Az étrended a legjobb ránctalanító...de mégis mit kell enni pontosan a szép bőrért?

“Az vagy, amit megeszel” – elkoptatott frázisként hat ez a mondat, pedig nemcsak a szervezet egészsége, de a bőr szépsége is ezen áll vagy bukik. 

Az étrended a legjobb anti-aging eszköz

A bőr, mint az emberi test legnagyobb szerve pont úgy “hasznot húz” az értékes tápanyagokból, mint a szív és a többi létfontosságú szerv, a tudósok és a táplálkozási bőrápolás hívei pedig egyenesen úgy hiszik, hogy a megfelelő tápanyagoknál hatásosabb anti-aging megoldás aligha létezik. Összeszedtük a legfontosabbakat.

Ezek a tápanyagok teszik széppé a bőrt

Vitaminok:a kollagén a bőr rugalmasságát, szerkezetét és tartósságát biztosítja, a testnek pedig C-vitaminra van szüksége a bőrben termelt kollagén mennyiségének szabályozásához. A C-vitamin ezen kívül hozzájárul a fibroblaszt, vagyis a kötőszövetet alkotó alapsejt termelődéséhez is, ami azért nagyon fontos, mert ezek száma az életkorral csökken. Az alma, a narancs, az eper, a spenót és a brokkoli rendszeres fogyasztása csodát tesz a bőrrel.

Nemcsak a C-vitamin, de az E-vitaminokban található antioxidánsok is megvédik a bőrt a napsugárzás okozta károktól, azok segítenek csökkenteni a bőr sejtjeiben a káros szabad gyökök által okozott károkat. Legjobb E-vitamin-forrásaink a növényi olajok.

A tudomány azt is régóta tudja, hogy a biotin (más néven B7-vitamin) a bőr, a haj és a köröm sejtjeinek alapja, míg az A-vitamin karbantartja és javítja a bőr szövetét. Ezeknek a vitaminoknak a hiánya egyértelműen észrevehető a bőrön, a hajon és a körmökön. A máj, a tojássárgája, a diófélék és magvak, az édesburgonya és a karfiol kiváló biotinforrások.

via GIPHY

Glükozamin

Ez a mega molekula sokat tesz a szép bőrért, és kritikus jelentőséggel bír a hialuronsav szinten tartásában. Márpedig az egészséges bőr ennek köszönhető, ugyanis a hialuronsav stabilizálja és erősíti a szöveteket. Glükozamin a kagylóban, illetve általában a tengeri eredetű élelmiszerekben van.

Lutein

A sárga színű karotinoid a leveles zöldségek, a spenót, a kelkáposzta, a petrezselyem, a fehérrépa, a brokkoli, a cukkini, a kukorica és a borsó fontos alkotóeleme, erős antioxidáns hírében áll, és elnyeli a kék színű fényt, amivel nemcsak a szemünket védi a nap, a számítógép, a mobiltelefon és a LED lámpák által kibocsátott fénytől, de a bőrünket is.

Kurkumin

A kurkuma ennek a vegyületnek köszönheti sárgásvörös színét, ami nemcsak az ételek színét dobja fel, de köztudottan csökkenti a bőr duzzadását, dagadását, enyhíti a bőrpírt és az irritációt.

H2O

Nem hiányozhat a felsorolásból a víz, ami nemcsak a bőr hidratációjából veszi ki részét, de a méreganyagokat is kiöblíti a szervezetből.

Tudtad?

A megfelelő étkezés és a bőr állapota közötti kapcsolatot igazolja az a kutatás, aminek kísérleti alanyai négy eltérő etnikumhoz tartoztak, és valamennyien napsütötte helyen éltek. A kísérlet kimutatta, hogy a hetven év feletti svédek bőrén volt a legkevesebb ránc, ezt pedig a táplálkozási szokásaiknak köszönhették. A sok és változatos zöldségfogyasztás, az olívaolaj, a telítetlen zsírok, a hüvelyesek rendszeressé tétele étrendükben, ezzel együtt pedig a tejtermékek (tej, vaj, margarin) és a cukor minimális bevitele feszesebb bőrt eredményeznek.

Az ételek hatása a leggyakoribb bőrbetegségekre

“Azt már régóta tudjuk, hogy a táplálkozási szokásaink milyen hatással vannak az egészségünkre, de azt csak most kezdjük megérteni, hogy egyes ételek - vagyok azok hiánya - hogyan befolyásolja bőrünk egészségét. A tanulmányok azt mutatják, hogy néhány étel és ital súlyosbítja a tüneteket, és olyan allergiás reakciókat válthat ki, amik a bőrön képeződnek le” - olvasató dr. Susan C. Taylor amerikai bőrgyógyász szakmai hozzászólása a Science Daily tudományos magazin hasábjain.

via GIPHY

Acné, rosacea, ekcéma, pikkelysömör

A leggyakrabban jelentkező bőrpanaszok ezek, amiket az alkohol és bizonyos ételek tovább fokozhatnak - nem hiába, hogy a bőrgyógyászok étrendváltásra biztatják pácienseiket.

Az alacsony glikémiás indexű ételek például jótékonyan hatnak az aknés bőrre, míg a csokoládé, a zsíros ételek, az üdítőitalok, a földimogyoró súlyosbítják a tüneteket.

A rosacea tüneteit az alkohol és az olyan fűszerek erősíthetik fel, mint a cayenne, piros, fekete és a fehér bors, a curry és a chili, de a máj, az ecet, a szójaszósz, a tejtermékek, bizonyos gyümölcsök és zöldségek, a forró csokoládé, az almabor, a tea és a kávé is sok érintettnél tiltólistás.

Az ekcémás emberek számára megfontolandó a tojás, a tej, a földimogyoró, a szója, a búza és a hal, a csokoládé, a kávé, az alkohol, a paradicsom és a cukor fogyasztása.

A pikkelysömör tünetei az alkohol elhagyásával csökkenthetők.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

CímlapképJól áll neki a halál/ Universal Pictures

via és via

Címlapról ajánljuk

További cikkek