolás hívei pedig egyenesen úgy hiszik, hogy a megfelelő tápanyagoknál hatásosabb anti-aging megoldás aligha létezik. Összeszedtük a legfontosabbakat.

Ezek a tápanyagok teszik széppé a bőrt

Vitaminok:a kollagén a bőr rugalmasságát, szerkezetét és tartósságát biztosítja, a testnek pedig C-vitaminra van szüksége a bőrben termelt kollagén mennyiségének szabályozásához. A C-vitamin ezen kívül hozzájárul a fibroblaszt, vagyis a kötőszövetet alkotó alapsejt termelődéséhez is, ami azért nagyon fontos, mert ezek száma az életkorral csökken. Az alma, a narancs, az eper, a spenót és a brokkoli rendszeres fogyasztása csodát tesz a bőrrel.

Nemcsak a C-vitamin, de az E-vitaminokban található antioxidánsok is megvédik a bőrt a napsugárzás okozta károktól, azok segítenek csökkenteni a bőr sejtjeiben a káros szabad gyökök által okozott károkat. Legjobb E-vitamin-forrásaink a növényi olajok.

A tudomány azt is régóta tudja, hogy a biotin (más néven B7-vitamin) a bőr, a haj és a köröm sejtjeinek alapja, míg az A-vitamin karbantartja és javítja a bőr szövetét. Ezeknek a vitaminoknak a hiánya egyértelműen észrevehető a bőrön, a hajon és a körmökön. A máj, a tojássárgája, a diófélék és magvak, az édesburgonya és a karfiol kiváló biotinforrások.

via GIPHY

Glükozamin

Ez a mega molekula sokat tesz a szép bőrért, és kritikus jelentőséggel bír a hialuronsav szinten tartásában. Márpedig az egészséges bőr ennek köszönhető, ugyanis a hialuronsav stabilizálja és erősíti a szöveteket. Glükozamin a kagylóban, illetve általában a tengeri eredetű élelmiszerekben van.

Lutein

A sárga színű karotinoid a leveles zöldségek, a spenót, a kelkáposzta, a petrezselyem, a fehérrépa, a brokkoli, a cukkini, a kukorica és a borsó fontos alkotóeleme, erős antioxidáns hírében áll, és elnyeli a kék színű fényt, amivel nemcsak a szemünket védi a nap, a számítógép, a mobiltelefon és a LED lámpák által kibocsátott fénytől, de a bőrünket is.

Kurkumás humusz

Magyarul csicseriborsó krém. Mikor kiköltöztem Londonba, rengeteg hummuszt ettem, mert ez volt a legolcsóbb. Azóta enyhe függőségem lett, a legjobban nyers zellerszárral szeretem. ...

Kurkumin

A kurkuma ennek a vegyületnek köszönheti sárgásvörös színét, ami nemcsak az ételek színét dobja fel, de köztudottan csökkenti a bőr duzzadását, dagadását, enyhíti a bőrpírt és az irritációt.

H2O

Nem hiányozhat a felsorolásból a víz, ami nemcsak a bőr hidratációjából veszi ki részét, de a méreganyagokat is kiöblíti a szervezetből.

Tudtad?

A megfelelő étkezés és a bőr állapota közötti kapcsolatot igazolja az a kutatás, aminek kísérleti alanyai négy eltérő etnikumhoz tartoztak, és valamennyien napsütötte helyen éltek. A kísérlet kimutatta, hogy a hetven év feletti svédek bőrén volt a legkevesebb ránc, ezt pedig a táplálkozási szokásaiknak köszönhették. A sok és változatos zöldségfogyasztás, az olívaolaj, a telítetlen zsírok, a hüvelyesek rendszeressé tétele étrendükben, ezzel együtt pedig a tejtermékek (tej, vaj, margarin) és a cukor minimális bevitele feszesebb bőrt eredményeznek.

Az ételek hatása a leggyakoribb bőrbetegségekre

“Azt már régóta tudjuk, hogy a táplálkozási szokásaink milyen hatással vannak az egészségünkre, de azt csak most kezdjük megérteni, hogy egyes ételek - vagyok azok hiánya - hogyan befolyásolja bőrünk egészségét. A tanulmányok azt mutatják, hogy néhány étel és ital súlyosbítja a tüneteket, és olyan allergiás reakciókat válthat ki, amik a bőrön képeződnek le” - olvasató dr. Susan C. Taylor amerikai bőrgyógyász szakmai hozzászólása a Science Daily tudományos magazin hasábjain.

via GIPHY

Acné, rosacea, ekcéma, pikkelysömör

A leggyakrabban jelentkező bőrpanaszok ezek, amiket az alkohol és bizonyos ételek tovább fokozhatnak - nem hiába, hogy a bőrgyógyászok étrendváltásra biztatják pácienseiket.

Az alacsony glikémiás indexű ételek például jótékonyan hatnak az aknés bőrre, míg a csokoládé, a zsíros ételek, az üdítőitalok, a földimogyoró súlyosbítják a tüneteket.

A rosacea tüneteit az alkohol és az olyan fűszerek erősíthetik fel, mint a cayenne, piros, fekete és a fehér bors, a curry és a chili, de a máj, az ecet, a szójaszósz, a tejtermékek, bizonyos gyümölcsök és zöldségek, a forró csokoládé, az almabor, a tea és a kávé is sok érintettnél tiltólistás.

Az ekcémás emberek számára megfontolandó a tojás, a tej, a földimogyoró, a szója, a búza és a hal, a csokoládé, a kávé, az alkohol, a paradicsom és a cukor fogyasztása.

A pikkelysömör tünetei az alkohol elhagyásával csökkenthetők.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

CímlapképJól áll neki a halál/ Universal Pictures

via és via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...